Dania lunchowe - letnie sajgonki z krewetkami, zupa pomidorowo-rybna i papier ryżowy stir-fry
Trzy kompletne posiłki: pyszny wrap z czosnkowymi krewetkami chili, kremowa zupa z dorsza i krewetek oraz smażone warzywa stir-fry z makaronem z papieru ryżowego. Całe menu z zaledwie kilku składników.
Składniki
Stir fry z warzywami i makaronem z papieru ryżowego
Krok 1
8 arkuszy papieru ryżowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
4 arkusze papieru ryżowego zanurz w misce z ciepłą wodą, aż zmiękną. Wyjmij i jeden na drugim ułóż na desce posmarowanej Olejem sezamowym Kikkoman. Dociśnij arkusze, żeby się skleiły. Ponownie zanurz w misce z wodą na 2 minuty. Wyjmij i połóż na desce. Nożem posmarowanym Olejem sezamowym Kikkoman pokrój arkusze w paski o szerokości około 1-2 cm. Ponownie włóż paski do wody i palcami odklej od siebie. Po rozdzieleniu przełóż paski do suchej miski. Tak samo postępuj z kolejnymi 4 arkuszami papieru ryżowego.
Krok 2
1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 0,13 kapusty czerwonej – 0,5 żółtej papryki – 0,5 marchewki – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżka miodu
Kapustę, paprykę, marchewkę i cebulę pokrój i podsmaż na patelni na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj posiekany czosnek. Sos sojowy Kikkoman wymieszaj z miodem. Wlej na patelnię i wymieszaj z warzywami i makaronem.
Krok 3
1 łyżka sezam do posypania – 1 cebula dymka do posypania
Posiekaj dymkę. Danie podawaj posypane sezamem i dymką.
Zupa rybna z krewetkami i dorszem
Krok 1
1 łyżka masła – 3 ząbki czosnku – 0,25 Żółtej papryki – 0,5 papryczki chili
Obierz i posiekaj czosnek. Paprykę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło w garnku na średnim ogniu. Dodaj warzywa i smaż przez 1 minutę.
Krok 2
500 g passaty pomidorowej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 l bulionu warzywnego
Podgrzej bulion, aż będzie gorący. Dodaj passatę i Sos sojowy Kikkoman oraz gorący bulion do garnka. Gotuj przez 10 minut.
Krok 3
200 g krewetek – 300 g filetu z dorsza – 0,5 limonki – 100 ml mleczka kokosowego – 1 pęczek pietruszki lub kolendry
Posiekaj pietruszkę lub kolendrę. Krewetki oczyść i usuń ogonki. Dorsza pokrój w grubą kostkę. Do zupy dodaj dorsza, a po 5 minutach krewetki. Gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw sokiem z limonki i mleczkiem kokosowym. Podawaj z siekaną pietruszką lub kolendrą.
Letnie sajgonki z warzywami, krewetkami i sosem orzechowym
Krok 1
4 liście sałaty – 0,5 marchewki – 0,25 żółtej papryki – 0,13 czerwonej kapusty
Umyj warzywa. Marchewkę, paprykę i kapustę pokrój w cienkie słupki.
Krok 2
150 g krewetek – 1 łyżka masła – 1 ząbek czosnku – 0,25 papryczki chili – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Krewetki oczyść. Masło rozpuść na patelni. Dodaj krewetki. Smaż przez 1 minutę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną papryczkę chili oraz Sos sojowy Kikkoman. Smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Odstaw do ostudzenia.
Krok 3
4 arkusze papieru ryżowego
Papier ryżowy zwilż w letniej wodzie. Nałóż warzywa i zacznij zawijać. Zanim zawiniesz do końca, dołóż krewetki. Dokończ zawijanie.
Krok 4
2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka miodu – 4 łyżki wody
Składniki wymieszaj w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji.
Letnie sajgonki podawaj z sosem orzechowym.
Wskazówka:
Możesz przygotować wersję wegańską, zastępując krewetki pokrojonym drobno tofu i zawijając je po podsmażeniu razem z warzywami.
Odkryj więcej