Wołowa kofta w sosie pomidorowo-sojowym
Wołowa kofta w sosie pomidorowo-sojowym

Wołowa kofta w sosie pomidorowo-sojowym

Czas ogółem 35 min
20 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Aromatyczna kofta wołowa doprawiona cynamonem, kminem i świeżymi ziołami, duszona w pikantnym sosie pomidorowym z limonką. Podawana z kuskusem, jogurtem i orzeszkami piniowymi - rozgrzewające danie w bliskowschodnim stylu.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
mielonej wołowiny
1 
cebula, drobno posiekana
1 
ząbek czosnku, drobno posiekany
 ½ łyżeczki
chili w proszku
 ½ łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki
natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka
liści mięty, posiekanych
2 łyżki
oliwy z oliwek do smażenia
250 ml
przecieru pomidorowego
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
 ½ łyżeczki
mielonego kminu rzymskiego
1 
limonka
200 g
kuskusu lub ryżu (surowego)
2 łyżki
jogurtu naturalnego
20 g
orzeszków piniowych
Wartości odżywcze (na porcję)2.300 kJ / 550 kcal
28 gTłuszcz
34 gBiałko
38 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g mielonej wołowiny – 1  cebula, drobno posiekana – 1  ząbek czosnku, drobno posiekany –  ¼ łyżeczki chili w proszku –  ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka natki pietruszki, posiekanej – 1 łyżka liści mięty, posiekanych – 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

W misce dokładnie wymieszaj dłońmi mieloną wołowinę z cebulą, czosnkiem, chili w proszku, gałką muszkatołową, Sosem sojowym Kikkoman, pietruszką i miętą. Uformuj 6 owalnych kotletów. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotlety, aż zrumienią się z każdej strony.

Krok 2

250 ml przecieru pomidorowego – 1 łyżeczka mielonego cynamonu –  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego –  ¼ łyżeczki chili w proszku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Zdejmij kotlety z patelni. Na patelnię z sosem z gotowania dodaj przecier pomidorowy. Dodaj cynamon, kmin rzymski, chili w proszku i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Krok 3

1  limonka – 200 g kuskusu lub ryżu (surowego) – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 20 g orzeszków piniowych

Przygotuj kuskus lub ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię z kroku 2 zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy limonki. Wymieszaj. Z powrotem dodaj kotlety, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż się podgrzeją. Podawaj z ryżem lub kuskusem i łyżką jogurtu. Posyp natką pietruszki i orzeszkami piniowymi.

Wskazówka

Koftę możesz przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem - to dodatkowo pogłębi jej smak. Dla urozmaicenia możesz użyć mielonej jagnięciny zamiast wołowiny. Kofta doskonale komponuje się z sałatką tabbouleh lub grillowanymi warzywami.

ID przepisu: 1623

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g mielonej wołowiny – 1 cebula, drobno posiekana – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – ¼ łyżeczki chili w proszku – ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka natki pietruszki, posiekanej – 1 łyżka liści mięty, posiekanych – 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

W misce dokładnie wymieszaj dłońmi mieloną wołowinę z cebulą, czosnkiem, chili w proszku, gałką muszkatołową, Sosem sojowym Kikkoman, pietruszką i miętą. Uformuj 6 owalnych kotletów. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotlety, aż zrumienią się z każdej strony.

250 ml przecieru pomidorowego – 1 łyżeczka mielonego cynamonu – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – ¼ łyżeczki chili w proszku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Zdejmij kotlety z patelni. Na patelnię z sosem z gotowania dodaj przecier pomidorowy. Dodaj cynamon, kmin rzymski, chili w proszku i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

1 limonka – 200 g kuskusu lub ryżu (surowego) – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 20 g orzeszków piniowych

Przygotuj kuskus lub ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię z kroku 2 zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy limonki. Wymieszaj. Z powrotem dodaj kotlety, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż się podgrzeją. Podawaj z ryżem lub kuskusem i łyżką jogurtu. Posyp natką pietruszki i orzeszkami piniowymi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.