

Fuzja Włoch i Meksyku z sosem sojowym
Mielone mięso wołowe, pieczarki, cebula i pomidory dają początek pięciu różnorodnym daniom. Wystarczy jedna sesja w kuchni i voilà! Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub tortillą oraz sosem pomidorowym z dodatkiem Sosu sojowego Kikkoman.
Składniki
Quesadilla z wołowiną i pieczarkami


Krok 1

200 g krojonych pomidorów z puszki – 1 czosnku, posiekany – 0,5 papryczki chili, posiekanej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 3 łyżki cukru – 3 łyżki octu ryżowego
Zmiksuj pomidory z puszki, czosnek, papryczkę chili i Sos sojowy Kikkoman. Przelej mieszankę do małego rondla. Dodaj cukier i ocet, a następnie gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 2

1 łyżka oleju roślinnego – 0,5 cebuli, posiekanej – 100 g pieczarek – 150 g mielonej wołowiny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 g posiekanej kolendry – 50 g startego sera (np. cheddara)
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj posiekaną cebulę przez 1-2 minuty. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj mieloną wołowinę i Sos sojowy Kikkoman i smaż, aż mięso zacznie brązowieć. Dodaj posiekaną kolendrę i 50 g startego sera. Dobrze wymieszaj i odstaw.
Krok 3

2 tortille – 50 g startego sera (np. cheddara)
Umieść tortillę na suchej patelni. Rozsmaruj farsz na jednej połowie i posyp 50 g startego sera. Złóż tortillę na pół lub przykryj ją drugą tortillą. Smaż z obu stron, aż tortilla zezłoci się i stanie chrupiąca. Podawaj z pikantnym sosem pomidorowym.
Wskazówka:
Pikantny sos pomidorowy możesz przygotować wcześniej - będzie się dobrze komponował z innymi daniami z tego zestawu. Gotową tortillę możesz pokroić w trójkąty i podawać jako ciepłą przekąskę lub finger food.
Burrito z wołowiną, grzybami i kukurydzą


Krok 1

100 g pieczarek – 0,5 cebuli – 0,5 papryczki chili – 1 łyżka oleju roślinnego – 200 łyżki mielonej wołowiny – 0,5 czerwonej papryki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 200 g kukurydzy z puszki – 1 g posiekanej kolendry
Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę i chili drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj cebulę, chili i pieczarki przez 1 minutę. Dodaj mieloną wołowinę i Sos sojowy Kikkoman. Smaż, stale mieszając, przez 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kontynuuj, aż mięso zacznie brązowieć, a papryka zmięknie. Dodaj kukurydzę i podgrzewaj przez 2 minuty. Posyp posiekaną kolendrą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2

2 łyżki kwaśnej śmietany – 1 ząbek czosnku, zmiażdżony – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 tortille
Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman. Nałóż farsz na tortillę, polej sosem, zwiń ciasno i grilluj do uzyskania złotego koloru.
Wskazówka:
Chcesz zabrać burrito na wynos? Wystarczy, że owiniesz je folią! Aby uzyskać ostrzejszy smak, dodaj do mięsa jeszcze jedną papryczkę chili lub odrobinę sosu sriracha.
Kotleciki jaglane z grzybami i serem


Krok 1

100 g kaszy jaglanej – 1 łyżka oleju roślinnego – 100 g pieczarek – 0,5 cebuli, posiekanej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu - powinna stać się puszysta. Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i podsmażaj cebulę przez 1 minutę, a następnie dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2

50 g startego sera (np. cheddara) – 1 jajko – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka mąki pszennej – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżka oleju roślinnego
Po ostudzeniu wymieszaj podsmażone pieczarki i cebulę z kaszą jaglaną. Dodaj starty ser, jajko, Sos sojowy Kikkoman i mąkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj 6-8 małych kotlecików. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
Krok 3

2 pomidory – 0,5 cebuli, posiekanej – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 2 g posiekanej kolendry – 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych
Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszaj. Nałóż sałatkę na talerz ze smażonymi kotlecikami. Bezpośrednio przed podaniem posyp orzeszkami ziemnymi.
Wskazówka:
Aby kotleciki były bardziej zwarte, mieszankę kaszy jaglanej schłódź najpierw w lodówce. W wersji bezglutenowej użyj zmielonych płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej.
Sałatka makaronowa z wołowiną i grzybami


Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 200 g mielonej wołowiny – 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj mieloną wołowinę, stale mieszając, aż cały płyn odparuje. Dodaj pokrojone pieczarki i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 2

0,5 czerwonej papryki – 0,5 cebuli – 200 g makaronu penne – 200 g kukurydzy z puszki
Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Przełóż ugotowane penne z sosem sojowym do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączoną kukurydzę i ostudzoną, podsmażoną wołowinę z pieczarkami.
Krok 3

1 łyżka majonezu – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych – 1 łyżka cebuli dymki, posiekanej
Wymieszaj majonez, ketchup i Sos sojowy Kikkoman. Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną dymką.
Wskazówka:
Ta sałatka smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce. Mieszanka sałat albo rukola dodadzą jej świeżego akcentu. Będzie doskonała jako lunch na wynos.
Makaron bolognese z sosem sojowym


Krok 1

200 g makaronu penne – 1 łyżka oleju roślinnego – 0,5 cebuli, posiekanej – 2 ząbki czosnku, posiekane – 300 g mielonej wołowiny
Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmażaj posiekaną cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 3 minuty, stale mieszając.
Krok 2

400 g krojonych pomidorów z puszki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 g posiekanej kolendry
Do mięsa dodaj pomidory z puszki i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj do ugotowanego makaronu i posyp posiekaną kolendrą.
Wskazówka:
Aby dodatkowo wzmocnić smak całości, możesz dodać do sosu odrobinę czerwonego wina podczas gotowania. To danie dobrze nadaje się do mrożenia - rozważ przygotowanie większej porcji. W wersji bezglutenowej użyj makaronu ryżowego lub z soczewicy.
Odkryj więcej