Majonezowy dip mango poke ze smażonymi kulkami sushi
Majonezowy dip mango poke ze smażonymi kulkami sushi

Majonezowy dip mango poke ze smażonymi kulkami sushi

5 2 Oceny
Czas ogółem60 min
35 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Smażone na złoto kulki ryżowe z soczystą pieczoną wołowiną, marchewką i szpinakiem oraz z kremowym camembertem, pomidorami i bazylią. A do maczania - owocowy majonez z mango i kolendrą z dodatkiem Sosu Poke Kikkoman. Pyszny poke bowl gotowy!

Składniki

4 porcj(e/i)
800 g
ugotowanego ryżu do sushi
(lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru i 1 szczypta soli)
1 
szalotka
50 g
pulpy z mango
1 łyżka
posiekanej kolendry
1 łyżeczka
płatków chili
50 g
majonezu
20 g
liści szpinaku
1 
arkusz nori
50 g
marchewki
100 g
rostbefu wołowego (wędliny)
100 g
camemberta
5 
pomidorków koktajlowych
10 
liści bazylii
2 
jajka
olej roślinny do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję)2463 kJ / 588 kcal
21 gTłuszcz
21,7 gBiałko
76 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

800 g ugotowanego ryżu do sushi – 60 ml Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)1  szalotka – 50 g pulpy z mango – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka płatków chili – 50 g majonezu – 50 g Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman

Ciepły ryż wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, a następnie odłóż. Drobno posiekaj szalotkę. Zmiksuj pulpę mango i wymieszaj z szalotką, kolendrą, płatkami chili, majonezem i Sosem Poke Kikkoman.

Krok 2

20 g liści szpinaku – 1  arkusz nori – 50 g marchewki – 100 g rostbefu wołowego (wędliny) – 100 g camemberta – 5  pomidorków koktajlowych

Drobno posiekaj szpinak z arkuszem nori. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze szpinakiem i nori. I rostbef, i camemberta pokrój na 10 kawałków. Pomidorki przekrój na połówki.

Krok 3

10  liści bazylii

Ryż podziel na 20 porcji i delikatnie rozpłaszcz je między kawałkami folii spożywczej. Na środku każdej z 10 porcji ryżu ułóż rostbef, marchewkę, szpinak i nori. Na środku pozostałych 10 porcji ułóż camembert, pomidorki i bazylię. Używając folii, uformuj wokół nadzienia ryżowe kulki.

Krok 4

2  jajka – 70 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – olej roślinny do smażenia

Jajka ubij i zanurz w nich kulki sushi, a następnie obtocz je w Panko Kikkoman. Na patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 165°C. Smaż kulki sushi przez 3-5 minut. Podawaj z dipem.

Wskazówka:

Inny pyszny przepis na nadzienie to 50 g drobno posiekanych grzybów, 50 g drobno posiekanej papryki, 60 g tuńczyka z puszki i 10 fasolek edamame (nadzienie na 10 kulek sushi).

ID przepisu: 1254

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

800 g ugotowanego ryżu do sushi – 60 ml Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)1 szalotka – 50 g pulpy z mango – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka płatków chili – 50 g majonezu – 50 g Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman

Ciepły ryż wymieszaj z Przyprawą do ryżu Kikkoman, a następnie odłóż. Drobno posiekaj szalotkę. Zmiksuj pulpę mango i wymieszaj z szalotką, kolendrą, płatkami chili, majonezem i Sosem Poke Kikkoman.

20 g liści szpinaku – 1 arkusz nori – 50 g marchewki – 100 g rostbefu wołowego (wędliny) – 100 g camemberta – 5 pomidorków koktajlowych

Drobno posiekaj szpinak z arkuszem nori. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze szpinakiem i nori. I rostbef, i camemberta pokrój na 10 kawałków. Pomidorki przekrój na połówki.

10 liści bazylii

Ryż podziel na 20 porcji i delikatnie rozpłaszcz je między kawałkami folii spożywczej. Na środku każdej z 10 porcji ryżu ułóż rostbef, marchewkę, szpinak i nori. Na środku pozostałych 10 porcji ułóż camembert, pomidorki i bazylię. Używając folii, uformuj wokół nadzienia ryżowe kulki.

2 jajka – 70 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – olej roślinny do smażenia

Jajka ubij i zanurz w nich kulki sushi, a następnie obtocz je w Panko Kikkoman. Na patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 165°C. Smaż kulki sushi przez 3-5 minut. Podawaj z dipem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.