

Stir-fry i zupy: azjatyckie klasyki
Pięć różnych dań przygotowanych z tych samych podstawowych składników - kurczaka, warzyw, Sosu sojowego Kikkoman i przypraw. Warzywa możesz przyrządzić i podzielić na porcje osobno, dzięki czemu szybko i łatwo stworzysz świeże, różnorodne i pełne smaku posiłki.
Składniki
Zapiekanka z kurczakiem w glazurze sojowej i warzywami
![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/a/9/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Mobile_Header_7daa4a0a7d.webp)
![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_d6a30d3888.webp)
Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka miodu – 1 łyżka oleju roślinnego – 1,5 łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka soku z cytryny – 400 g filetu z piersi kurczaka
W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, miód, starty imbir, olej i sok z cytryny. Natrzyj kurczaka marynatą i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2

1 marchewka – 0,5 główki brokuła – 1 czerwona papryka – 1 cebula – 1 łyżka oleju roślinnego
Marchewkę i cebulę pokrój na plasterki. Brokuła podziel na różyczki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na 8 kawałków. Wymieszaj warzywa z pozostałym olejem i piecz przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Wskazówka:
Marynowany kurczak z tego przepisu smakuje równie dobrze na zimno. Idealnie nadaje się do tortilli lub sałatek.
Azjatycki omlet z warzywami stir-fry


Krok 1

1 cebula – 1 marchewka – 1 czerwona papryka – 0,5 główki brokuła – 1 łyżka oleju roślinnego – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę. Brokuła podziel na różyczki. Smaż warzywa na oleju na dużym ogniu przez 1 minutę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i smaż przez kolejne 2 minuty. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Krok 2

4 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżka masła
Wbij po 2 jajka do każdej z dwóch misek. Do każdej miski dodaj ½ łyżki Sosu sojowego Kikkoman i ½ łyżki posiekanej kolendry, a następnie roztrzep widelcem. Rozpuść masło na patelni i usmaż omlety. Przełóż omlety na talerze, nałóż mieszankę warzywną i zwiń jak tortillę. Podawaj.
Wskazówka:
Aby omlet był bardziej puszysty i sycący, dodaj do jajek odrobinę mleka i mąki przed smażeniem.
Zupa w stylu azjatyckim z kurczakiem, marchewką i jajkiem


Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 0,5 cebuli – 0,5 papryczki chili, drobno posiekanej – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 0,5 łyżeczki startego imbiru – 150 g filetu z piersi kurczaka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju razem z chili, czosnkiem i imbirem. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez 2 minuty, stale mieszając.
Krok 2

1 marchewka – 1 czerwona papryka – 600 ml bulionu drobiowego lub wody
Dodaj paprykę i posiekaną marchewkę i smaż przez kolejną minutę. Wlej gorący bulion lub wodę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 3

1 jajko – 2,5 łyżki mąki pszennej – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
W małej misce roztrzep jajko, mąkę i Sos sojowy Kikkoman. Powoli wlewaj mieszankę do gotującej się zupy cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i podawaj.
Wskazówka:
Zamiast mieszanki jajek i mąki możesz użyć makaronu ryżowego lub udonu, aby zupa była bardziej sycąca. Odrobina Oleju sezamowego Kikkoman dodana tuż przed podaniem wzmocni smak bulionu.
Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami


Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżki miodu – 0,5 łyżeczki startego imbiru – 0,5 czosnku, drobno posiekany – 200 g marynowanego filetu z kurczaka – 1 łyżka oleju roślinnego – 0,5 marchewki – 0,5 czerwonej papryki – 0,5 główki brokuła – 0,5 cebuli
Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty. Kurczaka podsmażaj na oleju przez 3 minuty, a następnie przełóż do miski. Pokrój cebulę w kostkę, marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone warzywa.
Krok 2

100 g ryżu – 0,5 łyżeczki kurkumy – 1 jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodaj ryż, kurczaka i kurkumę. Smaż, aż ryż się podgrzeje. Wbij jajko i mieszaj, aż się zetnie. Skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.
Wskazówka:
Do tego przepisu najlepiej nadaje się jednodniowy ryż - jest suchszy i łatwiej się smaży.
Kurczak w sosie miodowo-sojowym z warzywami stir-fry i ryżem


Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżki miodu – 0,5 łyżeczki startego imbiru – 0,5 czosnku, drobno posiekany – 200 g filetu z piersi kurczaka
Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty.
Krok 2

100 g ryżu – 1 łyżka oleju roślinnego – 0,5 marchewki – 0,5 główki brokuła – 0,5 czerwonej papryki
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Warzywa podsmażaj na oleju przez 5 minut.
Krok 3

Dodaj zamarynowanego kurczaka do podsmażonych warzyw i smaż przez 3 minuty, aż kurczak będzie gotowy. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wskazówka:
Aby zaoszczędzić na czasie, zamarynuj kurczaka dzień wcześniej i przechowuj go w lodówce. Jeśli masz ochotę na ostrzejszą wersję tego dania, dodaj odrobinę chili lub pasty gochujang.
Odkryj więcej