Pikantne rolki z tuńczykiem i łososiem

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Dwa rodzaje pysznych rolek z tuńczykiem, łososiem, doskonale przyprawione sosem do kimchi Kikkoman.

Składniki

16 porcj(e/i)
2 
liście nori
400 g
ugotowanego ryżu do sushi

Na pikantnego tuńczyka

50 g
tuńczyka
0,13 kawałek
ogórka (2–3 słupki ogórka)
2 
liście sałaty
0,17 kawałek
awokado (3 długie plastry awokado)

Na pikantnego łososia

100 g
łososia
0,13 kawałek
ogórka (2–3 słupki ogórka)
2 
liście sałaty
0,13 kawałek
żółtej papryki (4 słupki papryki)
 ¼ kawałek
awokado (7–8 cienkich plastrów awokado)

Na majonez kimchi (proporcje 1:1)

2 łyżki
majonezu

Do dekoracji

Nasiona sezamu
Tobiko (ikra latającej ryby)
Papryka w proszku
Szczypiorek lub rzeżucha
Cienkie paski cebuli
Wartości odżywcze (na porcję) 386 kJ  /  92 kcal
5,4 g Tłuszcz
3,3 g Białko
7,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, posiekaj tuńczyka i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. 

Krok 2

Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, pokrój 50 g łososia w cienkie paseczki i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. Pokrój pozostałe 50 g łososia w cienkie plasterki.

Krok 3

Umyj warzywa, osusz i pokrój ogórka i żółtą paprykę w słupki. Pokrój awokado w cienkie plasterki.

Krok 4

Aby przygotować majonez kimchi, wymieszaj składniki.

Krok 5

Połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.

Krok 6

Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.

Krok 7

Całkowicie odwróć.

Krok 8

Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i awokado w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego tuńczyka.

Krok 9

Zroluj dłońmi, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi. 

Krok 10

Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.

Krok 11

Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków.

Krok 12

Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu

Krok 13

Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.

Krok 14

Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.

Krok 15

Całkowicie odwróć.

Krok 16

Połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i żółtą paprykę w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego łososia.

Krok 17

Zroluj dłońmi, możesz też położyć plasterki łososia i awokado na rolce, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi. 

Krok 18

Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.

Krok 19

Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków. 

Krok 20

Według preferencji podawaj udekorowane np. rzeżuchą bądź tobiko i resztą majonezu kimchi.

ID przepisu: 1025

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, posiekaj tuńczyka i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. 

Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, pokrój 50 g łososia w cienkie paseczki i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. Pokrój pozostałe 50 g łososia w cienkie plasterki.

Umyj warzywa, osusz i pokrój ogórka i żółtą paprykę w słupki. Pokrój awokado w cienkie plasterki.

Aby przygotować majonez kimchi, wymieszaj składniki.

Połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.

Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.

Całkowicie odwróć.

Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i awokado w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego tuńczyka.

Zroluj dłońmi, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi. 

Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.

Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków.

Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu

Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.

Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.

Całkowicie odwróć.

Połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i żółtą paprykę w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego łososia.

Zroluj dłońmi, możesz też położyć plasterki łososia i awokado na rolce, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi. 

Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.

Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków. 

Według preferencji podawaj udekorowane np. rzeżuchą bądź tobiko i resztą majonezu kimchi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.