Dania lunchowe z serem halloumi
Czy to ambrozja? Nie, to halloumi! Poczuj atmosferę greckich wakacji, rozkoszując się smakiem trzech dań lunchowych na bazie sera halloumi. Grillowane kieszonki pita, ziołowy bowl wegetariański i skwierczące szaszłyki z warzywami na ziołowym ryżu. Przed tobą tydzień kulinarnej różnorodności!
Szaszłyki z halloumi na ziołowym ryżu
Krok 1
150 g ugotowanego ryżu basmati – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka posiekanego tymianku – 1 łyżka posiekanego oregano – 200 g halloumi – 1 łyżka oliwy
Ugotowany ryż wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i ziołami. Przełóż do pudełka na lunch. Halloumi pokrój w kostkę i podsmaż na patelni grillowej.
Krok 2
1 zielona papryka – 1 długi ogórek – 1 awokado – 20 g szpinaku
Paprykę pokrój w dużą kostkę, a ogórka w plasterki. Nabij na patyczki do szaszłyków razem z halloumi. Podawaj z ryżem, szpinakiem i plasterkami awokado.
Bowl ze smażonym halloumi
Krok 1
150 g ugotowanego ryżu basmati – 200 g halloumi – 1 łyżka oliwy
Ryż przełóż do pudełka na lunch. Halloumi pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
Krok 2
1 awokado – 0,5 zielonej papryki – 0,5 długiego ogórka
Awokado, paprykę i ogórka pokrój w kostkę.
Krok 3
30 g szpinaku – 3 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 0,5 łyżeczka pieprzu – 0,5 łyżka posiekanego tymianku – 0,5 łyżka posiekanego oregano
Wymieszaj składniki na sos. Podawaj z ryżem i szpinakiem.
Pita nadziewana grillowanym halloumi
Krok 1
2 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka oliwy – 2 pity
Wymieszaj składniki na sos i posmaruj nim pity w środku.
Krok 2
200 g halloumi – 0,5 łyżka posiekanego tymianku – 0,5 łyżka posiekanego oregano – 1 łyżka oliwy
Halloumi przekrój na 2 części. Natrzyj oliwą i ziołami. Podsmaż z obu stron na patelni grillowej.
Krok 3
1 awokado – 0,5 zielonej papryki – 0,5 długiego ogórka – 20 g szpinaku
Pity wypełnij szpinakiem, plastrami warzyw i grillowanym halloumi.
Odkryj więcej