

Smażone przegrzebki z kalafiorem i groszkiem
Przegrzebki w stylu fusion z azjatyckim akcentem. Nietypowe i delikatne danie stir-fry, które możesz przygotować z różnymi owocami morza.
Składniki
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój przegrzebki na ćwiartki. Dopraw szczyptą curry i skrop ok. 30 ml Sosu sojowego Kikkoman.
Krok 2
Pokrój kalafiora na różyczki. Drobno posiekaj białą część dymki, a zieloną pokrój na 2 cm kawałki. Pokrój selera na cienkie plasterki.
Krok 3
Rozgrzej odrobinę oleju w woku, a następnie dodaj Olej sezamowy Kikkoman i kalafiora. Smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj mrożony groszek, selera i białą część dymki. Smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj przegrzebki i smaż przez ok. 1½ minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj groszek cukrowy, zieloną część dymki i skórkę z cytryny. Dopraw ok. 50-70 ml Sosu sojowego Kikkoman i smaż, aż płyn lekko odparuje. Na koniec dodaj posiekaną miętę i dopraw sokiem z cytryny i chili.
LUB:
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj przegrzebki i smaż przez około 1 minutę na dużym ogniu. Mieszaj i smaż przez kolejną minutę, a następnie zdejmij z patelni. Wlej Olej sezamowy Kikkoman na tę samą patelnię i dodaj kalafiora, a następnie smaż przez około 2 minuty. Dodaj mrożony groszek, selera i białą część dymki i smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj przegrzebki, groszek cukrowy, zieloną część dymki i skórkę z cytryny. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i smaż przez kolejną minutę. Na koniec dodaj posiekaną miętę i dopraw sokiem z cytryny i chili.
Krok 4
Podawaj z kiełkami groszku i/lub przekrojoną na pół cytryną.
ID przepisu: 1396
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej