

Pomysły na lunch z camembertem i warzywami
Pięć kolorowych, sycących dań z kremowym camembertem i warzywami. Przygotujesz je wszystkie naraz, a potem spakujesz na wynos - to proste!
Składniki
Chleb pita z camembertem i warzywami


Krok 1

100 g bakłażana – 100 g cukinii – 40 g czerwonej cebuli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki. Przełóż warzywa do miski i wymieszaj z oliwą, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i tymiankiem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Krok 2

120 g sera camembert – 1 jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżeczka srirachy – 20 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 3 łyżki oliwy z oliwek
Przekrój camemberta na pół w poziomie. Ubij jajko z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i srirachą. Obtocz ser w mieszance, a następnie w Kikkoman Panko. Smaż na oliwie przez 2½ minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 3

3 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka miodu – 0,25 łyżeczki różowego pieprzu – 2 chlebki pita – 1 garść rukoli
Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, czosnkiem, miodem i różowym pieprzem. Posmaruj pity od wewnątrz, a następnie wypełnij je rukolą, pieczonymi warzywami i panierowanym camembertem.
Wskazówka:
Camemberta możesz także skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku lub w air-fryerze.
Sałatka z chrupiącym bakłażanem i camembertem


Krok 1

600 g bakłażana
Bakłażana ponakłuwaj, owiń folią aluminiową i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C (góra i dół). Usuń folię. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz i rozgnieć miąższ widelcem na kształt kotlecików.
Krok 2

2 jajka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 3 łyżeczki srirachy – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 40 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 75 ml oliwy z oliwek
Ubij jajka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem. Obtocz kotlety w panierce, a następnie smaż na oliwie, aż zezłocą się z obu stron.
Krok 3

4 garście rukoli – 80 g sera camembert – 50 g czerwonej cebuli – 30 g orzechów włoskich – 2 łyżki pestek granatu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżeczki miodu – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
Przełóż rukolę, camemberta, cebulę, orzechy włoskie i pestki granatu do pudełek na lunch. Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miodem i tymiankiem. Skrop sałatkę. Podawaj z kotlecikiem z bakłażana.
Wskazówka:
Kotleciki z bakłażana możesz także skropić oliwą i upiec je w air-fryerze lub piekarniku.
Sałatka z grillowanymi warzywami i camembertem


Krok 1

300 g cukinii – 200 g bakłażana – 100 g czerwonej cebuli – 4 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
Cukinię i bakłażana pokrój na półplasterki. Cebulę rozdziel na warstwy. Wymieszaj warzywa z oliwą, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, czosnkiem i tymiankiem. Grilluj na patelni grillowej przez 5 minut z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2

100 g sera camembert – 40 g orzechów włoskich
Camemberta pokrój w trójkąty. Orzechy włoskie upraż i grubo posiekaj.
Krok 3

4 garście rukoli
Włóż rukolę do pudełek na lunch. Nałóż grillowane warzywa wraz z marynatą oraz kawałki camemberta. Posyp orzechami włoskimi.
Wskazówka:
Warzywa możesz także przyrządzać na tradycyjnym grillu, grillu elektrycznym lub w piekarniku z funkcją grillowania.
Tartaletki z camembertem i cukinią


Krok 1

100 g sera camembert – 180 g cukinii – 50 g czerwonej cebuli
Camemberta pokrój w paski, cukinię w półksiężyce, a cebulę w cienkie piórka.
Krok 2

3 jajka – 2 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżeczki srirachy – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
Ubij jajka z jogurtem greckim, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i tymiankiem.
Krok 3

150 g ciasta francuskiego
Wyłóż ciastem cztery foremki do tartaletek o średnicy 10 cm i nakłuj dno. Nałóż warzywa, wlej mieszankę jajeczną i ułóż camemberta na wierzchu. Piecz przez 22 minuty w temperaturze 210°C (góra i dół). Ostudź na kratce, wyjmij z foremek i przełóż do pudełek na lunch.
Wskazówka:
Tartaletki możesz także upiec w air-fryerze.
Omlet z bakłażanem, cukinią i camembertem


Krok 1

100 g sera camembert – 100 g bakłażana – 100 g cukinii – 50 g czerwonej cebuli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego – 0,25 łyżeczki różowego pieprzu
Camemberta pokrój i odstaw. Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki. Podsmaż warzywa na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, a następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, tymianek i pieprz.
Krok 2

4 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżeczki srirachy – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżka oliwy z oliwek
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem, a następnie delikatnie wmieszaj białka. Rozgrzej ½ łyżki oliwy na patelni. Wlej połowę mieszanki i smaż omleta na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 minuty z każdej strony. Zrób to samo z drugim omletem.
Krok 3

300 g orzechów włoskich – 1 garść rukoli
Upraż orzechy na suchej gorącej patelni, aż zbrązowieją. Na wierzchu każdego omleta ułóż podsmażone warzywa i camemberta z kroku 1. Posyp uprażonymi orzechami włoskimi, dodaj rukolę i złóż na pół. Przełóż omlety do pudełek na lunch.
Wskazówka:
Do mieszanki na omleta możesz dodać 1 łyżkę przesianej mąki pszennej - omlet będzie wtedy bardziej sycący. Dla dodatkowego efektu możesz ułożyć omlety na kilku liściach sałaty.
Odkryj więcej