

Czeski gulasz z sarniny z grzybami
Odświętny słodko-wytrawny gulasz z grzybami, warzywami korzeniowymi i suszonymi owocami, wzbogacony czerwonym winem i Sosem sojowym Kikkoman i podawany z pampuchami. Prawdziwie sycąca zimowa uczta.
Składniki
Gulasz:
Pampuchy:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

600 g sarniny, pokrojonej w kostkę – 125 g boczku, pokrojonego w kostkę – 2 łyżki oleju roślinnego – 1 czerwona papryka – 2 marchewki – 2 pasternaki – 2 cebule – 1 ząbek czosnku
Rozgrzej olej w rondlu lub na patelni o grubym dnie i smaż sarninę i boczek przez 8-10 min, aż się zarumienią. Paprykę, marchewkę, pasternak i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Dodaj wszystko na patelnię. Smaż około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2

200 g grzybów (np. kurki, borowiki, pieczarki) – 10 g suszonych borowików – 8 suszonych śliwek – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 200 ml czerwonego wina – 500 ml bulionu z dziczyzny – 6 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ¼ łyżeczki kminku (całego lub mielonego) – 2 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego – 4 jagody jałowca
Świeże grzyby pokrój na kawałki o przekątnej ok. 2 cm. Suszone borowiki namocz i posiekaj. Śliwki pokrój w kostkę 1x1 cm i dodaj do gulaszu. Podsmaż krótko, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez chwilę. Wlej czerwone wino, bulion z dziczyzny i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj kminek, liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Zagotuj, przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3

1 kromka ciemnego chleba lub tost – 250 g mąki pszennej – ½ łyżeczki soli – 125 ml mleka – ½ kostki świeżych drożdży (21 g) – ½ łyżeczki cukru – 1 żółtko
Chleb pokrój w kostkę. Wymieszaj mąkę, sól, mleko, pokruszone drożdże, cukier i żółtko, aż powstanie gładkie ciasto. Wmieszaj kostki chleba, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w długi wałek i gotuj na parze lub w parowarze przez około 20 minut.
Krok 4

1 plasterek kromka ciemnego chleba – ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – ¼ łyżeczki chili w proszku – ½ łyżeczki suszonego majeranku – ¼ pęczek natki pietruszki
Odetnij skórki z chleba i porwij go na małe kawałki. Zagęść nim gulasz, a następnie dopraw pieprzem, chili w proszku i majerankiem. Umyj i osusz natkę pietruszki, a następnie oberwij listki. Roladę pokrój i nałóż pampuchy na talerze z gulaszem. Udekoruj natką pietruszki i podawaj.
Wskazówka
Domowe szpecle też będą doskonałym dodatkiem do tego gulaszu.
ID przepisu: 1618
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















