Majonezowy dip mango poke ze smażonymi kulkami sushi
Majonezowy dip mango poke ze smażonymi kulkami sushi

Majonezowy dip mango poke ze smażonymi kulkami sushi

4,7 23 Oceny
Czas ogółem60 min
35 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Smażone na złoto kulki ryżowe z soczystą pieczoną wołowiną, marchewką i szpinakiem oraz z kremowym camembertem, pomidorami i bazylią. A do maczania - owocowy majonez z mango i kolendrą z dodatkiem Sosu Poke Kikkoman. Pyszny poke bowl gotowy!

Składniki

4 porcj(e/i)
800 g
ugotowanego ryżu do sushi
(lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru i 1 szczypta soli)
1 
szalotka
50 g
pulpy z mango
1 łyżka
posiekanej kolendry
1 łyżeczka
płatków chili
50 g
majonezu
20 g
liści szpinaku
1 
arkusz nori
50 g
marchewki
100 g
rostbefu wołowego (wędliny)
100 g
camemberta
5 
pomidorków koktajlowych
10 
liści bazylii
2 
jajka
olej roślinny do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję)2463 kJ / 588 kcal
21 gTłuszcz
21,7 gBiałko
76 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

800 g ugotowanego ryżu do sushi – 60 ml Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)1  szalotka – 50 g pulpy z mango – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka płatków chili – 50 g majonezu – 50 g Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman

Ciepły ryż wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, a następnie odłóż. Drobno posiekaj szalotkę. Zmiksuj pulpę mango i wymieszaj z szalotką, kolendrą, płatkami chili, majonezem i Sosem Poke Kikkoman.

Krok 2

20 g liści szpinaku – 1  arkusz nori – 50 g marchewki – 100 g rostbefu wołowego (wędliny) – 100 g camemberta – 5  pomidorków koktajlowych

Drobno posiekaj szpinak z arkuszem nori. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze szpinakiem i nori. I rostbef, i camemberta pokrój na 10 kawałków. Pomidorki przekrój na połówki.

Krok 3

10  liści bazylii

Ryż podziel na 20 porcji i delikatnie rozpłaszcz je między kawałkami folii spożywczej. Na środku każdej z 10 porcji ryżu ułóż rostbef, marchewkę, szpinak i nori. Na środku pozostałych 10 porcji ułóż camembert, pomidorki i bazylię. Używając folii, uformuj wokół nadzienia ryżowe kulki.

Krok 4

2  jajka – 70 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – olej roślinny do smażenia

Jajka ubij i zanurz w nich kulki sushi, a następnie obtocz je w Panko Kikkoman. Na patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 165°C. Smaż kulki sushi przez 3-5 minut. Podawaj z dipem.

Wskazówka:

Inny pyszny przepis na nadzienie to 50 g drobno posiekanych grzybów, 50 g drobno posiekanej papryki, 60 g tuńczyka z puszki i 10 fasolek edamame (nadzienie na 10 kulek sushi).

ID przepisu: 1254

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

800 g ugotowanego ryżu do sushi – 60 ml Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)1 szalotka – 50 g pulpy z mango – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka płatków chili – 50 g majonezu – 50 g Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman

Ciepły ryż wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, a następnie odłóż. Drobno posiekaj szalotkę. Zmiksuj pulpę mango i wymieszaj z szalotką, kolendrą, płatkami chili, majonezem i Sosem Poke Kikkoman.

20 g liści szpinaku – 1 arkusz nori – 50 g marchewki – 100 g rostbefu wołowego (wędliny) – 100 g camemberta – 5 pomidorków koktajlowych

Drobno posiekaj szpinak z arkuszem nori. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze szpinakiem i nori. I rostbef, i camemberta pokrój na 10 kawałków. Pomidorki przekrój na połówki.

10 liści bazylii

Ryż podziel na 20 porcji i delikatnie rozpłaszcz je między kawałkami folii spożywczej. Na środku każdej z 10 porcji ryżu ułóż rostbef, marchewkę, szpinak i nori. Na środku pozostałych 10 porcji ułóż camembert, pomidorki i bazylię. Używając folii, uformuj wokół nadzienia ryżowe kulki.

2 jajka – 70 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – olej roślinny do smażenia

Jajka ubij i zanurz w nich kulki sushi, a następnie obtocz je w Panko Kikkoman. Na patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 165°C. Smaż kulki sushi przez 3-5 minut. Podawaj z dipem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.