Stir-fry i zupy: azjatyckie klasyki

Pięć różnych dań przygotowanych z tych samych podstawowych składników - kurczaka, warzyw, Sosu sojowego Kikkoman i przypraw. Warzywa możesz przyrządzić i podzielić na porcje osobno, dzięki czemu szybko i łatwo stworzysz świeże, różnorodne i pełne smaku posiłki.

Składniki

2 łyżki
miodu
3 ½ łyżeczki
startego imbiru
2 
ząbki czosnku
950 g
filetu z piersi kurczaka
200 g
ryżu
90 ml
oleju roślinnego
4 
marchewki
2 
główki brokułów
4 
czerwone papryki
3 
cebule
 ½ łyżeczki
kurkumy
6 
jajek
1 łyżka
posiekanej cebuli dymki
 ½ 
papryczki chili
600 ml
bulionu drobiowego lub wody
2 ½ łyżki
mąki pszennej
1 łyżka
posiekanej kolendry
1 łyżka
masła
1 łyżka
soku z cytryny

Zapiekanka z kurczakiem w glazurze sojowej i warzywami

[Translate to Polnisch:]
[Translate to Polnisch:]

Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka miodu – 1 łyżka oleju roślinnego – 1,5 łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka soku z cytryny – 400 g filetu z piersi kurczaka

W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, miód, starty imbir, olej i sok z cytryny. Natrzyj kurczaka marynatą i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

1  marchewka – 0,5  główki brokuła – 1  czerwona papryka – 1  cebula – 1 łyżka oleju roślinnego

Marchewkę i cebulę pokrój na plasterki. Brokuła podziel na różyczki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na 8 kawałków. Wymieszaj warzywa z pozostałym olejem i piecz przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Wskazówka:

Marynowany kurczak z tego przepisu smakuje równie dobrze na zimno. Idealnie nadaje się do tortilli lub sałatek.

Wartości odżywcze (na porcję)2.135 kJ / 510 kcal
18 gTłuszcz
38 gBiałko
40 gWęglowodany

Azjatycki omlet z warzywami stir-fry

Azjatycki omlet z warzywami stir-fry
Azjatycki omlet z warzywami stir-fry

Krok 1

1  cebula – 1  marchewka – 1  czerwona papryka – 0,5  główki brokuła – 1 łyżka oleju roślinnego – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę. Brokuła podziel na różyczki. Smaż warzywa na oleju na dużym ogniu przez 1 minutę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i smaż przez kolejne 2 minuty. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Krok 2

4  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżka masła

Wbij po 2 jajka do każdej z dwóch misek. Do każdej miski dodaj ½ łyżki Sosu sojowego Kikkoman i ½ łyżki posiekanej kolendry, a następnie roztrzep widelcem. Rozpuść masło na patelni i usmaż omlety. Przełóż omlety na talerze, nałóż mieszankę warzywną i zwiń jak tortillę. Podawaj.

Wskazówka:

Aby omlet był bardziej puszysty i sycący, dodaj do jajek odrobinę mleka i mąki przed smażeniem.

Wartości odżywcze (na porcję)1.926 kJ / 460 kcal
30 gTłuszcz
24 gBiałko
22 gWęglowodany

Zupa w stylu azjatyckim z kurczakiem, marchewką i jajkiem

Zupa w stylu azjatyckim z kurczakiem, marchewką i jajkiem
Zupa w stylu azjatyckim z kurczakiem, marchewką i jajkiem

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 0,5  cebuli – 0,5  papryczki chili, drobno posiekanej – 1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 0,5 łyżeczki startego imbiru – 150 g filetu z piersi kurczaka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju razem z chili, czosnkiem i imbirem. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez 2 minuty, stale mieszając.

Krok 2

1  marchewka – 1  czerwona papryka – 600 ml bulionu drobiowego lub wody

Dodaj paprykę i posiekaną marchewkę i smaż przez kolejną minutę. Wlej gorący bulion lub wodę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 3

1  jajko – 2,5 łyżki mąki pszennej – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

W małej misce roztrzep jajko, mąkę i Sos sojowy Kikkoman. Powoli wlewaj mieszankę do gotującej się zupy cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i podawaj.

Wskazówka:

Zamiast mieszanki jajek i mąki możesz użyć makaronu ryżowego lub udonu, aby zupa była bardziej sycąca. Odrobina Oleju sezamowego Kikkoman dodana tuż przed podaniem wzmocni smak bulionu.

Wartości odżywcze (na porcję)1.800 kJ / 430 kcal
14 gTłuszcz
28 gBiałko
42 gWęglowodany

Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami
Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżki miodu – 0,5 łyżeczki startego imbiru – 0,5  czosnku, drobno posiekany – 200 g marynowanego filetu z kurczaka – 1 łyżka oleju roślinnego – 0,5  marchewki – 0,5  czerwonej papryki – 0,5  główki brokuła – 0,5  cebuli

Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty. Kurczaka podsmażaj na oleju przez 3 minuty, a następnie przełóż do miski. Pokrój cebulę w kostkę, marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone warzywa.

Krok 2

100 g ryżu – 0,5 łyżeczki kurkumy – 1  jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka posiekanej cebuli dymki

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodaj ryż, kurczaka i kurkumę. Smaż, aż ryż się podgrzeje. Wbij jajko i mieszaj, aż się zetnie. Skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.

Wskazówka:

Do tego przepisu najlepiej nadaje się jednodniowy ryż - jest suchszy i łatwiej się smaży.

Wartości odżywcze (na porcję)2.198 kJ / 525 kcal
15 gTłuszcz
29 gBiałko
58 gWęglowodany

Kurczak w sosie miodowo-sojowym z warzywami stir-fry i ryżem

Kurczak w sosie miodowo-sojowym z warzywami stir-fry i ryżem
Kurczak w sosie miodowo-sojowym z warzywami stir-fry i ryżem

Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżki miodu – 0,5 łyżeczki startego imbiru – 0,5  czosnku, drobno posiekany – 200 g filetu z piersi kurczaka

Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty.

Krok 2

100 g ryżu – 1 łyżka oleju roślinnego – 0,5  marchewki – 0,5  główki brokuła – 0,5  czerwonej papryki

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Warzywa podsmażaj na oleju przez 5 minut.

Krok 3

Dodaj zamarynowanego kurczaka do podsmażonych warzyw i smaż przez 3 minuty, aż kurczak będzie gotowy. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Wskazówka:

Aby zaoszczędzić na czasie, zamarynuj kurczaka dzień wcześniej i przechowuj go w lodówce. Jeśli masz ochotę na ostrzejszą wersję tego dania, dodaj odrobinę chili lub pasty gochujang.

Wartości odżywcze (na porcję)2.345 kJ / 560 kcal
12 gTłuszcz
37 gBiałko
70 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera