

Dania lunchowe z dorszem
Lekki i zdrowy zestaw z dorszem w trzech odsłonach – od zupy, poprzez pieczone warzywa, aż po pastę do kanapek. Dzięki wykorzystaniu powtarzających się składników i przemyślanej organizacji pracy, całość przygotujesz w mniej niż godzinę.
Składniki
Pasta z pieczonego dorsza


Krok 1
250 g filetu dorsza – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 2,5 łyżki soku z cytryny – 0,5 łyżki miodu – 0,5 ząbka czosnku – 0,25 papryczki chili – 0,33 łyżeczki pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka tartego chrzanu – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 0,5 łyżki posiekanego koperku
Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, ½ łyżki soku z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowaną rybę do piekarnika na 15-20 minut. Dorsza po upieczeniu i ostygnięciu rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na pastę.
Wskazówka
Pasta świetnie nadaje się do kanapek i wrapów. Przechowuj ją w słoiku w lodówce do 3 dni.
Dorsz pieczony z ziemniakami, pietruszką i papryką


Krok 1
250 g filetu dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 0,5 łyżki soku z cytryny – 0,5 łyżki miodu – 0,5 ząbka czosnku – 0,25 papryczki chili
Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, sok z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj.
Krok 2
3 ziemniaki (ok. 240 g) – 1 marchewka – 0,5 pęczek pietruszki – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewkę i pietruszkę na grubsze plastry. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania i polej je oliwą i Sosem sojowym Kikkoman. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Krok 3
1 czerwona papryka – 150 g pomidorków koktajlowych – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 0,5 cytryny – 1 łyżka posiekanego koperku
Paprykę oczyść z nasion i pokrój na cząstki. Cebulę pokrój w plasterki. Czosnek lekko zgnieć. Paprykę, cebulę, czosnek i pomidorki koktajlowe dodaj do już podpieczonych warzyw. Delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki ryby w marynacie, a na rybie plasterki cytryny. Posyp koperkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 15-20 minut.
Zupa rybna z papryką i ziemniakami


Krok 1
1 cebula – 0,5 papryczki chili – 1 ząbek czosnku – 1 czerwona papryka – 1 łyżka oliwy
Cebulę, chili i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Dodaj posiekaną cebulę i chili. Podsmażaj 2 minuty, stale mieszając. Dodaj czosnek i paprykę. Smaż około 1 minuty.
Krok 2
2 ziemniaki (ok. 160 g) – 0,5 pęczek pietruszki – 0,5 marchewki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 700 ml bulionu warzywnego
Ziemniaki pokrój w kostkę, a pietruszkę i marchewkę w plasterki. Dodaj warzywa do garnka. Wlej Sos sojowy i przemieszaj. Po 1 minucie wlej gorący bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 3
2 łyżki przecieru pomidorowego – 0,33 łyżeczki pieprzu – 400 g filetu z dorsza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka posiekanego koperku
Dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego i pieprz i wymieszaj. Pokrój rybę w kostkę i dodaj do zupy. Przykryj i gotuj przez 5-7 minut. Dopraw zupę sokiem z cytryny i posyp świeżo posiekanym koperkiem.
Odkryj więcej