Dania lunchowe - letnie sajgonki z krewetkami, zupa pomidorowo-rybna i papier ryżowy stir-fry

Trzy kompletne posiłki: pyszny wrap z czosnkowymi krewetkami chili, kremowa zupa z dorsza i krewetek oraz smażone warzywa stir-fry z makaronem z papieru ryżowego. Całe menu z zaledwie kilku składników.

Składniki

4 
liście sałaty
1 
marchewka
1 
żółta papryka
 ¼ 
czerwonej kapusty
350 g
krewetek
2 łyżki
masła
6 
ząbków czosnku
 ¾ 
papryczki chili
12 
arkuszy papieru ryżowego
2 łyżki
masła orzechowego
 ½ 
limonki
1 łyżka
soku z limonki
1 ½ łyżka
miodu
4 łyżki
wody
500 g
passaty pomidorowej
1 l
bulionu warzywnego
300 g
filetu z dorsza
100 ml
mleczka kokosowego
1 pęczek
pietruszki lub kolendry
1 
cebula
sezam do posypania
cebula dymka do posypania

Stir fry z warzywami i makaronem z papieru ryżowego

Stir fry z warzywami i makaronem z papieru ryżowego
Stir fry z warzywami i makaronem z papieru ryżowego

Krok 1

8  arkuszy papieru ryżowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

4 arkusze papieru ryżowego zanurz w misce z ciepłą wodą, aż zmiękną. Wyjmij i jeden na drugim ułóż na desce posmarowanej Olejem sezamowym Kikkoman. Dociśnij arkusze, żeby się skleiły. Ponownie zanurz w misce z wodą na 2 minuty. Wyjmij i połóż na desce. Nożem posmarowanym Olejem sezamowym Kikkoman pokrój arkusze w paski o szerokości około 1-2 cm. Ponownie włóż paski do wody i palcami odklej od siebie. Po rozdzieleniu przełóż paski do suchej miski. Tak samo postępuj z kolejnymi 4 arkuszami papieru ryżowego.

Krok 2

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman0,13  kapusty czerwonej – 0,5  żółtej papryki – 0,5  marchewki – 1  cebula – 2  ząbki czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżka miodu

Kapustę, paprykę, marchewkę i cebulę pokrój i podsmaż na patelni na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj posiekany czosnek. Sos sojowy Kikkoman wymieszaj z miodem. Wlej na patelnię i wymieszaj z warzywami i makaronem.

Krok 3

1 łyżka sezam do posypania – 1  cebula dymka do posypania

Posiekaj dymkę. Danie podawaj posypane sezamem i dymką. 

Wartości odżywcze (na porcję)892 kJ / 213 kcal
6 gTłuszcz
5 gBiałko
33 gWęglowodany

Zupa rybna z krewetkami i dorszem

Zupa rybna z krewetkami i dorszem
Zupa rybna z krewetkami i dorszem

Krok 1

1 łyżka masła – 3  ząbki czosnku – 0,25  Żółtej papryki – 0,5  papryczki chili

Obierz i posiekaj czosnek. Paprykę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło w garnku na średnim ogniu. Dodaj warzywa i smaż przez 1 minutę.

Krok 2

500 g passaty pomidorowej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 l bulionu warzywnego

Podgrzej bulion, aż będzie gorący. Dodaj passatę i Sos sojowy Kikkoman oraz gorący bulion do garnka. Gotuj przez 10 minut.

Krok 3

200 g krewetek – 300 g filetu z dorsza – 0,5  limonki – 100 ml mleczka kokosowego – 1 pęczek pietruszki lub kolendry

Posiekaj pietruszkę lub kolendrę. Krewetki oczyść i usuń ogonki. Dorsza pokrój w grubą kostkę. Do zupy dodaj dorsza, a po 5 minutach krewetki. Gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw sokiem z limonki i mleczkiem kokosowym. Podawaj z siekaną pietruszką lub kolendrą.

Wartości odżywcze (na porcję)1888 kJ / 451 kcal
21 gTłuszcz
56 gBiałko
18 gWęglowodany

Letnie sajgonki z warzywami, krewetkami i sosem orzechowym

Letnie sajgonki z warzywami, krewetkami i sosem orzechowym
Letnie sajgonki z warzywami, krewetkami i sosem orzechowym

Krok 1

4  liście sałaty – 0,5  marchewki – 0,25  żółtej papryki – 0,13  czerwonej kapusty

Umyj warzywa. Marchewkę, paprykę i kapustę pokrój w cienkie słupki.

Krok 2

150 g krewetek – 1 łyżka masła – 1  ząbek czosnku – 0,25  papryczki chili – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Krewetki oczyść. Masło rozpuść na patelni. Dodaj krewetki. Smaż przez 1 minutę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną papryczkę chili oraz Sos sojowy Kikkoman. Smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Odstaw do ostudzenia.

Krok 3

4  arkusze papieru ryżowego

Papier ryżowy zwilż w letniej wodzie. Nałóż warzywa i zacznij zawijać. Zanim zawiniesz do końca, dołóż krewetki. Dokończ zawijanie.

Krok 4

2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka miodu – 4 łyżki wody

Składniki wymieszaj w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Letnie sajgonki podawaj z sosem orzechowym.

Wskazówka:

Możesz przygotować wersję wegańską, zastępując krewetki pokrojonym drobno tofu i zawijając je po podsmażeniu razem z warzywami.

Wartości odżywcze (na porcję)1532 kJ / 366 kcal
18,5 gTłuszcz
18 gBiałko
30 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera