

Duszona jagnięcina z suszonymi owocami
Jagnięcina marynowana w Sosie sojowym Kikkoman, imbirze i kurkumie i duszona z suszonymi śliwkami, daktylami i morelami. To słodko-wytrawne danie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu będzie świetną propozycją na uroczysty obiad.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu – ½ łyżeczki mielonego imbiru – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżeczka mielonej kurkumy – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka miodu – 500 g łopatki lub udźca jagnięcego, bez kości
W misce połącz Sos sojowy Kikkoman, czosnek, pieprz, imbir, kmin rzymski, kurkumę, ocet i miód. Dobrze wymieszaj. Natrzyj mięso marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 2

2 łyżki oliwy z oliwek – Marinated lamb from step 1 – 1 cebula
Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień marynowaną jagnięcinę ze wszystkich stron. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Obierz i pokrój cebulę w kostkę, a następnie podsmażaj ją na tej samej patelni przez około 2 minuty.
Krok 3

1 łyżeczka nasion kolendry – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – ½ łyżeczki mielonego imbiru – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 250 ml bulionu warzywnego
Rozdrobnij nasiona kolendry w moździerzu, a następnie wymieszaj z kurkumą, imbirem i kminem rzymskim. Dodaj przyprawy na patelnię z kroku 2 i smaż przez około 1 minutę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, wlej bulion i wymieszaj, a następnie przelej całość do naczynia z mięsem.
Krok 4

50 g suszonych moreli – 30 g rodzynek – 30 suszonych śliwek – 20 g suszonych daktyli – 2 gałązki rozmarynu
Dodaj owoce i rozmaryn do naczynia z jagnięciną. Przykryj i duś przez około 1 godzinę, w 180°C aż mięso zmięknie. Pokrój jagnięcinę w plastry, podlej sosem i dodaj owoce.
Wskazówka
Jagnięcina najlepiej smakuje z kuskusem perłowym lub aromatycznym ryżem basmati. Danie możesz udekorować świeżą kolendrą lub prażonymi migdałami, aby uzyskać dodatkową teksturę i więcej smaku.
ID przepisu: 1624
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej










