Fuzja Włoch i Meksyku z sosem sojowym

Mielone mięso wołowe, pieczarki, cebula i pomidory dają początek pięciu różnorodnym daniom. Wystarczy jedna sesja w kuchni i voilà! Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub tortillą oraz sosem pomidorowym z dodatkiem Sosu sojowego Kikkoman.

Składniki

400 g
makaronu penne
90 ml
oleju roślinnego
3 
cebule
4 
ząbki czosnku
850 g
mielonej wołowiny
600 g
krojonych pomidorów z puszki
7 g
posiekanej kolendry
400 g
pieczarek
1 
czerwona papryka
400 
kukurydzy z puszki
1 łyżka
majonezu
1 łyżka
ketchupu
3 łyżki
prażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka
posiekanej cebuli dymki
4 
tortille
2 łyżki
śmietany
100 g
kaszy jaglanej
150 g
startego sera (np. cheddara)
1 
jajko
4 łyżki
bułki tartej
2 
pomidory
1 
papryczka chili
3 łyżki
cukru
3 łyżki
octu ryżowego
1 łyżka
mąki pszennej

Quesadilla z wołowiną i pieczarkami

Quesadilla z wołowiną i pieczarkami
Quesadilla z wołowiną i pieczarkami

Krok 1

200 g krojonych pomidorów z puszki – 1  czosnku, posiekany – 0,5  papryczki chili, posiekanej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman3 łyżki cukru – 3 łyżki octu ryżowego

Zmiksuj pomidory z puszki, czosnek, papryczkę chili i Sos sojowy Kikkoman. Przelej mieszankę do małego rondla. Dodaj cukier i ocet, a następnie gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 2

1 łyżka oleju roślinnego – 0,5  cebuli, posiekanej – 100 g pieczarek – 150 g mielonej wołowiny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 g posiekanej kolendry – 50 g startego sera (np. cheddara)

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj posiekaną cebulę przez 1-2 minuty. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj mieloną wołowinę i Sos sojowy Kikkoman i smaż, aż mięso zacznie brązowieć. Dodaj posiekaną kolendrę i 50 g startego sera. Dobrze wymieszaj i odstaw.

Krok 3

2  tortille – 50 g startego sera (np. cheddara)

Umieść tortillę na suchej patelni. Rozsmaruj farsz na jednej połowie i posyp 50 g startego sera. Złóż tortillę na pół lub przykryj ją drugą tortillą. Smaż z obu stron, aż tortilla zezłoci się i stanie chrupiąca. Podawaj z pikantnym sosem pomidorowym.

Wskazówka:

Pikantny sos pomidorowy możesz przygotować wcześniej - będzie się dobrze komponował z innymi daniami z tego zestawu. Gotową tortillę możesz pokroić w trójkąty i podawać jako ciepłą przekąskę lub finger food.

Wartości odżywcze (na porcję)2.680 kJ / 640 kcal
29 gTłuszcz
34 gBiałko
55 gWęglowodany

Burrito z wołowiną, grzybami i kukurydzą

Burrito z wołowiną, grzybami i kukurydzą
Burrito z wołowiną, grzybami i kukurydzą

Krok 1

100 g pieczarek – 0,5  cebuli – 0,5  papryczki chili – 1 łyżka oleju roślinnego – 200 łyżki mielonej wołowiny – 0,5  czerwonej papryki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 g kukurydzy z puszki – 1 g posiekanej kolendry

Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę i chili drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj cebulę, chili i pieczarki przez 1 minutę. Dodaj mieloną wołowinę i Sos sojowy Kikkoman. Smaż, stale mieszając, przez 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kontynuuj, aż mięso zacznie brązowieć, a papryka zmięknie. Dodaj kukurydzę i podgrzewaj przez 2 minuty. Posyp posiekaną kolendrą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

2 łyżki kwaśnej śmietany – 1  ząbek czosnku, zmiażdżony – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  tortille

Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman. Nałóż farsz na tortillę, polej sosem, zwiń ciasno i grilluj do uzyskania złotego koloru.

Wskazówka:

Chcesz zabrać burrito na wynos? Wystarczy, że owiniesz je folią! Aby uzyskać ostrzejszy smak, dodaj do mięsa jeszcze jedną papryczkę chili lub odrobinę sosu sriracha.

Wartości odżywcze (na porcję)2.387 kJ / 570 kcal
22 gTłuszcz
31 gBiałko
55 gWęglowodany

Kotleciki jaglane z grzybami i serem

Kotleciki jaglane z grzybami i serem
Kotleciki jaglane z grzybami i serem

Krok 1

100 g kaszy jaglanej – 1 łyżka oleju roślinnego – 100 g pieczarek – 0,5  cebuli, posiekanej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu - powinna stać się puszysta. Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i podsmażaj cebulę przez 1 minutę, a następnie dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

50 g startego sera (np. cheddara) – 1  jajko – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka mąki pszennej – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżka oleju roślinnego

Po ostudzeniu wymieszaj podsmażone pieczarki i cebulę z kaszą jaglaną. Dodaj starty ser, jajko, Sos sojowy Kikkoman i mąkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj 6-8 małych kotlecików. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.

Krok 3

2  pomidory – 0,5  cebuli, posiekanej – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 g posiekanej kolendry – 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych

Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszaj. Nałóż sałatkę na talerz ze smażonymi kotlecikami. Bezpośrednio przed podaniem posyp orzeszkami ziemnymi.

Wskazówka:

Aby kotleciki były bardziej zwarte, mieszankę kaszy jaglanej schłódź najpierw w lodówce. W wersji bezglutenowej użyj zmielonych płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej.

Wartości odżywcze (na porcję)2.135 kJ / 510 kcal
21 gTłuszcz
20 gBiałko
55 gWęglowodany

Sałatka makaronowa z wołowiną i grzybami

Sałatka makaronowa z wołowiną i grzybami
Sałatka makaronowa z wołowiną i grzybami

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 200 g mielonej wołowiny – 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj mieloną wołowinę, stale mieszając, aż cały płyn odparuje. Dodaj pokrojone pieczarki i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

0,5  czerwonej papryki – 0,5  cebuli – 200 g makaronu penne – 200 g kukurydzy z puszki

Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Przełóż ugotowane penne z sosem sojowym do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączoną kukurydzę i ostudzoną, podsmażoną wołowinę z pieczarkami.

Krok 3

1 łyżka majonezu – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych – 1 łyżka cebuli dymki, posiekanej

Wymieszaj majonez, ketchup i Sos sojowy Kikkoman. Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną dymką.

Wskazówka:

Ta sałatka smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce. Mieszanka sałat albo rukola dodadzą jej świeżego akcentu. Będzie doskonała jako lunch na wynos.

Wartości odżywcze (na porcję)2.964 kJ / 708 kcal
28 gTłuszcz
37 gBiałko
74 gWęglowodany

Makaron bolognese z sosem sojowym

Makaron bolognese z sosem sojowym
Makaron bolognese z sosem sojowym

Krok 1

200 g makaronu penne – 1 łyżka oleju roślinnego – 0,5  cebuli, posiekanej – 2  ząbki czosnku, posiekane – 300 g mielonej wołowiny

Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmażaj posiekaną cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 3 minuty, stale mieszając.

Krok 2

400 g krojonych pomidorów z puszki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 g posiekanej kolendry

Do mięsa dodaj pomidory z puszki i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj do ugotowanego makaronu i posyp posiekaną kolendrą.

Wskazówka:

Aby dodatkowo wzmocnić smak całości, możesz dodać do sosu odrobinę czerwonego wina podczas gotowania. To danie dobrze nadaje się do mrożenia - rozważ przygotowanie większej porcji. W wersji bezglutenowej użyj makaronu ryżowego lub z soczewicy.

Wartości odżywcze (na porcję)2.491 kJ / 595 kcal
18 gTłuszcz
33 gBiałko
70 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera