Karkówka duszona w sosie grzybowym
Karkówka duszona w sosie grzybowym

Karkówka duszona w sosie grzybowym

1 1 Oceny
Czas ogółem 1 godz. 5 min
15 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania

Miękka karkówka duszona w bogatym i pełnym smaku sosie grzybowym, z dodatkiem kaszy i domowych buraczków z chrzanem. Klasyka w nowoczesnym wydaniu.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
40 g
suszonych grzybów
200 ml
wody
600 g
karkówki
1 łyżeczka
mielonego pieprzu
1 łyżka
oleju
1 
cebula
2 
ząbki czosnku
2 
gałązki rozmarynu
100 g
kaszy jęczmiennej
1 ½ 
buraka
 ½ łyżeczki
octu
 ½ łyżeczki
tartego chrzanu

Przygotowanie

Krok 1

40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 600 g karkówki – 1 łyżeczka mielonego pieprzu – 1 łyżka oleju – 1  cebula – 2  ząbki czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  gałązki rozmarynu

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj, a wodę zachowaj na później. Karkówkę pokrój w plastry i oprósz pieprzem. Każdy plaster podsmaż krótko z obu stron na patelni na dużym ogniu, a następnie przełóż do brytfanki. Kiedy wszystkie plastry będą usmażone, na tę samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę. Dodaj grzyby i krótko podsmaż. Dodaj czosnek, a po chwili również Sos sojowy Kikkoman i wodę z moczenia grzybów. Zalej mięso i dodaj gałązki rozmarynu. Duś pod przykryciem przez około 40 minut.

Krok 2

100 g kaszy jęczmiennej – 1 ½  buraka –  ½ łyżeczki octu –  ½ łyżeczki tartego chrzanu –  ¼ łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Duszone mięso podawaj z kaszą i buraczkami.

ID przepisu: 1591

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 600 g karkówki – 1 łyżeczka mielonego pieprzu – 1 łyżka oleju – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 gałązki rozmarynu

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj, a wodę zachowaj na później. Karkówkę pokrój w plastry i oprósz pieprzem. Każdy plaster podsmaż krótko z obu stron na patelni na dużym ogniu, a następnie przełóż do brytfanki. Kiedy wszystkie plastry będą usmażone, na tę samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę. Dodaj grzyby i krótko podsmaż. Dodaj czosnek, a po chwili również Sos sojowy Kikkoman i wodę z moczenia grzybów. Zalej mięso i dodaj gałązki rozmarynu. Duś pod przykryciem przez około 40 minut.

100 g kaszy jęczmiennej – 1 ½ buraka – ½ łyżeczki octu – ½ łyżeczki tartego chrzanu – ¼ łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Duszone mięso podawaj z kaszą i buraczkami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.