Szybkie dania lunchowe – miso ramen w słoiku, smażony ramen warzywny i sałatka z pak choi
Szybki ramen ze świeżą sałatką - danie, które praktycznie samo się robi, soczysty makaron miso w sosie orzechowym z warzywami oraz pak choi z prażonymi orzeszkami ziemnymi w sosie miso. Raz, dwa trzy – gotuj ty!
Składniki
Sałatka z pak choi z ogórkiem, marchewką i orzeszkami
Krok 1
100 g pak choi – 1 marchew – 1 ogórek zielony
Pak choi posiekaj. Marchew zetrzyj na tarce. Ogórka pokrój w plastry.
Krok 2
1 łyżka soku z cytryny – 4 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka pasty miso – 1 ząbek czosnku – 0,25 łyżeczka mielonego imbiru – 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych
W miseczce wymieszaj sok z cytryny, Olej sezamowy Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, ocet ryżowy, cukier, pastę miso, przeciśnięty przez praskę czosnek i mielony imbir.
Orzeszki upraż na suchej patelni.
Krok 3
1 cebula dymka do posypania
Posiekaj cebulę dymkę. Warzywa wymieszaj z sosem. Posyp uprażonymi orzeszkami oraz dymką.
Tip:
Sałatkę wymieszaj z dressingiem na 15 minut przed podaniem.
Makaron miso z warzywami w sosie orzechowym
Krok 1
150 g makaronu instant do ramenu – 100 g pak choi – 1 cebula – 0,5 marchewki – 30 g wyłuskanego edamame – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój drobno i podsmażaj na Oleju sezamowym Kikkoman przez 2 minuty, często mieszając.
Krok 2
1 łyżka masła orzechowego – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka pasty miso – 0,25 łyżeczka chili w proszku – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka cukru – 60 ml wody
Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce. Wlej na patelnię z warzywami, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
Krok 3
1 cebula dymka do posypania – 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych
Posiekaj orzeszki i cebulę dymkę. Makaron przełóż do pojemników. Posyp dymką i orzeszkami.
Ramen w słoiku
Krok 1
1 łyżeczka pasty miso – 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego – 2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka srirachy – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,25 łyżeczka mielonego imbiru – 0,25 łyżeczka chili w proszku
Do każdego słoika dodaj po połowie pasty miso, koncentratu bulionu warzywnego, Oleju sezamowego Kikkoman, sosu sriracha, Sosu sojowego Kikkoman, mielonego imbiru i chili w proszku.
Krok 2
100 g pak choi – 0,5 marchewki – 100 g tofu – 50 g wyłuskanego edamame – 100 g makaronu instant do ramenu
Drobno posiekaj pak choi. Marchewkę pokrój w cienkie słupki, a tofu w kostkę. Przełóż do słoików. Dodaj edamame oraz makaron.
Przed podaniem zalej wrzątkiem, odczekaj 5 minut i zamieszaj.
Tip:
Kupując makaron instant, zwróć uwagę, by wybrać ten, który nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącą wodą na 5 minut.
Odkryj więcej