Dania lunchowe z warzywami

Prosty i pełen smaku zestaw, który udowadnia, że z kilku podstawowych składników można wyczarować trzy zupełnie różne dania.

Składniki

5 
marchewek
1 
seler korzeniowy (około 300 g)
2 ½ 
cebuli
3 
ząbki czosnku
1 pęczek
natki pietruszki
1 pęczek
koperku
100 g
ugotowanej kaszy jęczmiennej
4 łyżki
mąki pszennej
200 g
śmietany 18%
4 
jajka
4 łyżki
oleju rzepakowego
1 ½ łyżka
oliwy
1 ½ łyżeczka
pieprzu
500 ml
bulionu warzywnego
60 g
pestek dyni

Marchewkowe placuszki z dipem śmietanowo-ziołowym

Marchewkowe placuszki z dipem śmietanowo-ziołowym
Marchewkowe placuszki z dipem śmietanowo-ziołowym

Krok 1

2  marchewki (około 200 g) – 0,5  cebuli – 1  ząbek czosnku – 2  jajka – 2 łyżki posiekanego koperku – 0,5 łyżeczki pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman4 łyżki mąki pszennej

Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko z jajkami, koperkiem, pieprzem, Sosem sojowym Kikkoman i mąką.

Krok 2

3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Nabieraj po jednej dużej łyżce powstałej masy i smaż na rozgrzanym oleju, aż placuszek się zrumieni.

Krok 3

100 g śmietany 18% – 1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 g pestek dyni

Śmietanę wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz Sosem sojowym Kikkoman. Posyp placuszki pestkami dyni. Podawaj z dipem śmietanowo-ziołowym.

Wartości odżywcze (na porcję)2.098 kJ / 501 kcal
36 gTłuszcz
14,7 gBiałko
29,6 gWęglowodany

Smażona kasza z warzywami i jajkiem sadzonym

Smażona kasza z warzywami i jajkiem sadzonym
Smażona kasza z warzywami i jajkiem sadzonym

Krok 1

1  marchewka – 0,33  selera – 1  cebula – 1  ząbek czosnku – 1 łyżka oleju

Warzywa pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż zmiękną.

Krok 2

100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Dodaj ugotowaną kaszę, Sos sojowy Kikkoman oraz zioła. Krótko podsmaż.

Krok 3

2  jajka – 0,5 łyżki oliwy – 0,5 łyżeczki pieprzu – 50 g śmietany 18% – 20 g pestek dyni

Na osobnej patelni lekko natłuszczonej oliwą usmaż jajka sadzone. Dopraw je pieprzem i podawaj na wierzchu kaszy z warzywami. Całość udekoruj śmietaną i pestkami dyni.

Wartości odżywcze (na porcję)1.456 kJ / 348 kcal
19,5 gTłuszcz
13,7 gBiałko
30,6 gWęglowodany

Zupa-krem z marchewki i selera

Zupa-krem z marchewki i selera
Zupa-krem z marchewki i selera

Krok 1

2  marchewki – 0,66  selera korzeniowego – 1  cebula – 1  ząbek czosnku – 1 łyżka oliwy – 500 ml bulionu warzywnego

Marchewkę i selera zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Całość podsmaż na oliwie i zalej bulionem.

Krok 2

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 50 g śmietany 18% – 20 g pestek dyni – 0,5 łyżeczki pieprzu

Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw Sosem sojowym Kikkoman oraz ziołami. Udekoruj śmietaną i posyp pieprzem oraz pestkami dyni.

Wartości odżywcze (na porcję)1.056 kJ / 252 kcal
13,7 gTłuszcz
8 gBiałko
25,2 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera