

Karkówka duszona w sosie grzybowym
Miękka karkówka duszona w bogatym i pełnym smaku sosie grzybowym, z dodatkiem kaszy i domowych buraczków z chrzanem. Klasyka w nowoczesnym wydaniu.
Przygotowanie
Krok 1
40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 600 g karkówki – 1 łyżeczka mielonego pieprzu – 1 łyżka oleju – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 gałązki rozmarynu
Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj, a wodę zachowaj na później. Karkówkę pokrój w plastry i oprósz pieprzem. Każdy plaster podsmaż krótko z obu stron na patelni na dużym ogniu, a następnie przełóż do brytfanki. Kiedy wszystkie plastry będą usmażone, na tę samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę. Dodaj grzyby i krótko podsmaż. Dodaj czosnek, a po chwili również Sos sojowy Kikkoman i wodę z moczenia grzybów. Zalej mięso i dodaj gałązki rozmarynu. Duś pod przykryciem przez około 40 minut.
Krok 2
100 g kaszy jęczmiennej – 1 ½ buraka – ½ łyżeczki octu – ½ łyżeczki tartego chrzanu – ¼ łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Duszone mięso podawaj z kaszą i buraczkami.
ID przepisu: 1591
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




























