Smażone przegrzebki z kalafiorem i groszkiem
Smażone przegrzebki z kalafiorem i groszkiem

Smażone przegrzebki z kalafiorem i groszkiem

Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Przegrzebki w stylu fusion z azjatyckim akcentem. Nietypowe i delikatne danie stir-fry, które możesz przygotować z różnymi owocami morza.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
przegrzebków, samego mięsa
 ¼ łyżeczka
żółtego curry w proszku
250 g
kalafiora
 ½ pęczek
cebuli dymki
1 
łodyga selera
Olej do smażenia (np. rzepakowy)
150 g
mrożonego zielonego groszku
50 g
groszku cukrowego
1 łyżeczka
startej skórki z cytryny
 ½ pęczek
mięty, posiekanej
1 łyżka
soku z cytryny
 ½ 
papryczki chili, posiekanej (opcjonalnie)

Przybranie:

1 garść
garść kiełków groszku (opcjonalnie)
1 
cytryna, przekrojona na pół (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję)1500 kJ / 360 kcal
17 gTłuszcz
28 gBiałko
20 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój przegrzebki na ćwiartki. Dopraw szczyptą curry i skrop ok. 30 ml Sosu sojowego Kikkoman.

Krok 2

Pokrój kalafiora na różyczki. Drobno posiekaj białą część dymki, a zieloną pokrój na 2 cm kawałki. Pokrój selera na cienkie plasterki.

Krok 3

Rozgrzej odrobinę oleju w woku, a następnie dodaj Olej sezamowy Kikkoman i kalafiora. Smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj mrożony groszek, selera i białą część dymki. Smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj przegrzebki i smaż przez ok. 1½ minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj groszek cukrowy, zieloną część dymki i skórkę z cytryny. Dopraw ok. 50-70 ml Sosu sojowego Kikkoman i smaż, aż płyn lekko odparuje. Na koniec dodaj posiekaną miętę i dopraw sokiem z cytryny i chili.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj przegrzebki i smaż przez około 1 minutę na dużym ogniu. Mieszaj i smaż przez kolejną minutę, a następnie zdejmij z patelni. Wlej Olej sezamowy Kikkoman na tę samą patelnię i dodaj kalafiora, a następnie smaż przez około 2 minuty. Dodaj mrożony groszek, selera i białą część dymki i smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj przegrzebki, groszek cukrowy, zieloną część dymki i skórkę z cytryny. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i smaż przez kolejną minutę. Na koniec dodaj posiekaną miętę i dopraw sokiem z cytryny i chili.

Krok 4

Podawaj z kiełkami groszku i/lub przekrojoną na pół cytryną.

ID przepisu: 1396

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój przegrzebki na ćwiartki. Dopraw szczyptą curry i skrop ok. 30 ml Sosu sojowego Kikkoman.

Pokrój kalafiora na różyczki. Drobno posiekaj białą część dymki, a zieloną pokrój na 2 cm kawałki. Pokrój selera na cienkie plasterki.

Rozgrzej odrobinę oleju w woku, a następnie dodaj Olej sezamowy Kikkoman i kalafiora. Smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj mrożony groszek, selera i białą część dymki. Smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj przegrzebki i smaż przez ok. 1½ minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj groszek cukrowy, zieloną część dymki i skórkę z cytryny. Dopraw ok. 50-70 ml Sosu sojowego Kikkoman i smaż, aż płyn lekko odparuje. Na koniec dodaj posiekaną miętę i dopraw sokiem z cytryny i chili.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj przegrzebki i smaż przez około 1 minutę na dużym ogniu. Mieszaj i smaż przez kolejną minutę, a następnie zdejmij z patelni. Wlej Olej sezamowy Kikkoman na tę samą patelnię i dodaj kalafiora, a następnie smaż przez około 2 minuty. Dodaj mrożony groszek, selera i białą część dymki i smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj przegrzebki, groszek cukrowy, zieloną część dymki i skórkę z cytryny. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i smaż przez kolejną minutę. Na koniec dodaj posiekaną miętę i dopraw sokiem z cytryny i chili.

Podawaj z kiełkami groszku i/lub przekrojoną na pół cytryną.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.