Teriyaki-paprykowa pierś z kurczaka zapiekana z pomidorkami koktajlowymi
Dodatek sosu teriyaki z pieczonym czosnkiem nadaje wspaniałą glazurę i aromatyczny smak delikatnej piersi z kurczaka. Pieczone pomidory i kasza jęczmienna uzupełniają całe danie.
Przygotowanie
Krok 1
2 łyżki soku z cytryny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka oliwy – 0,33 łyżeczka papryki słodkiej w proszku – 0,33 łyżeczka papryki ostrej w proszku – 2 niewielkie piersi z kurczaka (ok. 360 g)
W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy Kikkoman, 1 łyżkę oliwy, paprykę ostrą i paprykę słodką. Dodać piersi z kurczaka i wymieszać (tak, aby marynata całkowicie pokryła mięso). Wstawić do lodówki na 1 godz.
Krok 2
1 łyżka oliwy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (lub 170 stopni z termoobiegiem). Dno naczynia żaroodpornego posmarować 1 łyżką oliwy i przełożyć piersi z kurczaka, przykryć pokrywką lub folią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
Krok 3
2 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – 300 g pomidorków koktajlowych
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, polać piersi z kurczaka sosem Teriyaki z pieczonym czosnkiem, obok mięsa ułożyć pomidorki koktajlowe. Zapiekać jeszcze 10 minut (bez pokrywki).
Krok 4
120 g kaszy jęczmiennej (perłowej lub pęczak)
W międzyczasie ugotować kaszę w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Krok 5
Przełożyć na talerze i podawać.
Wskazówka:
Pomidorki zaraz po upieczeniu będą bardzo gorące w środku, można je delikatnie przestudzić (przez 5 minut) przed podaniem.
ID przepisu: 1171
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej