Dania lunchowe z czerwoną soczewicą i warzywami

Soczewica: mała roślina o ogromnej mocy! Do wyboru masz trzy wyraziste dania z soczewicy: od pikantnego dalu, przez bowla z pieczoną dynią, po faszerowaną paprykę. Każde z nich oferuje połączenie czerwonej soczewicy, warzyw oraz intensywnych przypraw. To trzy propozycje na pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu posiłek.

Składniki

200 g
ugotowanej czerwonej soczewicy
50 g
suchej czerwonej soczewicy
1 
dynia hokkaido
3 
żółte papryki
6 
pomidorów
6 łyżki
oliwy
200 ml
mleczka kokosowego
1 łyżeczka
pieprzu
2 łyżeczki
mielonego imbiru
2 łyżeczki
mielonego kuminu
1 pęczek
świeżej kolendry
1 łyżeczka
octu jabłkowego
1 łyżeczka
miodu

Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami

Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami
Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami

Krok 1

2  żółte papryki – 1 łyżka oliwy

Papryki przekrój wzdłuż i wydrąż gniazda nasienne. Natrzyj papryki oliwą i ułóż na blasze do pieczenia.

Krok 2

100 g ugotowanej czerwonej soczewicy – 2  pomidory – 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka mielonego kuminu

Ugotowaną soczewicę wymieszaj z pokrojonymi pomidorami oraz kolendrą. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, imbirem i kuminem. Nafaszeruj papryki i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.

Wartości odżywcze (na porcję)1255 kJ / 300 kcal
8 gTłuszcz
14,8 gBiałko
38,2 gWęglowodany

Bowl z soczewicą i pieczoną dynią

Bowl z soczewicą i pieczoną dynią
Bowl z soczewicą i pieczoną dynią

Krok 1

100 g ugotowanej czerwonej soczewicy – 0,5  dyni hokkaido – 1 łyżka oliwy – 0,5 łyżeczka pieprzu – 0,5 łyżeczka mielonego imbiru – 0,5 łyżeczka mielonego kuminu

Soczewicę przełóż do pudełka na lunch. Dynię pokrój w plastry i natrzyj oliwą, pieprzem, imbirem i kuminem. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.

Krok 2

0,5  żółtej papryki – 2  pomidory – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Paprykę i pomidory pokrój w plasterki. Składniki na sos wymieszaj. Soczewicę podawaj z sosem, pieczoną dynią i warzywami ułożonymi na wierzchu.

Wartości odżywcze (na porcję)1518 kJ / 363 kcal
17 gTłuszcz
12,5 gBiałko
35,7 gWęglowodany

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy
Dal z soczewicy

Krok 1

0,5  dyni hokkaido – 0,5  żółtej papryki – 2  pomidory – 2 łyżki oliwy – 50 g czerwonej soczewicy – 200 ml mleczka kokosowego – 0,5 łyżeczka pieprzu – 0,5 łyżeczka mielonego imbiru – 0,5 łyżeczka mielonego kuminu

Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj mleczko kokosowe, soczewicę oraz przyprawy. Duś przez 20 minut na małym ogniu.

Krok 2

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 pęczek świeżej kolendry

Dopraw Sosem sojowym Kikkoman. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Wartości odżywcze (na porcję)1999 kJ / 478 kcal
29 gTłuszcz
13,3 gBiałko
35,2 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera