

Babka ziemniaczana z boczkiem
Babka w wersji wytrawnej, która dobrze sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielne danie. Po upieczeniu można od razu serwować ją gościom. Pysznie smakuje również pokrojona w plastry i podpieczona na patelni.
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie dodać masło, Ponzu i utłuc. Lekko wystudzić
Krok 2
Boczek oraz cebulę pokroić i kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć na patelni do zarumienienia. Wymieszać z ziemniakami. Dodać surowe jajka, wymieszać.
Krok 3
Formę na babkę posmarować masłem, obsypać mąką i przełożyć do niej masę.
Krok 4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-80 minut.
Krok 5
Podawać ze śmietaną i świeżą pietruszką lub szczypiorem.
ID przepisu: 966
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej