Zapiekane brukselki w sosie pomarańczowym

Czas ogółem 40 min
20 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Kremowe puree ziemniaczane podane z pieczonymi brukselkami w słodko-kwaśnym sosie pomarańczowym i przybraniem z prażonego sezamu. Idealna propozycja na lunch lub lekką kolację.

Składniki

2 porcj(e/i)

Puree ziemniaczane:

500 g
ziemniaków
100 ml
wegańskiej śmietanki
50 ml
mleka roślinnego
50 g
roślinnego masła

Brukselki:

500 g
brukselek
1 łyżka
oliwy

Sos pomarańczowy:

1 
pomarańcza
1 łyżeczka
cukru
1 
ząbek czosnku
 ½ łyżeczka
tartego świeżego imbiru
1 łyżeczka
octu ryżowego
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
3 łyżki
wody

Dodatkowo:

1 łyżka
prażonego sezamu
Wartości odżywcze (na porcję) 1453 kJ  /  347 kcal
13,2 g Tłuszcz
11,3 g Białko
53,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Ugotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki Sosu sojowego Kikkoman. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij do garnka przez praskę. Dodaj roślinną śmietankę, mleko i masło. Wymieszaj, podgrzewając do momentu rozpuszczenia się masła.

Krok 2

Brukselki umyj i osusz. Odetnij końce i pokrój na połówki. Polej oliwą, wymieszaj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 20 minut.

Krok 3

Pomarańczę umyj i zetrzyj skórkę. Sok wyciśnij. Sok z pomarańczy, Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, olej sezamowy i ocet ryżowy wymieszaj i zmiksuj na gładki sos. Dodaj startą skórkę pomarańczową. Umieść w rondelku i zagotuj. Odstaw.

Krok 4

Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do gorącego sosu. Gotuj 3 minuty często mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 5

Upieczone brukselki przełóż do miski. Polej sosem pomarańczowym i wymieszaj. Posyp sezamem.

Krok 6

Ułóż gotowe brukselki na ziemniaczanym puree. Udekoruj sezamem.

Wskazówka:

Tak przygotowane brukselki będą świetnie smakować podane z ryżem lub jako dodatek na tostach, a także jako samodzielne danie.

ID przepisu: 1210

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Ugotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki Sosu sojowego Kikkoman. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij do garnka przez praskę. Dodaj roślinną śmietankę, mleko i masło. Wymieszaj, podgrzewając do momentu rozpuszczenia się masła.

Brukselki umyj i osusz. Odetnij końce i pokrój na połówki. Polej oliwą, wymieszaj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 20 minut.

Pomarańczę umyj i zetrzyj skórkę. Sok wyciśnij. Sok z pomarańczy, Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, olej sezamowy i ocet ryżowy wymieszaj i zmiksuj na gładki sos. Dodaj startą skórkę pomarańczową. Umieść w rondelku i zagotuj. Odstaw.

Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do gorącego sosu. Gotuj 3 minuty często mieszając, aż sos zgęstnieje.

Upieczone brukselki przełóż do miski. Polej sosem pomarańczowym i wymieszaj. Posyp sezamem.

Ułóż gotowe brukselki na ziemniaczanym puree. Udekoruj sezamem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.