Kunafa - słodki turecki deser serowy
Kunafa - słodki turecki deser serowy

Kunafa - słodki turecki deser serowy

5 3 Oceny
Czas ogółem 45 min
25 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Klasyczny turecki deser z chrupiącego ciasta kadayif i miękkiego sera nasączonego słodkim syropem. Odrobina Sosu sojowego Kikkoman doda mu subtelnej głębi umami. Efekt - przysmak harmonijnie łączący słodycz i wytrawność.

Składniki

8 porcj(e/i)
1 
ekologiczna limonka
125 g
miodu
 ¼ łyżeczki
mielonego cynamonu

Opcjonalnie:

3 
krople wody różanej (lub wody z kwiatów pomarańczy albo soku z cytryny)
100 g
masła, plus trochę do natłuszczenia patelni
200 g
kadayif (nitkowate ciasto filo)
250 g
startego Dil Peyniri (lub 170 g startej mozzarelli i 80 g labneh lub 250 g mozzarelli)
2 
pomarańcze
2 łyżki
cukru pudru
40 
posiekanych pistacji
200 g
kajmaku (tureckiej gęstej śmietany), opcjonalnie

Wartości odżywcze (na porcję)

2.169 kJ / 523 kcal
35,7 gTłuszcz
11,1 gBiałko
36,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  ekologiczna limonka – 125 g miodu – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki mielonego cynamonu – 3  krople wody różanej (lub wody z kwiatów pomarańczy albo soku z cytryny)

Drobno zetrzyj skórkę z limonki. Limonkę przekrój na pół i wyciśnij sok. Skórkę i sok umieść w małym rondelku wraz z miodem, Sosem sojowym Kikkoman, cynamonem i około 75 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut, a następnie dodaj wodę różaną, jeśli chcesz.

Krok 2

100 g masła – 200 g kadayif (nitkowate ciasto filo)

Rozpuść masło, a następnie dokładnie wymieszaj z kadayif, aż ciasto równomiernie pokryje się masłem.

Krok 3

masło do natłuszczenia patelni – 250 g startego sera Dil Peyniri (lub 170 g startej mozzarelli i 80 g labneh lub 250 g mozzarelli)

Obficie natłuść masłem patelnię o średnicy 22 cm (lub 4–8 małych kokilek). Szczelnie wypełnij patelnię połową masy kadayif i dociśnij. Posmaruj serem, pozostawiając 1 cm marginesu wokół krawędzi. Przykryj pozostałą masą kadayif i ponownie dociśnij, aż masa będzie twarda, a brzegi zaokrąglone.

Rozgrzej patelnię na małym lub średnim ogniu i smaż przez 3-5 minut, aż spód będzie złocistobrązowy. Użyj talerza, żeby przewrócić kunafę na drugą stronę, i smaż przez kolejne 2-4 minuty, aż druga strona też się zezłoci.

Krok 4

2  pomarańcze – 2 łyżki cukru pudru – 40 g posiekanych pistacji – 200 g kajmaku (tureckiej gęstej śmietany), opcjonalnie

Pomarańcze obierz i pokrój na cząstki. Skrop kunafę około trzema czwartymi syropu. Oprósz cukrem pudrem i posyp pistacjami i cząstkami pomarańczy. Podawaj z pozostałym syropem i, opcjonalnie, z kajmakiem.

Wskazówka

Kunafa prezentuje się szczególnie elegancko, kiedy podajemy ją zapieczoną w osobnych foremkach. Jeśli chcesz, możesz udekorować ją jadalnym złotym brokatem lub posypką, aby nadać jej prawdziwie odświętny charakter.

ID przepisu: 1619

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Gotowanie krok po kroku staje się proste! Tapnij, żeby zacząć.

1 ekologiczna limonka – 125 g miodu – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki mielonego cynamonu – 3 krople wody różanej (lub wody z kwiatów pomarańczy albo soku z cytryny)

Drobno zetrzyj skórkę z limonki. Limonkę przekrój na pół i wyciśnij sok. Skórkę i sok umieść w małym rondelku wraz z miodem, Sosem sojowym Kikkoman, cynamonem i około 75 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut, a następnie dodaj wodę różaną, jeśli chcesz.

100 g masła – 200 g kadayif (nitkowate ciasto filo)

Rozpuść masło, a następnie dokładnie wymieszaj z kadayif, aż ciasto równomiernie pokryje się masłem.

masło do natłuszczenia patelni – 250 g startego sera Dil Peyniri (lub 170 g startej mozzarelli i 80 g labneh lub 250 g mozzarelli)

Obficie natłuść masłem patelnię o średnicy 22 cm (lub 4–8 małych kokilek). Szczelnie wypełnij patelnię połową masy kadayif i dociśnij. Posmaruj serem, pozostawiając 1 cm marginesu wokół krawędzi. Przykryj pozostałą masą kadayif i ponownie dociśnij, aż masa będzie twarda, a brzegi zaokrąglone.

Rozgrzej patelnię na małym lub średnim ogniu i smaż przez 3-5 minut, aż spód będzie złocistobrązowy. Użyj talerza, żeby przewrócić kunafę na drugą stronę, i smaż przez kolejne 2-4 minuty, aż druga strona też się zezłoci.

2 pomarańcze – 2 łyżki cukru pudru – 40 g posiekanych pistacji – 200 g kajmaku (tureckiej gęstej śmietany), opcjonalnie

Pomarańcze obierz i pokrój na cząstki. Skrop kunafę około trzema czwartymi syropu. Oprósz cukrem pudrem i posyp pistacjami i cząstkami pomarańczy. Podawaj z pozostałym syropem i, opcjonalnie, z kajmakiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.