

Biesiadna zupa czeska z sosem sojowym
Świąteczny bulion drobiowy z marchewką, selerem i porem, wzbogacony Sosem sojowym Kikkoman i aromatycznymi przyprawami. Podawany z makaronem i grzybami, będzie rozkosznie rozgrzewającym daniem na każdym zimowym stole.
Składniki
Opcjonalnie:
Wartości odżywcze (na porcję)
1.772 kJ / 423 kcalPrzygotowanie
Krok 1

1 marchewka – 1 kawałek selera – 1 mała cebula – 1 por – 1 udziec z indyka, ok. 1,2 kg – 2 liście laurowe – 2 jagody jałowca – ¼ czarnego pieprzu – 4 ziarna ziela angielskiego – ¼ łyżeczki kminku – 4 gałązki majeranku – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Marchewkę, selera i cebulę pokrój w kostkę, a pora w cienkie plasterki. Warzywa i udziec z indyka umieść w dużym rondlu z 1,5 litra wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście laurowe, jagody jałowca, ziarna pieprzu, ziele angielskie, kminek, majeranek i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
Krok 2

10 g suszonych borowików – 1 marchewka – 50 g makaronu do zupy (np. vermicelli lub gwiazdek) – ¼ pęczek pęczka natki pietruszki
Namocz borowiki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie drobno posiekaj. Pokrój marchewkę w kostkę, cienkie plasterki lub wytnij z niej gwiazdki. Następnie zblanszuj, jeśli chcesz. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
Krok 3

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka soku z cytryny – ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – 100 około 100 g śmietany – 100 g śmietany
Wyjmij udziec z indyka z bulionu. Oddziel mięso od kości i pokrój w drobną kostkę. Odcedź bulion, a następnie dopraw go Sosem sojowym Kikkoman, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i pieprzem. Nałóż makaron, mięso, borowiki i marchewkę do misek. Polej gorącym bulionem, posyp natką pietruszki i opcjonalnie dodaj kleks śmietany.
Wskazówka
Aby uzyskać bardziej wyrafinowany smak, dopraw zupę odrobiną szafranu. Jeśli wolisz bardziej kremową wersję, przygotuj lekką zasmażkę i wymieszaj z bulionem. Resztki mięsa możesz zamrozić do późniejszego wykorzystania.
ID przepisu: 1617
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















