Dania lunchowe z tofu i makaronem ryżowym
Poznaj bogactwo smaków kuchni azjatyckiej dzięki tym prostym i różnorodnym przepisom. Delektuj się letnimi wege sajgonkami z chrupiącym tofu. Poczuj przypływ energii dzięki makaronowi z tofu i orzeszkami ziemnymi albo rozgrzej się sycącą zupą z tofu. W każdym z tych dań znajdziesz zdrowe warzywa i bogate w białko tofu. Minimum zakupów i przygotowań - dużo radości z pysznego lunchu!
Składniki
Zupa warzywna z tofu
Krok 1
180 g tofu – 1 czerwona papryka – 1 cukinia – 20 g czerwonej kapusty – 40 g groszku – 2 łyżki oliwy – 500 g przecieru pomidorowego – 500 ml bulionu warzywnego
Tofu oraz warzywa pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie razem z groszkiem. Dodaj przecier i bulion. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 2
2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 80 g ugotowanego makaronu ryżowego – 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych – 2 łyżki świeżej kolendry
Dopraw Sosem sojowym Kikkoman. Podawaj z makaronem, orzeszkami i kolendrą.
Makaron z orzechowym tofu
Krok 1
180 g tofu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka masła orzechowego – 2 łyżki soku z limonki – 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
Tofu pokrój w plasterki i podsmaż na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj Sos sojowy Kikkoman wymieszany z masłem orzechowym i sokiem z limonki. Podsmażaj jeszcze przez minutę. Posyp orzeszkami.
Krok 2
0,5 czerwonej papryki – 0,5 długiego ogórka – 0,5 cukinii – 40 g czerwonej kapusty – 40 g ugotowanego groszku – 200 g ugotowanego makaronu ryżowego – 2 łyżki świeżej kolendry
Warzywa pokrój w plasterki i przełóż do pudełka na lunch wraz z tofu, ugotowanym groszkiem, makaronem i kolendrą.
Letnie sajgonki z tofu
Krok 1
6 arkuszy papieru ryżowego – 100 g tofu – 0,5 czerwonej papryki – 0,5 długiego ogórka – 40 g czerwonej kapusty – 0,5 cukinii
Warzywa i tofu pokrój w słupki. Papier ryżowy namaczaj w wodzie, aż zmięknie.
Krok 2
120 g ugotowanego makaronu ryżowego – 20 g ugotowanego groszku – 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Na papier ryżowy nałóż porcję makaronu, tofu, warzyw, groszku i orzeszków. Zwiń dokładnie.
Krok 3
2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka masła orzechowego – 2 łyżki świeżej kolendry
Wymieszaj składniki na sos. Podawaj z letnimi sajgonkami i kolendrą.
Odkryj więcej