Wegańskie dania lunchowe - gofry dyniowe, curry z kalafiora, tortilla z kalafiorem

Wegańskie pyszności razy trzy: gofry dyniowo-marchewkowe z pikantnym tempehem, sycące curry kalafiorowo-szpinakowe i kąski aromatycznego kalafiora BBQ we wrapie z tortilli. Zaoszczędź czas w sklepie, żeby dłużej rozkoszować się smakiem!

Składniki

320 g
wegańskiego jogurtu naturalnego
120 ml
mleka roślinnego
60 g
puree z dyni
1 
marchewka
250 g
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
100 g
tempehu
100 g
pieczarek
1 łyżka
srirachy
1 łyżka
brązowego cukru
2 
ząbki czosnku
150 g
szpinaku
1 
cebula
1 łyżeczka
pasty curry
4 
pomidory
400 g
kalafiora
250 ml
mleczka kokosowego
40 g
nerkowców
100 g
ryżu
1 pęczek
kolendry
1 łyżeczka
papryki wędzonej
 ½ łyżeczka
pieprzu
180 ml
wody
1 
sałata rzymska
2 
tortille

Tortilla z kalafiorem teriyaki, sałatą rzymską i pomidorami

Tortilla z kalafiorem teriyaki, sałatą rzymską i pomidorami
Tortilla z kalafiorem teriyaki, sałatą rzymską i pomidorami

Krok 1

200 g kalafiora – 100 g mąki pszennej – 1 łyżeczka papryki wędzonej – 0,5 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli60 ml wody – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Kalafiora podziel na różyczki. 

Mąkę, paprykę, pieprz, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, wodę i Olej sezamowy Kikkoman wymieszaj do połączenia. Zanurz każdą różyczkę w cieście, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach.

 

Krok 2

120 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman1  sałata rzymska – 1  pomidor – 2  tortille

Upieczone różyczki kalafiora zanurz w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i ponownie ułóż na blasze. Piecz jeszcze przez 5 minut. Podziel sałatę na pojedyncze liście i pokrój pomidora na cząstki.

Tortille posmaruj pozostałym Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Ułóż sałatę, kalafiora i pomidory. Zawiń.

 

Wskazówka:

Tortillę możesz wzbogacić większą ilością warzyw, np. czerwoną cebulką, papryką czy świeżym ogórkiem.

Wartości odżywcze (na porcję)2937.17 kJ / 702 kcal
25 gTłuszcz
17,8 gBiałko
90 gWęglowodany

Curry z kalafiorem, nerkowcami i szpinakiem z ryżem

Curry z kalafiorem, nerkowcami i szpinakiem z ryżem
Curry z kalafiorem, nerkowcami i szpinakiem z ryżem

Krok 1

3  pomidory – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1  cebula – 1  ząbek czosnku – 1 łyżeczka pasty curry – 50 g szpinaku – 120 ml wody – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Na Oleju sezamowym Kikkoman podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj ząbek czosnku i pastę curry. Wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, pomidory oraz wodę i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Krok 2

200 g kalafiora – 250 ml mleczka kokosowego

Kalafiora podziel na różyczki. Dodaj go do sosu razem z mleczkiem kokosowym. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. 

 

Krok 3

40 g nerkowców – 100 g ryżu – 1 pęczek kolendry

Nerkowce podpraż na suchej patelni.  Ryż ugotuj, a następnie przełóż do pojemników. Polej sosem curry i posyp orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.

 

Tip:

Jeśli lubisz pikantniejsze dania, użyj większej ilości pasty curry lub dopraw całość szczyptą chili.

Wartości odżywcze (na porcję)2022 kJ / 483 kcal
35,5 gTłuszcz
13 gBiałko
31,7 gWęglowodany

Wegańskie gofry dyniowo-marchewkowe z tempehem, pieczarkami i szpinakiem

Wegańskie gofry dyniowo-marchewkowe z tempehem, pieczarkami i szpinakiem
Wegańskie gofry dyniowo-marchewkowe z tempehem, pieczarkami i szpinakiem

Krok 1

320 g wegańskiego jogurtu naturalnego – 120 ml mleka roślinnego – 60 g puree z dyni – 1  marchewka – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Zetrzyj marchewkę. Jogurt wymieszaj z mlekiem roślinnym, puree z dyni, marchewką, mąką, proszkiem do pieczenia i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. 

Z otrzymanej mieszanki upiecz 2 lub 4 gofry (w zależności od wielkości gofrownicy - jeśli jest większa, z podanych składników otrzymasz 2 gofry).

 

Krok 2

100 g tempehu – 100 g pieczarek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka sosu sriracha – 1,5  Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka brązowego cukru

Tempeh pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 

Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sos sriracha, 1 łyżkę Oleju sezamowego Kikkoman i cukier. Do powstałego sosu przełóż tempeh i marynuj przez 15 minut.

Na patelnię wlej ½ łyżki Oleju sezamowego Kikkoman. Dodaj pieczarki i podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj tempeh z całą marynatą. Smaż przez 3 minuty.

 

Krok 3

0,5 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1  ząbek czosnku – 100 g szpinaku – 0,5 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Na oleju podsmaż posiekany czosnek oraz szpinak. Dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i wymieszaj.

Krok 4

Na gotowe gofry nałóż pieczarki z tempehem oraz szpinak.

Tip:

Zamiast tempehu możesz użyć jedwabistego tofu.

Wartości odżywcze (na porcję)2939 kJ / 702 kcal
20 gTłuszcz
24 gBiałko
97,7 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera