Dania lunchowe z mięsem i grzybami

Rozgrzewająca zupa grzybowa, aromatyczna karkówka duszona w sosie grzybowym oraz treściwe danie z kaszy i grzybów - ten sycący zestaw z karkówką i suszonymi grzybami w rolach głównych to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Wszystkie dania bazują na tych samych składnikach, dzięki czemu ich przygotowanie jest szybkie i wygodne.

Składniki

120 g
suszonych grzybów
3 łyżki
oleju
3 
cebule
3 
ząbki czosnku
1 kg
karkówki
1,1 l
wody
1 
liść laurowy
3 
ziarna pieprzu
2 
ziarna ziela angielskiego
280 g
kaszy jęczmiennej
1 łyżeczka
mielonego pieprzu
2 
gałązki rozmarynu
3 
buraki
1 łyżeczka
octu
1 łyżeczka
tartego chrzanu

Kasza z grzybami i cebulką

Kasza z grzybami i cebulką
Kasza z grzybami i cebulką

Krok 1

40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 1  cebula – 1 łyżka oleju

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na złoto na łyżce oleju. Dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty.

Krok 2

100 g kaszy jęczmiennej – 1,25 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1,5  buraka – 0,5 łyżeczki octu – 0,5 łyżeczki tartego chrzanu

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do smażących się grzybów z cebulką z kroku 1 dodaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman. Na patelnię wsyp kaszę jęczmienną. Wymieszaj i smaż razem, aż całość będzie ciepła. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i pozostałym Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Kaszę z grzybami podawaj z buraczkami.

Karkówka duszona w sosie grzybowym

Karkówka duszona w sosie grzybowym
Karkówka duszona w sosie grzybowym

Krok 1

40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 600 g karkówki – 1 łyżeczka mielonego pieprzu – 1 łyżka oleju – 1  cebula – 2  ząbki czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  gałązki rozmarynu

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj, a wodę zachowaj na później. Karkówkę pokrój w plastry i oprósz pieprzem. Każdy plaster podsmaż krótko z obu stron na patelni na dużym ogniu, a następnie przełóż do brytfanki. Kiedy wszystkie plastry będą usmażone, na tę samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę. Dodaj grzyby i krótko podsmaż. Dodaj czosnek, a po chwili również Sos sojowy Kikkoman i wodę z moczenia grzybów. Zalej mięso i dodaj gałązki rozmarynu. Duś pod przykryciem przez około 40 minut.

Krok 2

100 g kaszy jęczmiennej – 1,5  buraka – 0,5 łyżeczki octu – 0,5 łyżeczki tartego chrzanu – 0,25 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Duszone mięso podawaj z kaszą i buraczkami.

Zupa grzybowa z karkówką

Zupa grzybowa z karkówką
Zupa grzybowa z karkówką

Krok 1

40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 1 łyżka oleju – 1  cebula – 1  ząbek czosnku

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj, a wodę zachowaj na później. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na łyżce oleju w garnku o grubym dnie.

Krok 2

400 g karkówki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – woda z moczenia grzybów – 500 ml wody – 1  liść laurowy – 3  ziarna pieprzu – 2  ziarna ziela angielskiego – 80 g kaszy jęczmiennej

Karkówkę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem i podsmaż do zrumienienia. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, posiekane grzyby, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalej wodą z moczenia grzybów i pozostałą czystą wodą. Gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Następnie wsyp kaszę i gotuj jeszcze 10 minut.

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera