Dania lunchowe z tofu i makaronem ryżowym

Poznaj bogactwo smaków kuchni azjatyckiej dzięki tym prostym i różnorodnym przepisom. Delektuj się letnimi wege sajgonkami z chrupiącym tofu. Poczuj przypływ energii dzięki makaronowi z tofu i orzeszkami ziemnymi albo rozgrzej się sycącą zupą z tofu. W każdym z tych dań znajdziesz zdrowe warzywa i bogate w białko tofu. Minimum zakupów i przygotowań - dużo radości z pysznego lunchu!

Składniki

6 
arkuszy papieru ryżowego
400 g
ugotowanego makaronu ryżowego
460 g
tofu
2 
czerwone papryki
2 
cukinie
1 
długi ogórek
100 g
czerwonej kapusty
100 g
zielonego groszku
5 łyżki
posiekanych orzeszków ziemnych
6 łyżki
świeżej kolendry
2 łyżki
oliwy
1 łyżka
syropu klonowego
3 łyżki
soku z limonki
2 łyżki
masła orzechowego
500 g
przecieru pomidorowego
500 ml
bulionu warzywnego

Zupa warzywna z tofu

Zupa warzywna z tofu
Zupa warzywna z tofu

Krok 1

180 g tofu – 1  czerwona papryka – 1  cukinia – 20 g czerwonej kapusty – 40 g groszku – 2 łyżki oliwy – 500 g przecieru pomidorowego – 500 ml bulionu warzywnego

Tofu oraz warzywa pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie razem z groszkiem. Dodaj przecier i bulion. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Krok 2

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman80 g ugotowanego makaronu ryżowego – 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych – 2 łyżki świeżej kolendry

Dopraw Sosem sojowym Kikkoman. Podawaj z makaronem, orzeszkami i kolendrą.

Wartości odżywcze (na porcję)2142 kJ / 512 kcal
25,6 gTłuszcz
26,4 gBiałko
43,4 gWęglowodany

Makaron z orzechowym tofu

Makaron z orzechowym tofu
Makaron z orzechowym tofu

Krok 1

180 g tofu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka masła orzechowego – 2 łyżki soku z limonki – 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych

Tofu pokrój w plasterki i podsmaż na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj Sos sojowy Kikkoman wymieszany z masłem orzechowym i sokiem z limonki. Podsmażaj jeszcze przez minutę. Posyp orzeszkami.

Krok 2

0,5  czerwonej papryki – 0,5  długiego ogórka – 0,5  cukinii – 40 g czerwonej kapusty – 40 g ugotowanego groszku – 200 g ugotowanego makaronu ryżowego – 2 łyżki świeżej kolendry

Warzywa pokrój w plasterki i przełóż do pudełka na lunch wraz z tofu, ugotowanym groszkiem, makaronem i kolendrą.

Wartości odżywcze (na porcję)1723 kJ / 412 kcal
18,4 gTłuszcz
21,5 gBiałko
39,5 gWęglowodany

Letnie sajgonki z tofu

Letnie sajgonki z tofu
Letnie sajgonki z tofu

Krok 1

6  arkuszy papieru ryżowego – 100 g tofu – 0,5  czerwonej papryki – 0,5  długiego ogórka – 40 g czerwonej kapusty – 0,5  cukinii

Warzywa i tofu pokrój w słupki. Papier ryżowy namaczaj w wodzie, aż zmięknie.

 

Krok 2

120 g ugotowanego makaronu ryżowego – 20 g ugotowanego groszku – 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Na papier ryżowy nałóż porcję makaronu, tofu, warzyw, groszku i orzeszków. Zwiń dokładnie.

Krok 3

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka masła orzechowego – 2 łyżki świeżej kolendry

Wymieszaj składniki na sos. Podawaj z letnimi sajgonkami i kolendrą.

Wartości odżywcze (na porcję)1949 kJ / 466 kcal
20 gTłuszcz
19,3 gBiałko
50 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera