

Turecka zupa z czerwonej soczewicy i marchewki
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy, marchewki, ziemniaków i czosnku, duszona z przyprawami i przecierem pomidorowym. Sos sojowy Kikkoman dodaje jej bogatego, głębokiego smaku umami, a mięta, pietruszka, chili i cytryna nadają świeży, wyrazisty akcent.
Składniki
Zupa:
Do podania:
Wartości odżywcze (na porcję)
2.676 kJ / 640 kcalPrzygotowanie
Krok 1

80 g cebuli – 100 ziemniaków – 80 g marchewki – 2 ząbki czosnku
Cebulę, ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Krok 2

2 łyżki oliwy z oliwek – 10 g masła – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – ½ łyżeczki mielonej kolendry – ½ łyżeczki słodkiej papryki – ¼ łyżeczki chili w proszku – 2 łyżeczki przecieru pomidorowego – 100 g czerwonej soczewicy – 700 ml bulionu warzywnego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczki suszonej mięty
Cebulę podsmaż na oliwie i maśle, a następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Smaż krótko, a następnie dodaj czosnek, kmin rzymski, kolendrę, słodką paprykę, chili w proszku i przecier pomidorowy. Podsmażaj jeszcze przez chwilę. Soczewicę przepłucz zimną wodą, a następnie dodaj do garnka. Wlej bulion, dodaj Sos sojowy Kikkoman i gotuj, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj miętę i zmiksuj całość na zupę-krem.
Krok 3

2 łyżki oliwy z oliwek – ½ łyżeczki płatków chili – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 2 chlebki pita – 2 ćwiartki cytryny
Zupę rozlej do misek. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj płatki chili i krótko podsmaż. Skrop zupę olejem chili, posyp natką pietruszki i podawaj z chlebkiem pita i ćwiartkami cytryny.
Wskazówka
Gęstość zupy możesz dostosować, dodając mniejszą lub większą ilość bulionu.
ID przepisu: 1621
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















