Dania lunchowe z serem halloumi

Czy to ambrozja? Nie, to halloumi! Poczuj atmosferę greckich wakacji, rozkoszując się smakiem trzech dań lunchowych na bazie sera halloumi. Grillowane kieszonki pita, ziołowy bowl wegetariański i skwierczące szaszłyki z warzywami na ziołowym ryżu. Przed tobą tydzień kulinarnej różnorodności!

Składniki

2 
pity
600 g
halloumi
2 łyżki
posiekanego tymianku
2 łyżki
posiekanego oregano
4 łyżki
oliwy
3 
awokado
2 
zielone papryki
2 
długie ogórki
70 g
szpinaku
5 łyżki
jogurtu greckiego
2 łyżki
soku z cytryny
300 g
ugotowanego ryżu basmati
 ½ łyżeczka
pieprzu

Szaszłyki z halloumi na ziołowym ryżu

Szaszłyki z halloumi na ziołowym ryżu
Szaszłyki z halloumi na ziołowym ryżu

Krok 1

150 g ugotowanego ryżu basmati – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka posiekanego tymianku – 1 łyżka posiekanego oregano – 200 g halloumi – 1 łyżka oliwy

Ugotowany ryż wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i ziołami. Przełóż do pudełka na lunch. Halloumi pokrój w kostkę i podsmaż na patelni grillowej. 

Krok 2

1  zielona papryka – 1  długi ogórek – 1  awokado – 20 g szpinaku

Paprykę pokrój w dużą kostkę, a ogórka w plasterki. Nabij na patyczki do szaszłyków razem z halloumi. Podawaj z ryżem, szpinakiem i plasterkami awokado.

Wartości odżywcze (na porcję)1338 kJ / 620 kcal
41,3 gTłuszcz
28,4 gBiałko
31 gWęglowodany

Bowl ze smażonym halloumi

Bowl ze smażonym halloumi
Bowl ze smażonym halloumi

Krok 1

150 g ugotowanego ryżu basmati – 200 g halloumi – 1 łyżka oliwy

Ryż przełóż do pudełka na lunch. Halloumi pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na złoty kolor.

Krok 2

1  awokado – 0,5  zielonej papryki – 0,5  długiego ogórka

Awokado, paprykę i ogórka pokrój w kostkę.

Krok 3

30 g szpinaku – 3 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli0,5 łyżeczka pieprzu – 0,5 łyżka posiekanego tymianku – 0,5 łyżka posiekanego oregano

Wymieszaj składniki na sos. Podawaj z ryżem i szpinakiem.

Wartości odżywcze (na porcję)3263 kJ / 780 kcal
44 gTłuszcz
29 gBiałko
32,5 gWęglowodany

Pita nadziewana grillowanym halloumi

Pita nadziewana grillowanym halloumi
Pita nadziewana grillowanym halloumi

Krok 1

2 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka oliwy – 2  pity

Wymieszaj składniki na sos i posmaruj nim pity w środku.

Krok 2

200 g halloumi – 0,5 łyżka posiekanego tymianku – 0,5 łyżka posiekanego oregano – 1 łyżka oliwy

Halloumi przekrój na 2 części. Natrzyj oliwą i ziołami. Podsmaż z obu stron na patelni grillowej. 

Krok 3

1  awokado – 0,5  zielonej papryki – 0,5  długiego ogórka – 20 g szpinaku

Pity wypełnij szpinakiem, plastrami warzyw i grillowanym halloumi.

Wartości odżywcze (na porcję)3263 kJ / 780 kcal
49 gTłuszcz
34 gBiałko
55 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera