Dania lunchowe - tłuczone ziemniaki, kanapki z burratą, gnocchi w kremowym sosie z burratą

Chrupiące ziemniaki z nutą cytryny i tymianku z sosem jogurtowym, kanapka z burratą i prosciutto oraz domowe gnocchi. Trzy różne dania, wiele różnych smaków - te same składniki. Po co trzy razy chodzić na zakupy, kiedy można raz?

Składniki

1 kg
ziemniaków
1 ½ łyżeczka
soli
5 łyżki
oliwy
 ½ łyżeczka
pieprzu
1 ½ 
cytryny
2 łyżki
listków tymianku
300 g
jogurtu greckiego
80 g
sera feta
3 
ząbki czosnku
2 
ciabatty
2 łyżki
siekanej bazylii
30 g
liści szpinaku
2 łyżeczki
miodu
1 
czerwona papryka
1 łyżeczka
masła
200 g
pieczarek
250 g
burraty
200 g
prosciutto crudo
80 g
mąki
1 
jajko
1 
cebula
200 g
pomidorków koktajlowych
50 ml
śmietanki 30%

Gnocchi z szynką prosciutto, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi z burratą

Gnocchi z szynką prosciutto, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi z burratą
Gnocchi z szynką prosciutto, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi z burratą

Krok 1

400 g ziemniaków – 80 g mąki – 1  jajko – 1 łyżeczka soli

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przestudź lekko i obierz. Przeciśnij ziemniaki przez prasę lub maszynkę do mięsa. Dodaj mąkę i jajko. Wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Na podsypanym mąką blacie uformuj wałeczek. Z wałeczka odkrój kawałki o długości około 3 cm. 
Kluseczki gotuj w osolonej wodzie do miękkości - przez około 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Krok 2

1  cebula – 1  ząbek czosnku – 0,5  czerwonej papryki – 100 g pieczarek – 200 g pomidorków koktajlowych – 100 g prosciutto crudo – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman50 ml śmietanki 30%

Cebulę i czosnek posiekaj. Czerwoną paprykę i pieczarki pokrój w plasterki, a pomidorki na połówki. Szynkę pokrój w paseczki. Na oliwie podsmaż cebulę. Dodaj czosnek i smaż przez pół minuty. Następnie dodaj czerwoną paprykę, pieczarki i podsmażaj przez kolejne 3 minuty. Dodaj szynkę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki. Wlej Sos sojowy Kikkoman i śmietankę. Wymieszaj i duś przez około 3 minuty. 

Krok 3

125 g burraty – 1 łyżka siekanej bazylii – 0,25 łyżeczka pieprzu

Przełóż do sosu ugotowane gnocchi, burratę i listki bazylii. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka:

Aby oszczędzić czas, możesz użyć gotowych gnocchi dostępnych w sklepie. Warto jednak poświęcić kilka chwil więcej na przygotowanie ich w domu!

Wartości odżywcze (na porcję)3153 kJ / 753 kcal
36,7 gTłuszcz
29,8 gBiałko
74,5 gWęglowodany

Ciabatta z grillowaną papryką, burratą, szynką prosciutto crudo i karmelizowanymi pieczarkami

Ciabatta z grillowaną papryką, burratą, szynką prosciutto crudo i karmelizowanymi pieczarkami
Ciabatta z grillowaną papryką, burratą, szynką prosciutto crudo i karmelizowanymi pieczarkami

Krok 1

2  ciabatty – 150 g jogurtu greckiego – 1  ząbek czosnku – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka siekanej bazylii – 1 łyżka listków tymianku – 30 g liści szpinaku – 0,5  cytryny – 1 łyżeczka miodu

Ciabattę przekrój wzdłuż na połowy. Zgrilluj obie połowy po wewnętrznej stronie.
Jogurt, czosnek, Sos sojowy Kikkoman, zioła, sok z cytryny i miód zmiksuj na gładki sos.
Posmaruj sosem tę połowę ciabatty, która pójdzie na spód.

Krok 2

0,5  czerwonej papryki – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 100 g pieczarek – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka miodu

Paprykę pokrój w szerokie paski. Posmaruj oliwą i zgrilluj. Odłóż na bok.
Pieczarki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i miód. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 1 minutę, aż pieczarki się skarmelizują. 

Krok 3

125 g burraty – 100 g prosciutto crudo

Na ciabattę z sosem ziołowym nałóż grillowaną paprykę, burratę, szynkę i pieczarki. Przykryj drugą połówką ciabatty. 

Wartości odżywcze (na porcję)2878 kJ / 687.5 kcal
37,1 gTłuszcz
30,6 gBiałko
57,1 gWęglowodany

Pieczone tłuczone ziemniaki z jogurtem cytrynowo-tymiankowym z nutką sosu sojowego oraz serem feta

Pieczone tłuczone ziemniaki z jogurtem cytrynowo-tymiankowym z nutką sosu sojowego oraz serem feta
Pieczone tłuczone ziemniaki z jogurtem cytrynowo-tymiankowym z nutką sosu sojowego oraz serem feta

Krok 1

600 g ziemniaków – 0,5 łyżeczka soli

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i osusz. 
Umieść na blasze wyłożonej pergaminem i zgnieć każdą sztukę spodem słoika lub szklanki. 

Krok 2

2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman3 łyżki oliwy – 0,25 łyżeczka pieprzu – 0,5  cytryny – 0,5 łyżka listków tymianku

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Sos sojowy Kikkoman, oliwę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz tymianek wymieszaj w misce. Przy pomocy pędzelka posmaruj każdego ziemniaka przygotowaną marynatą. 
Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.

Krok 3

150 g jogurtu greckiego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5  cytryny – 80 g sera feta – 1  ząbek czosnku – 0,5 łyżka listków tymianku

Jogurt wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, sokiem z cytryny, pokruszonym serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Polej sosem upieczone ziemniaki. Posyp świeżym tymiankiem i skórką z cytryny.

Wskazówka:

Tymianek możesz zastąpić innymi ulubionymi ziołami, na przykład rozmarynem, miętą lub kolendrą.

Wartości odżywcze (na porcję)1532 kJ / 366 kcal
16,4 gTłuszcz
6,8 gBiałko
46,3 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera