Babka ziemniaczana z boczkiem

5 1 Oceny
Czas ogółem 180 min
180 min Czas przygotowania

Babka w wersji wytrawnej, która dobrze sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielne danie. Po upieczeniu można od razu serwować ją gościom. Pysznie smakuje również pokrojona w plastry i podpieczona na patelni.

Składniki

10 porcj(e/i)
1 ½ 
ziemniaków
240 g
wędzonego, ugotowanego boczku
1 łyżka
masła
2 
jajka
1 
cebula (50g)
2 
ząbki czosnku
2 łyżki
śmietany
Wartości odżywcze (na porcję) 10328 kJ  /  2467 kcal
137,9 g Tłuszcz
124,5 g Białko
266,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie dodać masło, Ponzu i utłuc. Lekko wystudzić

Krok 2

Boczek oraz cebulę pokroić i kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć na patelni do zarumienienia. Wymieszać z ziemniakami. Dodać surowe jajka, wymieszać.

Krok 3

Formę na babkę posmarować masłem, obsypać mąką i przełożyć do niej masę.

Krok 4

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-80 minut.

Krok 5

Podawać ze śmietaną i świeżą pietruszką lub szczypiorem.

ID przepisu: 966

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie dodać masło, Ponzu i utłuc. Lekko wystudzić

Boczek oraz cebulę pokroić i kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć na patelni do zarumienienia. Wymieszać z ziemniakami. Dodać surowe jajka, wymieszać.

Formę na babkę posmarować masłem, obsypać mąką i przełożyć do niej masę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-80 minut.

Podawać ze śmietaną i świeżą pietruszką lub szczypiorem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.