Majonezowy dip mango poke ze smażonymi kulkami sushi
Smażone na złoto kulki ryżowe z soczystą pieczoną wołowiną, marchewką i szpinakiem oraz z kremowym camembertem, pomidorami i bazylią. A do maczania - owocowy majonez z mango i kolendrą z dodatkiem Sosu Poke Kikkoman. Pyszny poke bowl gotowy!
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
800 g ugotowanego ryżu do sushi – 60 ml Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 1 szalotka – 50 g pulpy z mango – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka płatków chili – 50 g majonezu – 50 g Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman
Ciepły ryż wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, a następnie odłóż. Drobno posiekaj szalotkę. Zmiksuj pulpę mango i wymieszaj z szalotką, kolendrą, płatkami chili, majonezem i Sosem Poke Kikkoman.
Krok 2
20 g liści szpinaku – 1 arkusz nori – 50 g marchewki – 100 g rostbefu wołowego (wędliny) – 100 g camemberta – 5 pomidorków koktajlowych
Drobno posiekaj szpinak z arkuszem nori. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze szpinakiem i nori. I rostbef, i camemberta pokrój na 10 kawałków. Pomidorki przekrój na połówki.
Krok 3
10 liści bazylii
Ryż podziel na 20 porcji i delikatnie rozpłaszcz je między kawałkami folii spożywczej. Na środku każdej z 10 porcji ryżu ułóż rostbef, marchewkę, szpinak i nori. Na środku pozostałych 10 porcji ułóż camembert, pomidorki i bazylię. Używając folii, uformuj wokół nadzienia ryżowe kulki.
Krok 4
2 jajka – 70 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – olej roślinny do smażenia
Jajka ubij i zanurz w nich kulki sushi, a następnie obtocz je w Panko Kikkoman. Na patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 165°C. Smaż kulki sushi przez 3-5 minut. Podawaj z dipem.
Wskazówka:
Inny pyszny przepis na nadzienie to 50 g drobno posiekanych grzybów, 50 g drobno posiekanej papryki, 60 g tuńczyka z puszki i 10 fasolek edamame (nadzienie na 10 kulek sushi).
ID przepisu: 1254
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej