

Dania lunchowe z mięsem i grzybami
Rozgrzewająca zupa grzybowa, aromatyczna karkówka duszona w sosie grzybowym oraz treściwe danie z kaszy i grzybów - ten sycący zestaw z karkówką i suszonymi grzybami w rolach głównych to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Wszystkie dania bazują na tych samych składnikach, dzięki czemu ich przygotowanie jest szybkie i wygodne.
Kasza z grzybami i cebulką


Krok 1
40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 1 cebula – 1 łyżka oleju
Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na złoto na łyżce oleju. Dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty.
Krok 2
100 g kaszy jęczmiennej – 1,25 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1,5 buraka – 0,5 łyżeczki octu – 0,5 łyżeczki tartego chrzanu
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do smażących się grzybów z cebulką z kroku 1 dodaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman. Na patelnię wsyp kaszę jęczmienną. Wymieszaj i smaż razem, aż całość będzie ciepła. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i pozostałym Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Kaszę z grzybami podawaj z buraczkami.
Karkówka duszona w sosie grzybowym


Krok 1
40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 600 g karkówki – 1 łyżeczka mielonego pieprzu – 1 łyżka oleju – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 gałązki rozmarynu
Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj, a wodę zachowaj na później. Karkówkę pokrój w plastry i oprósz pieprzem. Każdy plaster podsmaż krótko z obu stron na patelni na dużym ogniu, a następnie przełóż do brytfanki. Kiedy wszystkie plastry będą usmażone, na tę samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę. Dodaj grzyby i krótko podsmaż. Dodaj czosnek, a po chwili również Sos sojowy Kikkoman i wodę z moczenia grzybów. Zalej mięso i dodaj gałązki rozmarynu. Duś pod przykryciem przez około 40 minut.
Krok 2
100 g kaszy jęczmiennej – 1,5 buraka – 0,5 łyżeczki octu – 0,5 łyżeczki tartego chrzanu – 0,25 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Duszone mięso podawaj z kaszą i buraczkami.
Zupa grzybowa z karkówką


Krok 1
40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 1 łyżka oleju – 1 cebula – 1 ząbek czosnku
Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj, a wodę zachowaj na później. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na łyżce oleju w garnku o grubym dnie.
Krok 2
400 g karkówki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – woda z moczenia grzybów – 500 ml wody – 1 liść laurowy – 3 ziarna pieprzu – 2 ziarna ziela angielskiego – 80 g kaszy jęczmiennej
Karkówkę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem i podsmaż do zrumienienia. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, posiekane grzyby, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalej wodą z moczenia grzybów i pozostałą czystą wodą. Gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Następnie wsyp kaszę i gotuj jeszcze 10 minut.
Odkryj więcej