Szybkie dania lunchowe – miso ramen w słoiku, smażony ramen warzywny i sałatka z pak choi

Szybki ramen ze świeżą sałatką - danie, które praktycznie samo się robi, soczysty makaron miso w sosie orzechowym z warzywami oraz pak choi z prażonymi orzeszkami ziemnymi w sosie miso. Raz, dwa trzy – gotuj ty!

Składniki

3 łyżeczki
pasty miso
1 łyżeczka
koncentratu bulionu warzywnego
1 łyżeczka
srirachy
 ½ łyżeczka
mielonego imbiru
 ½ łyżeczka
chili w proszku
300 g
pak choi
2 
marchewki
100 g
tofu
80 g
wyłuskanego edamame
250 g
makaronu instant do ramenu
1 
cebula
2 
ząbki czosnku
1 łyżka
masła orzechowego
2 łyżki
soku z cytryny
2 łyżeczki
cukru
60 ml
wody
cebula dymka do posypania
1 
ogórek zielony
1 łyżeczka
octu ryżowego
4 łyżki
siekanych orzeszków ziemnych

Sałatka z pak choi z ogórkiem, marchewką i orzeszkami

Sałatka z pak choi z ogórkiem, marchewką i orzeszkami
Sałatka z pak choi z ogórkiem, marchewką i orzeszkami

Krok 1

100 g pak choi – 1  marchew – 1  ogórek zielony

Pak choi posiekaj. Marchew zetrzyj na tarce. Ogórka pokrój w plastry.

Krok 2

1 łyżka soku z cytryny – 4 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka pasty miso – 1  ząbek czosnku – 0,25 łyżeczka mielonego imbiru – 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych

W miseczce wymieszaj sok z cytryny, Olej sezamowy Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, ocet ryżowy, cukier, pastę miso, przeciśnięty przez praskę czosnek i mielony imbir.

Orzeszki upraż na suchej patelni.

 

Krok 3

1  cebula dymka do posypania

Posiekaj cebulę dymkę. Warzywa wymieszaj z sosem. Posyp uprażonymi orzeszkami oraz dymką.

Tip:

Sałatkę wymieszaj z dressingiem na 15 minut przed podaniem.

Wartości odżywcze (na porcję)804 kJ / 192 kcal
13,6 gTłuszcz
6,3 gBiałko
9,5 gWęglowodany

Makaron miso z warzywami w sosie orzechowym

Makaron miso z warzywami w sosie orzechowym
Makaron miso z warzywami w sosie orzechowym

Krok 1

150 g makaronu instant do ramenu – 100 g pak choi – 1  cebula – 0,5  marchewki – 30 g wyłuskanego edamame – 1  ząbek czosnku – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój drobno i podsmażaj na Oleju sezamowym Kikkoman przez 2 minuty, często mieszając.

Krok 2

1 łyżka masła orzechowego – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pasty miso – 0,25 łyżeczka chili w proszku – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka cukru – 60 ml wody

Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce. Wlej na patelnię z warzywami, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

 

Krok 3

1  cebula dymka do posypania – 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych

Posiekaj orzeszki i cebulę dymkę. Makaron przełóż do pojemników. Posyp dymką i orzeszkami.

Wartości odżywcze (na porcję)2192 kJ / 523.5 kcal
19,5 gTłuszcz
14,9 gBiałko
68,2 gWęglowodany

Ramen w słoiku

Ramen w słoiku
Ramen w słoiku

Krok 1

1 łyżeczka pasty miso – 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego – 2 łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka srirachy – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,25 łyżeczka mielonego imbiru – 0,25 łyżeczka chili w proszku

Do każdego słoika dodaj po połowie pasty miso, koncentratu bulionu warzywnego, Oleju sezamowego Kikkoman, sosu sriracha, Sosu sojowego Kikkoman, mielonego imbiru i chili w proszku.

Krok 2

100 g pak choi – 0,5  marchewki – 100 g tofu – 50 g wyłuskanego edamame – 100 g makaronu instant do ramenu

Drobno posiekaj pak choi. Marchewkę pokrój w cienkie słupki, a tofu w kostkę. Przełóż do słoików. Dodaj edamame oraz makaron. 

Przed podaniem zalej wrzątkiem, odczekaj 5 minut i zamieszaj.

 

Tip:

Kupując makaron instant, zwróć uwagę, by wybrać ten, który nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącą wodą na 5 minut.

Wartości odżywcze (na porcję)1017 kJ / 243 kcal
8 gTłuszcz
11,1 gBiałko
33,6 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera