

Kunafa - słodki turecki deser serowy
Klasyczny turecki deser z chrupiącego ciasta kadayif i miękkiego sera nasączonego słodkim syropem. Odrobina Sosu sojowego Kikkoman doda mu subtelnej głębi umami. Efekt - przysmak harmonijnie łączący słodycz i wytrawność.
Składniki
Opcjonalnie:
Wartości odżywcze (na porcję)
2.169 kJ / 523 kcalPrzygotowanie
Krok 1

1 ekologiczna limonka – 125 g miodu – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ¼ łyżeczki mielonego cynamonu – 3 krople wody różanej (lub wody z kwiatów pomarańczy albo soku z cytryny)
Drobno zetrzyj skórkę z limonki. Limonkę przekrój na pół i wyciśnij sok. Skórkę i sok umieść w małym rondelku wraz z miodem, Sosem sojowym Kikkoman, cynamonem i około 75 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut, a następnie dodaj wodę różaną, jeśli chcesz.
Krok 2

100 g masła – 200 g kadayif (nitkowate ciasto filo)
Rozpuść masło, a następnie dokładnie wymieszaj z kadayif, aż ciasto równomiernie pokryje się masłem.
Krok 3

masło do natłuszczenia patelni – 250 g startego sera Dil Peyniri (lub 170 g startej mozzarelli i 80 g labneh lub 250 g mozzarelli)
Obficie natłuść masłem patelnię o średnicy 22 cm (lub 4–8 małych kokilek). Szczelnie wypełnij patelnię połową masy kadayif i dociśnij. Posmaruj serem, pozostawiając 1 cm marginesu wokół krawędzi. Przykryj pozostałą masą kadayif i ponownie dociśnij, aż masa będzie twarda, a brzegi zaokrąglone.
Rozgrzej patelnię na małym lub średnim ogniu i smaż przez 3-5 minut, aż spód będzie złocistobrązowy. Użyj talerza, żeby przewrócić kunafę na drugą stronę, i smaż przez kolejne 2-4 minuty, aż druga strona też się zezłoci.
Krok 4

2 pomarańcze – 2 łyżki cukru pudru – 40 g posiekanych pistacji – 200 g kajmaku (tureckiej gęstej śmietany), opcjonalnie
Pomarańcze obierz i pokrój na cząstki. Skrop kunafę około trzema czwartymi syropu. Oprósz cukrem pudrem i posyp pistacjami i cząstkami pomarańczy. Podawaj z pozostałym syropem i, opcjonalnie, z kajmakiem.
Wskazówka
Kunafa prezentuje się szczególnie elegancko, kiedy podajemy ją zapieczoną w osobnych foremkach. Jeśli chcesz, możesz udekorować ją jadalnym złotym brokatem lub posypką, aby nadać jej prawdziwie odświętny charakter.
ID przepisu: 1619
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















