Teriyaki-paprykowa pierś z kurczaka zapiekana z pomidorkami koktajlowymi

Czas ogółem 110 min
10 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
60 min Czas marynowania

Dodatek sosu teriyaki z pieczonym czosnkiem nadaje wspaniałą glazurę i aromatyczny smak delikatnej piersi z kurczaka. Pieczone pomidory i kasza jęczmienna uzupełniają całe danie.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 łyżki
soku z cytryny
2 łyżki
oliwy
0,33 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku
0,33 łyżeczka
papryki ostrej w proszku
2 
niewielkie piersi z kurczaka (ok. 360 g)
300 g
pomidorków koktajlowych
120 g
kaszy jęczmiennej (perłowej lub pęczak)
Wartości odżywcze (na porcję) 2336 kJ  /  558 kcal
14,7 g Tłuszcz
49,9 g Białko
55,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki soku z cytryny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oliwy – 0,33 łyżeczka papryki słodkiej w proszku – 0,33 łyżeczka papryki ostrej w proszku – 2  niewielkie piersi z kurczaka (ok. 360 g)

W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy Kikkoman, 1 łyżkę oliwy, paprykę ostrą i paprykę słodką. Dodać piersi z kurczaka i wymieszać (tak, aby marynata całkowicie pokryła mięso). Wstawić do lodówki na 1 godz. 

Krok 2

1 łyżka oliwy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (lub 170 stopni z termoobiegiem). Dno naczynia żaroodpornego posmarować 1 łyżką oliwy i przełożyć piersi z kurczaka, przykryć pokrywką lub folią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.

Krok 3

2 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman300 g pomidorków koktajlowych

Po tym czasie zdjąć pokrywkę, polać piersi z kurczaka sosem Teriyaki z pieczonym czosnkiem, obok mięsa ułożyć pomidorki koktajlowe. Zapiekać jeszcze 10 minut (bez pokrywki). 

Krok 4

120 g kaszy jęczmiennej (perłowej lub pęczak)

W międzyczasie ugotować kaszę w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). 

Krok 5

Przełożyć na talerze i podawać.

Wskazówka:

Pomidorki zaraz po upieczeniu będą bardzo gorące w środku, można je delikatnie przestudzić (przez 5 minut) przed podaniem. 

ID przepisu: 1171

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki soku z cytryny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oliwy – 0,33 łyżeczka papryki słodkiej w proszku – 0,33 łyżeczka papryki ostrej w proszku – 2  niewielkie piersi z kurczaka (ok. 360 g)

W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy Kikkoman, 1 łyżkę oliwy, paprykę ostrą i paprykę słodką. Dodać piersi z kurczaka i wymieszać (tak, aby marynata całkowicie pokryła mięso). Wstawić do lodówki na 1 godz. 

1 łyżka oliwy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (lub 170 stopni z termoobiegiem). Dno naczynia żaroodpornego posmarować 1 łyżką oliwy i przełożyć piersi z kurczaka, przykryć pokrywką lub folią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.

2 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman300 g pomidorków koktajlowych

Po tym czasie zdjąć pokrywkę, polać piersi z kurczaka sosem Teriyaki z pieczonym czosnkiem, obok mięsa ułożyć pomidorki koktajlowe. Zapiekać jeszcze 10 minut (bez pokrywki). 

120 g kaszy jęczmiennej (perłowej lub pęczak)

W międzyczasie ugotować kaszę w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). 

Przełożyć na talerze i podawać.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.