Bakłażan pieczony w miso i miodzie
Bakłażany są niesamowicie wszechstronne. W tym przepisie na pyszną pieczoną wersję bakłażana najważniejsza jest pasta z miso, miodu, Sosu sojowego Kikkoman, oleju sezamowego, imbiru i czosnku. Smak? Niezapomniany!
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przekrój bakłażany wzdłuż na pół i natnij miąższ w kratkę, uważając, aby nie przeciąć skórki. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż bakłażany na wierzchu, naciętą stroną do góry.
Krok 2
Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, aby uzyskać gładką pastę. Posmaruj miąższ bakłażana i piecz przez 35-45 minut, aż będzie złocistobrązowy i miękki. Posyp dymką i sezamem i podawaj.
ID przepisu: 254
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej