Wegańskie dania lunchowe - gofry dyniowe, curry z kalafiora, tortilla z kalafiorem
Wegańskie pyszności razy trzy: gofry dyniowo-marchewkowe z pikantnym tempehem, sycące curry kalafiorowo-szpinakowe i kąski aromatycznego kalafiora BBQ we wrapie z tortilli. Zaoszczędź czas w sklepie, żeby dłużej rozkoszować się smakiem!
Składniki
Tortilla z kalafiorem teriyaki, sałatą rzymską i pomidorami
Krok 1
200 g kalafiora – 100 g mąki pszennej – 1 łyżeczka papryki wędzonej – 0,5 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 60 ml wody – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Kalafiora podziel na różyczki.
Mąkę, paprykę, pieprz, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, wodę i Olej sezamowy Kikkoman wymieszaj do połączenia. Zanurz każdą różyczkę w cieście, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach.
Krok 2
120 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – 1 sałata rzymska – 1 pomidor – 2 tortille
Upieczone różyczki kalafiora zanurz w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i ponownie ułóż na blasze. Piecz jeszcze przez 5 minut. Podziel sałatę na pojedyncze liście i pokrój pomidora na cząstki.
Tortille posmaruj pozostałym Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Ułóż sałatę, kalafiora i pomidory. Zawiń.
Wskazówka:
Tortillę możesz wzbogacić większą ilością warzyw, np. czerwoną cebulką, papryką czy świeżym ogórkiem.
Curry z kalafiorem, nerkowcami i szpinakiem z ryżem
Krok 1
3 pomidory – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka pasty curry – 50 g szpinaku – 120 ml wody – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Na Oleju sezamowym Kikkoman podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj ząbek czosnku i pastę curry. Wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, pomidory oraz wodę i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Krok 2
200 g kalafiora – 250 ml mleczka kokosowego
Kalafiora podziel na różyczki. Dodaj go do sosu razem z mleczkiem kokosowym. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 3
40 g nerkowców – 100 g ryżu – 1 pęczek kolendry
Nerkowce podpraż na suchej patelni. Ryż ugotuj, a następnie przełóż do pojemników. Polej sosem curry i posyp orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.
Tip:
Jeśli lubisz pikantniejsze dania, użyj większej ilości pasty curry lub dopraw całość szczyptą chili.
Wegańskie gofry dyniowo-marchewkowe z tempehem, pieczarkami i szpinakiem
Krok 1
320 g wegańskiego jogurtu naturalnego – 120 ml mleka roślinnego – 60 g puree z dyni – 1 marchewka – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Zetrzyj marchewkę. Jogurt wymieszaj z mlekiem roślinnym, puree z dyni, marchewką, mąką, proszkiem do pieczenia i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Z otrzymanej mieszanki upiecz 2 lub 4 gofry (w zależności od wielkości gofrownicy - jeśli jest większa, z podanych składników otrzymasz 2 gofry).
Krok 2
100 g tempehu – 100 g pieczarek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka sosu sriracha – 1,5 Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka brązowego cukru
Tempeh pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sos sriracha, 1 łyżkę Oleju sezamowego Kikkoman i cukier. Do powstałego sosu przełóż tempeh i marynuj przez 15 minut.
Na patelnię wlej ½ łyżki Oleju sezamowego Kikkoman. Dodaj pieczarki i podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj tempeh z całą marynatą. Smaż przez 3 minuty.
Krok 3
0,5 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 ząbek czosnku – 100 g szpinaku – 0,5 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Na oleju podsmaż posiekany czosnek oraz szpinak. Dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i wymieszaj.
Krok 4
Na gotowe gofry nałóż pieczarki z tempehem oraz szpinak.
Tip:
Zamiast tempehu możesz użyć jedwabistego tofu.
Odkryj więcej