Biesiadna zupa czeska z sosem sojowym
Biesiadna zupa czeska z sosem sojowym

Biesiadna zupa czeska z sosem sojowym

5 2 Oceny
Czas ogółem 2 godz.
30 min Czas przygotowania
1 godz. 30 min Czas gotowania

Świąteczny bulion drobiowy z marchewką, selerem i porem, wzbogacony Sosem sojowym Kikkoman i aromatycznymi przyprawami. Podawany z makaronem i grzybami, będzie rozkosznie rozgrzewającym daniem na każdym zimowym stole.

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
marchewki
1 
kawałek selera
1 
mała cebula
1 
por
1 
udziec z indyka, ok. 1,2 kg
2 
liście laurowe
2 
jagody jałowca
 ¼ łyżeczki
czarnego pieprzu
4 
ziarna ziela angielskiego
 ¼ łyżeczki
kminku
4 
gałązki majeranku
10 g
suszonych borowików
50 g
makaronu do zup (np. vermicelli lub gwiazdek)
 ¼ pęczek
pęczka natki pietruszki
 ¼ łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka
soku z cytryny
 ¼ łyżeczki
świeżo zmielonego pieprzu

Opcjonalnie:

100 g
kwaśnej śmietany

Wartości odżywcze (na porcję)

1.772 kJ / 423 kcal
12,3 gTłuszcz
64,7 gBiałko
13,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  marchewka – 1  kawałek selera – 1  mała cebula – 1  por – 1  udziec z indyka, ok. 1,2 kg – 2  liście laurowe – 2  jagody jałowca –  ¼  czarnego pieprzu – 4  ziarna ziela angielskiego –  ¼ łyżeczki kminku – 4  gałązki majeranku – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Marchewkę, selera i cebulę pokrój w kostkę, a pora w cienkie plasterki. Warzywa i udziec z indyka umieść w dużym rondlu z 1,5 litra wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście laurowe, jagody jałowca, ziarna pieprzu, ziele angielskie, kminek, majeranek i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

Krok 2

10 g suszonych borowików – 1  marchewka – 50 g makaronu do zupy (np. vermicelli lub gwiazdek) –  ¼ pęczek pęczka natki pietruszki

Namocz borowiki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie drobno posiekaj. Pokrój marchewkę w kostkę, cienkie plasterki lub wytnij z niej gwiazdki. Następnie zblanszuj, jeśli chcesz. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

Krok 3

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka soku z cytryny –  ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – 100  około 100 g śmietany – 100 g śmietany

Wyjmij udziec z indyka z bulionu. Oddziel mięso od kości i pokrój w drobną kostkę. Odcedź bulion, a następnie dopraw go Sosem sojowym Kikkoman, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i pieprzem. Nałóż makaron, mięso, borowiki i marchewkę do misek. Polej gorącym bulionem, posyp natką pietruszki i opcjonalnie dodaj kleks śmietany.

Wskazówka

Aby uzyskać bardziej wyrafinowany smak, dopraw zupę odrobiną szafranu. Jeśli wolisz bardziej kremową wersję, przygotuj lekką zasmażkę i wymieszaj z bulionem. Resztki mięsa możesz zamrozić do późniejszego wykorzystania.

ID przepisu: 1617

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Gotowanie krok po kroku staje się proste! Tapnij, żeby zacząć.

1 marchewka – 1 kawałek selera – 1 mała cebula – 1 por – 1 udziec z indyka, ok. 1,2 kg – 2 liście laurowe – 2 jagody jałowca – ¼ czarnego pieprzu – 4 ziarna ziela angielskiego – ¼ łyżeczki kminku – 4 gałązki majeranku – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Marchewkę, selera i cebulę pokrój w kostkę, a pora w cienkie plasterki. Warzywa i udziec z indyka umieść w dużym rondlu z 1,5 litra wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście laurowe, jagody jałowca, ziarna pieprzu, ziele angielskie, kminek, majeranek i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

10 g suszonych borowików – 1 marchewka – 50 g makaronu do zupy (np. vermicelli lub gwiazdek) – ¼ pęczek pęczka natki pietruszki

Namocz borowiki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie drobno posiekaj. Pokrój marchewkę w kostkę, cienkie plasterki lub wytnij z niej gwiazdki. Następnie zblanszuj, jeśli chcesz. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka soku z cytryny – ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – 100 około 100 g śmietany – 100 g śmietany

Wyjmij udziec z indyka z bulionu. Oddziel mięso od kości i pokrój w drobną kostkę. Odcedź bulion, a następnie dopraw go Sosem sojowym Kikkoman, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i pieprzem. Nałóż makaron, mięso, borowiki i marchewkę do misek. Polej gorącym bulionem, posyp natką pietruszki i opcjonalnie dodaj kleks śmietany.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.