Wolno pieczony udziec jagnięcy z pilawem orzo
Wolno pieczony udziec jagnięcy z pilawem orzo

Wolno pieczony udziec jagnięcy z pilawem orzo

4,8 8 Oceny
Czas ogółem 3 godz. 20 min
20 min Czas przygotowania
3 godz. Czas gotowania

Wyjątkowa wersja klasycznego tureckiego dania Kuzu Tandir – wolno pieczona jagnięcina marynowana w Sosie sojowym Kikkoman, cytrynie i ziołach dla bogatego smaku umami. Podawana z aromatycznym pilawem orzo i delikatnymi warzywami, stanowi rozgrzewający posiłek idealny na zimę.

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
udziec jagnięcy bez kości, około 1 kg (w razie potrzeby poproś rzeźnika o przekrojenie go na 2 części)
 ½ 
cytryny
5 łyżki
oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki
soli
 ½ łyżeczki
świeżo zmielonego pieprzu
5 
liści laurowych
2 
gałązki rozmarynu

Pilaw z orzo:

1 łyżka
masła
1 łyżka
oliwy z oliwek
100 g
makaronu orzo
4 
daktyle
1 
ząbek czosnku
200 g
ryżu średnioziarnistego (np. Baldo lub Calrose)
400 ml
bulionu jagnięcego

Warzywa:

100 g
małych, okrągłych czerwonych papryk (świeżych lub marynowanych)
1 
bulwa kopru włoskiego
1 
bakłażan japoński
2 łyżki
oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki
świeżo zmielonego pieprzu

Sos:

2 łyżki
granulek ciemnego sosu pieczeniowego
2 ½ łyżeczki
koncentratu soku z granatów (lub melasy z granatów)
1 ½ łyżeczka
miodu

Przybranie:

2 łyżeczki
mieszanki sezamu i czarnuszki (lub 1 łyżeczka sezamu i 1 łyżeczka czarnuszki)
kilka gałązek natki pietruszki

Wartości odżywcze (na porcję)

3.751 kJ / 893 kcal
34 gTłuszcz
67,6 gBiałko
78,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  udziec jagnięcy bez kości, około 1 kg (w razie potrzeby poproś rzeźnika o przekrojenie go na 2 części) –  ½  cytryny – 5 łyżki oliwy z oliwek – 5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki soli –  ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – 5  liści laurowych – 2  gałązki rozmarynu

Rozgrzej piekarnik do 140°C. Umieść jagnięcinę w naczyniu żaroodpornym. Wyciśnij sok z połówki cytryny i wymieszaj z oliwą, Sosem sojowym Kikkoman, solą i pieprzem. Polej jagnięcinę i wcieraj marynatę w mięso przez kilka minut. Dodaj liście laurowe i rozmaryn. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, obracając mięso co 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C. Zalej jagnięcinę około 200 ml gorącej wody, przykryj i piecz przez kolejne 1,5 godziny.

Krok 2

1 łyżka masła – 1 łyżka oliwy z oliwek – 100 g makaronu orzo – 4  daktyle – 1  ząbek czosnku – 200 g ryżu średnioziarnistego (np. Baldo lub Calrose) – 400 ml bulionu jagnięcego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Przygotuj pilaw. Rozgrzej masło i oliwę w rondlu. Dodaj orzo i usmaż na złoty kolor. Daktyle i czosnek drobno posiekaj, dodaj do ryżu i krótko podsmaż. Wlej bulion i, w razie potrzeby, około 150 ml wody, a także Sos sojowy Kikkoman. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, regularnie mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.

Krok 3

100 g małych, okrągłych czerwonych papryk (świeżych lub marynowanych) – 1  bulwa kopru włoskiego – 1  bakłażan japoński – 2 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Umyj warzywa. Koper włoski i bakłażana pokrój w plasterki. Papryki pozostaw w całości. Podsmaż każde warzywo osobno na gorącym oleju na patelni, doprawiając Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem.

Krok 4

2 łyżki granulek ciemnego sosu pieczeniowego – 2 ½ łyżeczki koncentratu soku z granatów (lub melasy z granatów) – 1 ½ łyżeczka miodu – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – 2 łyżeczki mieszanki sezamu i czarnuszki (lub 1 łyżeczka sezamu i 1 łyżeczka czarnuszki) – kilka gałązek natki pietruszki

Wyjmij jagnięcinę i pokrój ją w plastry lub na kawałki. Odcedź płyn z gotowania i zagęść sos granulkami. Dopraw koncentratem soku z granatów (lub melasą z granatów), miodem, Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Uformuj pilaw w małej miseczce, dociśnij, a następnie odwróć miskę i wyłóż pilaw na talerze. Podawaj z jagnięciną, warzywami i sosem. Udekoruj mieszanką nasion i pietruszką.

Wskazówka

Duszona lub smażona na patelni okra będzie świetnym dodatkiem do jagnięciny.

ID przepisu: 1620

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Gotowanie krok po kroku staje się proste! Tapnij, żeby zacząć.

1 udziec jagnięcy bez kości, około 1 kg (w razie potrzeby poproś rzeźnika o przekrojenie go na 2 części) – ½ cytryny – 5 łyżki oliwy z oliwek – 5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – 5 liści laurowych – 2 gałązki rozmarynu

Rozgrzej piekarnik do 140°C. Umieść jagnięcinę w naczyniu żaroodpornym. Wyciśnij sok z połówki cytryny i wymieszaj z oliwą, Sosem sojowym Kikkoman, solą i pieprzem. Polej jagnięcinę i wcieraj marynatę w mięso przez kilka minut. Dodaj liście laurowe i rozmaryn. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, obracając mięso co 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C. Zalej jagnięcinę około 200 ml gorącej wody, przykryj i piecz przez kolejne 1,5 godziny.

1 łyżka masła – 1 łyżka oliwy z oliwek – 100 g makaronu orzo – 4 daktyle – 1 ząbek czosnku – 200 g ryżu średnioziarnistego (np. Baldo lub Calrose) – 400 ml bulionu jagnięcego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Przygotuj pilaw. Rozgrzej masło i oliwę w rondlu. Dodaj orzo i usmaż na złoty kolor. Daktyle i czosnek drobno posiekaj, dodaj do ryżu i krótko podsmaż. Wlej bulion i, w razie potrzeby, około 150 ml wody, a także Sos sojowy Kikkoman. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, regularnie mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.

100 g małych, okrągłych czerwonych papryk (świeżych lub marynowanych) – 1 bulwa kopru włoskiego – 1 bakłażan japoński – 2 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Umyj warzywa. Koper włoski i bakłażana pokrój w plasterki. Papryki pozostaw w całości. Podsmaż każde warzywo osobno na gorącym oleju na patelni, doprawiając Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem.

2 łyżki granulek ciemnego sosu pieczeniowego – 2 ½ łyżeczki koncentratu soku z granatów (lub melasy z granatów) – 1 ½ łyżeczka miodu – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – 2 łyżeczki mieszanki sezamu i czarnuszki (lub 1 łyżeczka sezamu i 1 łyżeczka czarnuszki) – kilka gałązek natki pietruszki

Wyjmij jagnięcinę i pokrój ją w plastry lub na kawałki. Odcedź płyn z gotowania i zagęść sos granulkami. Dopraw koncentratem soku z granatów (lub melasą z granatów), miodem, Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Uformuj pilaw w małej miseczce, dociśnij, a następnie odwróć miskę i wyłóż pilaw na talerze. Podawaj z jagnięciną, warzywami i sosem. Udekoruj mieszanką nasion i pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.