Pomysły na lunch z camembertem i warzywami

Pięć kolorowych, sycących dań z kremowym camembertem i warzywami. Przygotujesz je wszystkie naraz, a potem spakujesz na wynos - to proste!

Składniki

500 g
sera camembert
1 kg
bakłażana
680 g
cukinii
290 g
czerwonej cebuli
255 ml
oliwy z oliwek
1 łyżka
świeżego tymianku, posiekanego
 ½ łyżeczki
różowego pieprzu
10 
jajek
2 ¾ łyżki
srirachy
4 
ząbki czosnku, drobno posiekane
10 garście
rukoli
100 g
orzechów włoskich
75 g
jogurtu greckiego
150 g
ciasta francuskiego
2 łyżki
pestek granatu
3 łyżeczki
miodu
2 
chlebki pita

Chleb pita z camembertem i warzywami

Chleb pita z camembertem i warzywami
Chleb pita z camembertem i warzywami

Krok 1

100 g bakłażana – 100 g cukinii – 40 g czerwonej cebuli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki. Przełóż warzywa do miski i wymieszaj z oliwą, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i tymiankiem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Krok 2

120 g sera camembert – 1  jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka srirachy – 20 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu3 łyżki oliwy z oliwek

Przekrój camemberta na pół w poziomie. Ubij jajko z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i srirachą. Obtocz ser w mieszance, a następnie w Kikkoman Panko. Smaż na oliwie przez 2½ minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 3

3 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka miodu – 0,25 łyżeczki różowego pieprzu – 2  chlebki pita – 1 garść rukoli

Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, czosnkiem, miodem i różowym pieprzem. Posmaruj pity od wewnątrz, a następnie wypełnij je rukolą, pieczonymi warzywami i panierowanym camembertem.

Wskazówka:

Camemberta możesz także skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku lub w air-fryerze.

Wartości odżywcze (na porcję)2.979 kJ / 712 kcal
40 gTłuszcz
27 gBiałko
62 gWęglowodany

Sałatka z chrupiącym bakłażanem i camembertem

Sałatka z chrupiącym bakłażanem i camembertem
Sałatka z chrupiącym bakłażanem i camembertem

Krok 1

600 g bakłażana

Bakłażana ponakłuwaj, owiń folią aluminiową i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C (góra i dół). Usuń folię. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz i rozgnieć miąższ widelcem na kształt kotlecików.

Krok 2

2  jajka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli3 łyżeczki srirachy – 1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 40 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu75 ml oliwy z oliwek

Ubij jajka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem. Obtocz kotlety w panierce, a następnie smaż na oliwie, aż zezłocą się z obu stron.

Krok 3

4 garście rukoli – 80 g sera camembert – 50 g czerwonej cebuli – 30 g orzechów włoskich – 2 łyżki pestek granatu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Przełóż rukolę, camemberta, cebulę, orzechy włoskie i pestki granatu do pudełek na lunch. Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman  o obniżonej zawartości soli, miodem i tymiankiem. Skrop sałatkę. Podawaj z kotlecikiem z bakłażana.

Wskazówka:

Kotleciki z bakłażana możesz także skropić oliwą i upiec je w air-fryerze lub piekarniku.

Wartości odżywcze (na porcję)3.456 kJ / 826 kcal
60 gTłuszcz
25 gBiałko
53 gWęglowodany

Sałatka z grillowanymi warzywami i camembertem

Sałatka z grillowanymi warzywami i camembertem
Sałatka z grillowanymi warzywami i camembertem

Krok 1

300 g cukinii – 200 g bakłażana – 100 g czerwonej cebuli – 4 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Cukinię i bakłażana pokrój na półplasterki. Cebulę rozdziel na warstwy. Wymieszaj warzywa z oliwą, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, czosnkiem i tymiankiem. Grilluj na patelni grillowej przez 5 minut z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

100 g sera camembert – 40 g orzechów włoskich

Camemberta pokrój w trójkąty. Orzechy włoskie upraż i grubo posiekaj.

Krok 3

4 garście rukoli

Włóż rukolę do pudełek na lunch. Nałóż grillowane warzywa wraz z marynatą oraz kawałki camemberta. Posyp orzechami włoskimi.

Wskazówka:

Warzywa możesz także przyrządzać na tradycyjnym grillu, grillu elektrycznym lub w piekarniku z funkcją grillowania.

Wartości odżywcze (na porcję)2.293 kJ / 548 kcal
46 gTłuszcz
18 gBiałko
21 gWęglowodany

Tartaletki z camembertem i cukinią

Tartaletki z camembertem i cukinią
Tartaletki z camembertem i cukinią

Krok 1

100 g sera camembert – 180 g cukinii – 50 g czerwonej cebuli

Camemberta pokrój w paski, cukinię w półksiężyce, a cebulę w cienkie piórka.

Krok 2

3  jajka – 2 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki srirachy – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Ubij jajka z jogurtem greckim, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i tymiankiem.

Krok 3

150 g ciasta francuskiego

Wyłóż ciastem cztery foremki do tartaletek o średnicy 10 cm i nakłuj dno. Nałóż warzywa, wlej mieszankę jajeczną i ułóż camemberta na wierzchu. Piecz przez 22 minuty w temperaturze 210°C (góra i dół). Ostudź na kratce, wyjmij z foremek i przełóż do pudełek na lunch.

Wskazówka:

Tartaletki możesz także upiec w air-fryerze.

Wartości odżywcze (na porcję)3.021 kJ / 722 kcal
49 gTłuszcz
28 gBiałko
42 gWęglowodany

Omlet z bakłażanem, cukinią i camembertem

Omlet z bakłażanem, cukinią i camembertem
Omlet z bakłażanem, cukinią i camembertem

Krok 1

100 g sera camembert – 100 g bakłażana – 100 g cukinii – 50 g czerwonej cebuli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego – 0,25 łyżeczki różowego pieprzu

Camemberta pokrój i odstaw. Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki. Podsmaż warzywa na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, a następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, tymianek i pieprz.

Krok 2

4  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki srirachy – 1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżka oliwy z oliwek

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem, a następnie delikatnie wmieszaj białka. Rozgrzej ½ łyżki oliwy na patelni. Wlej połowę mieszanki i smaż omleta na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 minuty z każdej strony. Zrób to samo z drugim omletem.

Krok 3

300 g orzechów włoskich – 1 garść rukoli

Upraż orzechy na suchej gorącej patelni, aż zbrązowieją. Na wierzchu każdego omleta ułóż podsmażone warzywa i camemberta z kroku 1. Posyp uprażonymi orzechami włoskimi, dodaj rukolę i złóż na pół. Przełóż omlety do pudełek na lunch.

Wskazówka:

Do mieszanki na omleta możesz dodać 1 łyżkę przesianej mąki pszennej - omlet będzie wtedy bardziej sycący. Dla dodatkowego efektu możesz ułożyć omlety na kilku liściach sałaty.

Wartości odżywcze (na porcję)2.192 kJ / 524 kcal
41 gTłuszcz
30 gBiałko
12 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera