Dania lunchowe z łososiem i ziemniakami
Trzy pyszne i proste przepisy na rybną ucztę - wszystkie z soczystym, delikatnym łososiem. Minimum wysiłku, maksimum smaku.
Frittata z łososiem
Krok 1
4 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżeczka pieprzu – 60 g ugotowanych ziemniaków – 0,25 pęczek zielonych szparagów – 150 g upieczonego łososia
Jajka roztrzep widelcem razem z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i pieprzem. Wymieszaj z ziemniakami pokrojonym w plastry, pokrojonymi szparagami i łososiem pokrojonym w kostkę.
Krok 2
1 łyżka oliwy – 1 łyżka natki pietruszki – 20 g rukoli
Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej jajka z dodatkami i smaż pod przykryciem, aż jajka się zetną. Udekoruj natką pietruszki i podawaj na rukoli.
Kanapki z pastą łososiową
Krok 1
150 g upieczonego łososia – 0,5 limonki – 0,5 cytryny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Upieczonego łososia bez skóry rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z sokiem z cytryny i limonki, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i natką pietruszki.
Krok 2
4 plasterki kromki chleba na zakwasie – 20 g rukoli
Posmaruj pastą 2 kromki pieczywa. Na wierzchu ułóż rukolę. Przykryj pozostałymi kromkami.
Krok 3
0,25 pęczek zielonych szparagów – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka sezamu
Szparagi podsmaż na oliwie. Posyp sezamem i podawaj z kanapkami.
Łosoś pieczony w cytrusach
Krok 1
250 g filetu z łososia – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 0,5 cytryny – 0,5 limonki – 0,5 pęczek zielonych szparagów – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Filet z łososia natrzyj 1 łyżką oliwy, pieprzem i natką pietruszki. Limonkę i cytrynę pokrój w plasterki i ułóż na rybie. Szparagi natrzyj 1 łyżką oliwy i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz razem z rybą przez 20 minut w 180 stopniach.
Krok 2
300 g ugotowanych ziemniaków – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka sezamu
Ziemniaki pokrój na ćwiartki. Podsmaż na oliwie i posyp sezamem.
Krok 3
40 g rukoli – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu
Składniki na dressing dokładnie wymieszaj. Polej rukolę. Podawaj z upieczonym łososiem i ziemniakami.
Odkryj więcej