Grillowany dorsz w marynacie teriyaki
Słodkawy sos teriyaki tworzy doskonałą kompozycję smakową z delikatnym mięsem dorsza i każdej białej ryby. Wystarczy pół godziny, żeby zamarynować mięso! Marynatę teriyaki możesz wykorzystać również jako glazurę do grillowanych porów.
Przygotowanie
Krok 1
Dorsza podziel na porcje. Wymieszaj wino z 3 łyżkami sosu Teriyaki BBQ z miodem, sokiem z cytryny i oliwą.
Krok 2
Dopraw pieprzem i polej marynatą. Odstaw do zamarynowania na 30-60 min.
Krok 3
Pory przekrój na połowy.
Krok 4
Grilluj dorsza i pory na rozgrzanym ruszcie po ok. 3-5 min. z każdej strony. Od czasu do czasu smaruj rybę i pory resztą marynaty.
Krok 5
Posiekaj zioła.
Krok 6
Dorsza podawaj z porami oraz świeżymi ziołami.
ID przepisu: 1118
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej