Czeski gulasz z sarniny z grzybami
Czeski gulasz z sarniny z grzybami

Czeski gulasz z sarniny z grzybami

4 3 Oceny
Czas ogółem 2 godz. 10 min
40 min Czas przygotowania
1 godz. 30 min Czas gotowania

Odświętny słodko-wytrawny gulasz z grzybami, warzywami korzeniowymi i suszonymi owocami, wzbogacony czerwonym winem i Sosem sojowym Kikkoman i podawany z pampuchami. Prawdziwie sycąca zimowa uczta.

Składniki

4 porcj(e/i)

Gulasz:

600 g
sarniny, pokrojonej w kostkę
125 g
boczku, pokrojonego w kostkę
2 łyżki
oleju roślinnego
1 
czerwona papryka
2 
marchewki
2 
pasternaki
2 
cebule
1 
ząbek czosnku
200 g
grzybów (np. kurki, borowiki, pieczarki)
10 g
suszonych borowików
8 
suszonych śliwek
2 łyżki
przecieru pomidorowego
200 ml
czerwonego wina
500 ml
bulionu z dziczyzny
 ¼ łyżeczki
kminku (całego lub mielonego)
2 
liście laurowe
4 
ziarna ziela angielskiego
4 
jagody jałowca

Pampuchy:

1 plasterek
ciemnego chleba lub tost
250 g
mąki pszennej
 ½ łyżeczki
soli
125 ml
mleka
 ½ 
kostki świeżych drożdży (21 g)
 ½ łyżeczki
cukru
1 
żółtko

Dodatkowo:

1 plasterek
kromka ciemnego chleba
 ¼ łyżeczki
świeżo zmielonego pieprzu
 ¼ łyżeczki
chili w proszku
 ½ łyżeczki
suszonego majeranku
 ¼ pęczek
natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

600 g sarniny, pokrojonej w kostkę – 125 g boczku, pokrojonego w kostkę – 2 łyżki oleju roślinnego – 1  czerwona papryka – 2  marchewki – 2  pasternaki – 2  cebule – 1  ząbek czosnku

Rozgrzej olej w rondlu lub na patelni o grubym dnie i smaż sarninę i boczek przez 8-10 min, aż się zarumienią. Paprykę, marchewkę, pasternak i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Dodaj wszystko na patelnię. Smaż około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2

200 g grzybów (np. kurki, borowiki, pieczarki) – 10 g suszonych borowików – 8  suszonych śliwek – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 200 ml czerwonego wina – 500 ml bulionu z dziczyzny – 6 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki kminku (całego lub mielonego) – 2  liście laurowe – 4  ziarna ziela angielskiego – 4  jagody jałowca

Świeże grzyby pokrój na kawałki o przekątnej ok. 2 cm. Suszone borowiki namocz i posiekaj. Śliwki pokrój w kostkę 1x1 cm i dodaj do gulaszu. Podsmaż krótko, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez chwilę. Wlej czerwone wino, bulion z dziczyzny i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj kminek, liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Zagotuj, przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

1  kromka ciemnego chleba lub tost – 250 g mąki pszennej –  ½ łyżeczki soli – 125 ml mleka –  ½  kostki świeżych drożdży (21 g) –  ½ łyżeczki cukru – 1  żółtko

Chleb pokrój w kostkę. Wymieszaj mąkę, sól, mleko, pokruszone drożdże, cukier i żółtko, aż powstanie gładkie ciasto. Wmieszaj kostki chleba, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w długi wałek i gotuj na parze lub w parowarze przez około 20 minut.

Krok 4

1 plasterek kromka ciemnego chleba –  ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu –  ¼ łyżeczki chili w proszku –  ½ łyżeczki suszonego majeranku –  ¼ pęczek natki pietruszki

Odetnij skórki z chleba i porwij go na małe kawałki. Zagęść nim gulasz, a następnie dopraw pieprzem, chili w proszku i majerankiem. Umyj i osusz natkę pietruszki, a następnie oberwij listki. Roladę pokrój i nałóż pampuchy na talerze z gulaszem. Udekoruj natką pietruszki i podawaj.

Wskazówka

Domowe szpecle też będą doskonałym dodatkiem do tego gulaszu.

ID przepisu: 1618

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Gotowanie krok po kroku staje się proste! Tapnij, żeby zacząć.

600 g sarniny, pokrojonej w kostkę – 125 g boczku, pokrojonego w kostkę – 2 łyżki oleju roślinnego – 1 czerwona papryka – 2 marchewki – 2 pasternaki – 2 cebule – 1 ząbek czosnku

Rozgrzej olej w rondlu lub na patelni o grubym dnie i smaż sarninę i boczek przez 8-10 min, aż się zarumienią. Paprykę, marchewkę, pasternak i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Dodaj wszystko na patelnię. Smaż około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.

200 g grzybów (np. kurki, borowiki, pieczarki) – 10 g suszonych borowików – 8 suszonych śliwek – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 200 ml czerwonego wina – 500 ml bulionu z dziczyzny – 6 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki kminku (całego lub mielonego) – 2 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego – 4 jagody jałowca

Świeże grzyby pokrój na kawałki o przekątnej ok. 2 cm. Suszone borowiki namocz i posiekaj. Śliwki pokrój w kostkę 1x1 cm i dodaj do gulaszu. Podsmaż krótko, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez chwilę. Wlej czerwone wino, bulion z dziczyzny i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj kminek, liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Zagotuj, przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

1 kromka ciemnego chleba lub tost – 250 g mąki pszennej – ½ łyżeczki soli – 125 ml mleka – ½ kostki świeżych drożdży (21 g) – ½ łyżeczki cukru – 1 żółtko

Chleb pokrój w kostkę. Wymieszaj mąkę, sól, mleko, pokruszone drożdże, cukier i żółtko, aż powstanie gładkie ciasto. Wmieszaj kostki chleba, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w długi wałek i gotuj na parze lub w parowarze przez około 20 minut.

1 plasterek kromka ciemnego chleba – ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu – ¼ łyżeczki chili w proszku – ½ łyżeczki suszonego majeranku – ¼ pęczek natki pietruszki

Odetnij skórki z chleba i porwij go na małe kawałki. Zagęść nim gulasz, a następnie dopraw pieprzem, chili w proszku i majerankiem. Umyj i osusz natkę pietruszki, a następnie oberwij listki. Roladę pokrój i nałóż pampuchy na talerze z gulaszem. Udekoruj natką pietruszki i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.