

Dania lunchowe z warzywami
Prosty i pełen smaku zestaw, który udowadnia, że z kilku podstawowych składników można wyczarować trzy zupełnie różne dania.
Składniki
Marchewkowe placuszki z dipem śmietanowo-ziołowym


Krok 1
2 marchewki (około 200 g) – 0,5 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2 jajka – 2 łyżki posiekanego koperku – 0,5 łyżeczki pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 4 łyżki mąki pszennej
Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko z jajkami, koperkiem, pieprzem, Sosem sojowym Kikkoman i mąką.
Krok 2
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Nabieraj po jednej dużej łyżce powstałej masy i smaż na rozgrzanym oleju, aż placuszek się zrumieni.
Krok 3
100 g śmietany 18% – 1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 20 g pestek dyni
Śmietanę wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz Sosem sojowym Kikkoman. Posyp placuszki pestkami dyni. Podawaj z dipem śmietanowo-ziołowym.
Smażona kasza z warzywami i jajkiem sadzonym


Krok 1
1 marchewka – 0,33 selera – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka oleju
Warzywa pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż zmiękną.
Krok 2
100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodaj ugotowaną kaszę, Sos sojowy Kikkoman oraz zioła. Krótko podsmaż.
Krok 3
2 jajka – 0,5 łyżki oliwy – 0,5 łyżeczki pieprzu – 50 g śmietany 18% – 20 g pestek dyni
Na osobnej patelni lekko natłuszczonej oliwą usmaż jajka sadzone. Dopraw je pieprzem i podawaj na wierzchu kaszy z warzywami. Całość udekoruj śmietaną i pestkami dyni.
Zupa-krem z marchewki i selera


Krok 1
2 marchewki – 0,66 selera korzeniowego – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka oliwy – 500 ml bulionu warzywnego
Marchewkę i selera zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Całość podsmaż na oliwie i zalej bulionem.
Krok 2
2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 50 g śmietany 18% – 20 g pestek dyni – 0,5 łyżeczki pieprzu
Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw Sosem sojowym Kikkoman oraz ziołami. Udekoruj śmietaną i posyp pieprzem oraz pestkami dyni.
Odkryj więcej