Zapiekane brukselki w sosie pomarańczowym
Kremowe puree ziemniaczane podane z pieczonymi brukselkami w słodko-kwaśnym sosie pomarańczowym i przybraniem z prażonego sezamu. Idealna propozycja na lunch lub lekką kolację.
Składniki
Puree ziemniaczane:
Brukselki:
Sos pomarańczowy:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Ugotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki Sosu sojowego Kikkoman. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij do garnka przez praskę. Dodaj roślinną śmietankę, mleko i masło. Wymieszaj, podgrzewając do momentu rozpuszczenia się masła.
Krok 2
Brukselki umyj i osusz. Odetnij końce i pokrój na połówki. Polej oliwą, wymieszaj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 20 minut.
Krok 3
Pomarańczę umyj i zetrzyj skórkę. Sok wyciśnij. Sok z pomarańczy, Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, olej sezamowy i ocet ryżowy wymieszaj i zmiksuj na gładki sos. Dodaj startą skórkę pomarańczową. Umieść w rondelku i zagotuj. Odstaw.
Krok 4
Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do gorącego sosu. Gotuj 3 minuty często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 5
Upieczone brukselki przełóż do miski. Polej sosem pomarańczowym i wymieszaj. Posyp sezamem.
Krok 6
Ułóż gotowe brukselki na ziemniaczanym puree. Udekoruj sezamem.
Wskazówka:
Tak przygotowane brukselki będą świetnie smakować podane z ryżem lub jako dodatek na tostach, a także jako samodzielne danie.
ID przepisu: 1210
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej