Dania lunchowe - tłuczone ziemniaki, kanapki z burratą, gnocchi w kremowym sosie z burratą
Chrupiące ziemniaki z nutą cytryny i tymianku z sosem jogurtowym, kanapka z burratą i prosciutto oraz domowe gnocchi. Trzy różne dania, wiele różnych smaków - te same składniki. Po co trzy razy chodzić na zakupy, kiedy można raz?
Składniki
Gnocchi z szynką prosciutto, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi z burratą
Krok 1
400 g ziemniaków – 80 g mąki – 1 jajko – 1 łyżeczka soli
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przestudź lekko i obierz. Przeciśnij ziemniaki przez prasę lub maszynkę do mięsa. Dodaj mąkę i jajko. Wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Na podsypanym mąką blacie uformuj wałeczek. Z wałeczka odkrój kawałki o długości około 3 cm.
Kluseczki gotuj w osolonej wodzie do miękkości - przez około 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Krok 2
1 cebula – 1 ząbek czosnku – 0,5 czerwonej papryki – 100 g pieczarek – 200 g pomidorków koktajlowych – 100 g prosciutto crudo – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 50 ml śmietanki 30%
Cebulę i czosnek posiekaj. Czerwoną paprykę i pieczarki pokrój w plasterki, a pomidorki na połówki. Szynkę pokrój w paseczki. Na oliwie podsmaż cebulę. Dodaj czosnek i smaż przez pół minuty. Następnie dodaj czerwoną paprykę, pieczarki i podsmażaj przez kolejne 3 minuty. Dodaj szynkę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki. Wlej Sos sojowy Kikkoman i śmietankę. Wymieszaj i duś przez około 3 minuty.
Krok 3
125 g burraty – 1 łyżka siekanej bazylii – 0,25 łyżeczka pieprzu
Przełóż do sosu ugotowane gnocchi, burratę i listki bazylii. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka:
Aby oszczędzić czas, możesz użyć gotowych gnocchi dostępnych w sklepie. Warto jednak poświęcić kilka chwil więcej na przygotowanie ich w domu!
Ciabatta z grillowaną papryką, burratą, szynką prosciutto crudo i karmelizowanymi pieczarkami
Krok 1
2 ciabatty – 150 g jogurtu greckiego – 1 ząbek czosnku – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka siekanej bazylii – 1 łyżka listków tymianku – 30 g liści szpinaku – 0,5 cytryny – 1 łyżeczka miodu
Ciabattę przekrój wzdłuż na połowy. Zgrilluj obie połowy po wewnętrznej stronie.
Jogurt, czosnek, Sos sojowy Kikkoman, zioła, sok z cytryny i miód zmiksuj na gładki sos.
Posmaruj sosem tę połowę ciabatty, która pójdzie na spód.
Krok 2
0,5 czerwonej papryki – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 100 g pieczarek – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka miodu
Paprykę pokrój w szerokie paski. Posmaruj oliwą i zgrilluj. Odłóż na bok.
Pieczarki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i miód. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 1 minutę, aż pieczarki się skarmelizują.
Krok 3
125 g burraty – 100 g prosciutto crudo
Na ciabattę z sosem ziołowym nałóż grillowaną paprykę, burratę, szynkę i pieczarki. Przykryj drugą połówką ciabatty.
Pieczone tłuczone ziemniaki z jogurtem cytrynowo-tymiankowym z nutką sosu sojowego oraz serem feta
Krok 1
600 g ziemniaków – 0,5 łyżeczka soli
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i osusz.
Umieść na blasze wyłożonej pergaminem i zgnieć każdą sztukę spodem słoika lub szklanki.
Krok 2
2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 3 łyżki oliwy – 0,25 łyżeczka pieprzu – 0,5 cytryny – 0,5 łyżka listków tymianku
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Sos sojowy Kikkoman, oliwę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz tymianek wymieszaj w misce. Przy pomocy pędzelka posmaruj każdego ziemniaka przygotowaną marynatą.
Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
Krok 3
150 g jogurtu greckiego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 cytryny – 80 g sera feta – 1 ząbek czosnku – 0,5 łyżka listków tymianku
Jogurt wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, sokiem z cytryny, pokruszonym serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Polej sosem upieczone ziemniaki. Posyp świeżym tymiankiem i skórką z cytryny.
Wskazówka:
Tymianek możesz zastąpić innymi ulubionymi ziołami, na przykład rozmarynem, miętą lub kolendrą.
Odkryj więcej