Bataty faszerowane tofu w sosie teriyaki z warzywami

Czas ogółem 60 min
60 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
970 g
bataty
360 g
tofu naturalnego
160 g
pieczarek
2 łyżeczki
masła
60 g
świeżego szpinaku
160 g
pomidorków koktajlowych
Wartości odżywcze (na porcję) 1943 kJ  /  464 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Bataty przeciąć wzdłuż na pół. Każdą część ponacinać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do miękkości (ok. 30-45 minut).

Krok 2

Tofu pokroić w kostkę, przełożyć do szklanej miski i dodać marynatę teriyaki. Wstawić do lodówki na min. 20 minut.

Krok 3

W międzyczasie większe pieczarki pokroić w kostkę, mniejsze – na połówki i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Doprawić solą.

Krok 4

Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

Krok 5

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej zamarynowane tofu.

Krok 6

Z upieczonych batatów wydrążyć środek, dodać go na patelnię z tofu i wymieszać. Dodać liście szpinaku, pieczarki i smażyć razem kilka minut.

Krok 7

Wcześniej wydrążone bataty nadziać farszem i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

ID przepisu: 983

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Bataty przeciąć wzdłuż na pół. Każdą część ponacinać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do miękkości (ok. 30-45 minut).

Tofu pokroić w kostkę, przełożyć do szklanej miski i dodać marynatę teriyaki. Wstawić do lodówki na min. 20 minut.

W międzyczasie większe pieczarki pokroić w kostkę, mniejsze – na połówki i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Doprawić solą.

Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej zamarynowane tofu.

Z upieczonych batatów wydrążyć środek, dodać go na patelnię z tofu i wymieszać. Dodać liście szpinaku, pieczarki i smażyć razem kilka minut.

Wcześniej wydrążone bataty nadziać farszem i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.