Dania lunchowe z dorszem

Lekki i zdrowy zestaw z dorszem w trzech odsłonach – od zupy, poprzez pieczone warzywa, aż po pastę do kanapek. Dzięki wykorzystaniu powtarzających się składników i przemyślanej organizacji pracy, całość przygotujesz w mniej niż godzinę.

Składniki

2 
cebule
1 
papryczka chili
5 
ząbków czosnku
2 
czerwone papryki
4 łyżki
oliwy z oliwek
400 g
ziemniaków
1 pęczek
pietruszki
1 ½ 
marchewki
700 ml
bulionu warzywnego
3 łyżki
przecieru pomidorowego
 ⅔ łyżeczki
mielonego pieprzu
900 g
filetu z dorsza
4 łyżki
soku z cytryny
2 ½ łyżki
posiekanego koperku
1 łyżeczka
miodu
150 g
pomidorków koktajlowych
 ½ 
cytryny
1 łyżeczka
tartego chrzanu

Pasta z pieczonego dorsza

Pasta z pieczonego dorsza
Pasta z pieczonego dorsza

Krok 1

250 g filetu dorsza – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2,5 łyżki soku z cytryny – 0,5 łyżki miodu – 0,5  ząbka czosnku – 0,25  papryczki chili – 0,33 łyżeczki pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka tartego chrzanu – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 0,5 łyżki posiekanego koperku

Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, ½ łyżki soku z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowaną rybę do piekarnika na 15-20 minut. Dorsza po upieczeniu i ostygnięciu rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na pastę.

Wskazówka

Pasta świetnie nadaje się do kanapek i wrapów. Przechowuj ją w słoiku w lodówce do 3 dni.

Dorsz pieczony z ziemniakami, pietruszką i papryką

Dorsz pieczony z ziemniakami, pietruszką i papryką
Dorsz pieczony z ziemniakami, pietruszką i papryką

Krok 1

250 g filetu dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman0,5 łyżki soku z cytryny – 0,5 łyżki miodu – 0,5  ząbka czosnku – 0,25  papryczki chili

Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, sok z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj.

Krok 2

3  ziemniaki (ok. 240 g) – 1  marchewka – 0,5 pęczek pietruszki – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewkę i pietruszkę na grubsze plastry. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania i polej je oliwą i Sosem sojowym Kikkoman. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut.

Krok 3

1  czerwona papryka – 150 g pomidorków koktajlowych – 1  cebula – 3  ząbki czosnku – 0,5  cytryny – 1 łyżka posiekanego koperku

Paprykę oczyść z nasion i pokrój na cząstki. Cebulę pokrój w plasterki. Czosnek lekko zgnieć. Paprykę, cebulę, czosnek i pomidorki koktajlowe dodaj do już podpieczonych warzyw. Delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki ryby w marynacie, a na rybie plasterki cytryny. Posyp koperkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 15-20 minut.

Zupa rybna z papryką i ziemniakami

Zupa rybna z papryką i ziemniakami
Zupa rybna z papryką i ziemniakami

Krok 1

1  cebula – 0,5  papryczki chili – 1  ząbek czosnku – 1  czerwona papryka – 1 łyżka oliwy

Cebulę, chili i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Dodaj posiekaną cebulę i chili. Podsmażaj 2 minuty, stale mieszając. Dodaj czosnek i paprykę. Smaż około 1 minuty.

Krok 2

2  ziemniaki (ok. 160 g) – 0,5 pęczek pietruszki – 0,5  marchewki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman700 ml bulionu warzywnego

Ziemniaki pokrój w kostkę, a pietruszkę i marchewkę w plasterki. Dodaj warzywa do garnka. Wlej Sos sojowy i przemieszaj. Po 1 minucie wlej gorący bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 3

2 łyżki przecieru pomidorowego – 0,33 łyżeczki pieprzu – 400 g filetu z dorsza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka posiekanego koperku

Dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego i pieprz i wymieszaj. Pokrój rybę w kostkę i dodaj do zupy. Przykryj i gotuj przez 5-7 minut. Dopraw zupę sokiem z cytryny i posyp świeżo posiekanym koperkiem.

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera