Pikantne rolki z tuńczykiem i łososiem
Pikantne rolki z tuńczykiem i łososiem

Pikantne rolki z tuńczykiem i łososiem

4,3 7 Oceny
Czas ogółem30 min
30 minCzas przygotowania

Dwa rodzaje pysznych rolek z tuńczykiem, łososiem, doskonale przyprawione sosem do kimchi Kikkoman.

Składniki

16 porcj(e/i)
2 
liście nori
400 g
ugotowanego ryżu do sushi

Na pikantnego tuńczyka

50 g
tuńczyka
0,13 kawałek
ogórka (2–3 słupki ogórka)
2 
liście sałaty
0,17 kawałek
awokado (3 długie plastry awokado)

Na pikantnego łososia

100 g
łososia
0,13 kawałek
ogórka (2–3 słupki ogórka)
2 
liście sałaty
0,13 kawałek
żółtej papryki (4 słupki papryki)
 ¼ kawałek
awokado (7–8 cienkich plastrów awokado)

Na majonez kimchi (proporcje 1:1)

2 łyżki
majonezu

Do dekoracji

Nasiona sezamu
Tobiko (ikra latającej ryby)
Papryka w proszku
Szczypiorek lub rzeżucha
Cienkie paski cebuli
Wartości odżywcze (na porcję)386 kJ / 92 kcal
5,4 gTłuszcz
3,3 gBiałko
7,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, posiekaj tuńczyka i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. 

Krok 2

Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, pokrój 50 g łososia w cienkie paseczki i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. Pokrój pozostałe 50 g łososia w cienkie plasterki.

Krok 3

Umyj warzywa, osusz i pokrój ogórka i żółtą paprykę w słupki. Pokrój awokado w cienkie plasterki.

Krok 4

Aby przygotować majonez kimchi, wymieszaj składniki.

Krok 5

Połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.

Krok 6

Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.

Krok 7

Całkowicie odwróć.

Krok 8

Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i awokado w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego tuńczyka.

Krok 9

Zroluj dłońmi, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi. 

Krok 10

Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.

Krok 11

Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków.

Krok 12

Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu

Krok 13

Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.

Krok 14

Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.

Krok 15

Całkowicie odwróć.

Krok 16

Połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i żółtą paprykę w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego łososia.

Krok 17

Zroluj dłońmi, możesz też położyć plasterki łososia i awokado na rolce, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi. 

Krok 18

Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.

Krok 19

Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków. 

Krok 20

Według preferencji podawaj udekorowane np. rzeżuchą bądź tobiko i resztą majonezu kimchi.

ID przepisu: 1025

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, posiekaj tuńczyka i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. 

Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, pokrój 50 g łososia w cienkie paseczki i wymieszaj w misce z sosem do kimchi i olejem sezamowym. Pokrój pozostałe 50 g łososia w cienkie plasterki.

Umyj warzywa, osusz i pokrój ogórka i żółtą paprykę w słupki. Pokrój awokado w cienkie plasterki.

Aby przygotować majonez kimchi, wymieszaj składniki.

Połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.

Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.

Całkowicie odwróć.

Aby przygotować pikantne rolki z tuńczykiem, połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i awokado w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego tuńczyka.

Zroluj dłońmi, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi. 

Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.

Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków.

Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu

Aby przygotować pikantne rolki z łososiem, połóż 1 arkusz nori na blacie kuchennym.

Rozprowadź na jego powierzchni połowę ugotowanego ryżu mokrymi palcami.

Całkowicie odwróć.

Połóż ¼ majonezu kimchi na środku ryżu w jednej linii, następnie połóż sałatę, ogórek i żółtą paprykę w linii u góry, na końcu wyłóż zamarynowanego łososia.

Zroluj dłońmi, możesz też położyć plasterki łososia i awokado na rolce, następnie połóż na górze folię spożywczą i uformuj ścisłą rolkę przy pomocy maty do sushi. 

Zdejmij matę do sushi i folię spożywczą.

Ostrożnie pokrój każdą rolkę na 8 równych kawałków. 

Według preferencji podawaj udekorowane np. rzeżuchą bądź tobiko i resztą majonezu kimchi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.