Duszona jagnięcina z suszonymi owocami
Duszona jagnięcina z suszonymi owocami

Duszona jagnięcina z suszonymi owocami

Czas ogółem 1 godz. 20 min
20 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania

Jagnięcina marynowana w Sosie sojowym Kikkoman, imbirze i kurkumie i duszona z suszonymi śliwkami, daktylami i morelami. To słodko-wytrawne danie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu będzie świetną propozycją na uroczysty obiad.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka
świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka
mielonego imbiru
1 łyżeczka
mielonego kminu rzymskiego
1 ½ łyżeczka
mielonej kurkumy
1 łyżeczka
octu winnego
1 łyżeczka
miodu
500 
łopatki lub udźca jagnięcego, bez kości
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 
cebula
1 łyżka
nasion kolendry
250 ml
bulionu warzywnego
50 g
suszonych moreli
30 g
rodzynek
30 g
suszonych śliwek
20 g
suszonych daktyli
2 
gałązki rozmarynu
Wartości odżywcze (na porcję)2.850 kJ / 680 kcal
38 gTłuszcz
42 gBiałko
38 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu –  ½ łyżeczki mielonego imbiru –  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżeczka mielonej kurkumy – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka miodu – 500 g łopatki lub udźca jagnięcego, bez kości

W misce połącz Sos sojowy Kikkoman, czosnek, pieprz, imbir, kmin rzymski, kurkumę, ocet i miód. Dobrze wymieszaj. Natrzyj mięso marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Krok 2

2 łyżki oliwy z oliwek – Marinated lamb from step 1 – 1  cebula

Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień marynowaną jagnięcinę ze wszystkich stron. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Obierz i pokrój cebulę w kostkę, a następnie podsmażaj ją na tej samej patelni przez około 2 minuty.

Krok 3

1 łyżeczka nasion kolendry –  ½ łyżeczki mielonej kurkumy –  ½ łyżeczki mielonego imbiru –  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman250 ml bulionu warzywnego

Rozdrobnij nasiona kolendry w moździerzu, a następnie wymieszaj z kurkumą, imbirem i kminem rzymskim. Dodaj przyprawy na patelnię z kroku 2 i smaż przez około 1 minutę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, wlej bulion i wymieszaj, a następnie przelej całość do naczynia z mięsem.

Krok 4

50 g suszonych moreli – 30 g rodzynek – 30  suszonych śliwek – 20 g suszonych daktyli – 2  gałązki rozmarynu

Dodaj owoce i rozmaryn do naczynia z jagnięciną. Przykryj i duś przez około 1 godzinę, w 180°C aż mięso zmięknie. Pokrój jagnięcinę w plastry,  podlej sosem i dodaj owoce.

Wskazówka

Jagnięcina najlepiej smakuje z kuskusem perłowym lub aromatycznym ryżem basmati. Danie możesz udekorować świeżą kolendrą lub prażonymi migdałami, aby uzyskać dodatkową teksturę i więcej smaku.

ID przepisu: 1624

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu – ½ łyżeczki mielonego imbiru – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżeczka mielonej kurkumy – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka miodu – 500 g łopatki lub udźca jagnięcego, bez kości

W misce połącz Sos sojowy Kikkoman, czosnek, pieprz, imbir, kmin rzymski, kurkumę, ocet i miód. Dobrze wymieszaj. Natrzyj mięso marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

2 łyżki oliwy z oliwek – Marinated lamb from step 1 – 1 cebula

Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień marynowaną jagnięcinę ze wszystkich stron. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Obierz i pokrój cebulę w kostkę, a następnie podsmażaj ją na tej samej patelni przez około 2 minuty.

1 łyżeczka nasion kolendry – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – ½ łyżeczki mielonego imbiru – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman250 ml bulionu warzywnego

Rozdrobnij nasiona kolendry w moździerzu, a następnie wymieszaj z kurkumą, imbirem i kminem rzymskim. Dodaj przyprawy na patelnię z kroku 2 i smaż przez około 1 minutę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, wlej bulion i wymieszaj, a następnie przelej całość do naczynia z mięsem.

50 g suszonych moreli – 30 g rodzynek – 30 suszonych śliwek – 20 g suszonych daktyli – 2 gałązki rozmarynu

Dodaj owoce i rozmaryn do naczynia z jagnięciną. Przykryj i duś przez około 1 godzinę, w 180°C aż mięso zmięknie. Pokrój jagnięcinę w plastry,  podlej sosem i dodaj owoce.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.