

Pikantne rolki z tuńczykiem i łososiem
Dwa rodzaje pysznych rolek z tuńczykiem, łososiem, doskonale przyprawione sosem do kimchi Kikkoman.
Składniki
Na pikantnego tuńczyka
Na pikantnego łososia
Na majonez kimchi (proporcje 1:1)
Do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, posiekaj tuńczyka i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym.
Krok 2
Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, pokrój 50 g łososia w cienkie paseczki i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. Pokrój pozostałe 50 g łososia w cienkie plasterki.
Krok 3
Umyj warzywa, osusz i pokrój ogórka i żółtą paprykę w słupki. Pokrój awokado w cienkie plasterki.
Krok 4
Aby przygotować majonez kimchi, wymieszaj składniki.
Krok 5
Połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.
Krok 6
Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.
Krok 7
Całkowicie odwróć.
Krok 8
Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i awokado w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego tuńczyka.
Krok 9
Zroluj dłońmi, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi.
Krok 10
Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.
Krok 11
Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków.
Krok 12
Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu
Krok 13
Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.
Krok 14
Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.
Krok 15
Całkowicie odwróć.
Krok 16
Połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i żółtą paprykę w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego łososia.
Krok 17
Zroluj dłońmi, możesz też położyć plasterki łososia i awokado na rolce, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi.
Krok 18
Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.
Krok 19
Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków.
Krok 20
Według preferencji podawaj udekorowane np. rzeżuchą bądź tobiko i resztą majonezu kimchi.
ID przepisu: 1025
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej