Dania lunchowe z łososiem i ziemniakami

Trzy pyszne i proste przepisy na rybną ucztę - wszystkie z soczystym, delikatnym łososiem. Minimum wysiłku, maksimum smaku.

Składniki

550 g
filetu z łososia
1 pęczek
zielonych szparagów
360 g
ugotowanych ziemniaków
4 plasterki
chleba na zakwasie
4 
jajka
1 
cytryna
1 
limonka
2 łyżeczki
pieprzu
6 łyżki
oliwy
2 łyżki
sezamu
80 g
rukoli
1 łyżeczka
octu jabłkowego
1 łyżeczka
miodu
3 łyżki
natki pietruszki

Frittata z łososiem

Frittata z łososiem
Frittata z łososiem

Krok 1

4  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka pieprzu – 60 g ugotowanych ziemniaków – 0,25 pęczek zielonych szparagów – 150 g upieczonego łososia

Jajka roztrzep widelcem razem z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i pieprzem. Wymieszaj z ziemniakami pokrojonym w plastry, pokrojonymi szparagami i łososiem pokrojonym w kostkę.

Krok 2

1 łyżka oliwy – 1 łyżka natki pietruszki – 20 g rukoli

Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej jajka z dodatkami i smaż pod przykryciem, aż jajka się zetną. Udekoruj natką pietruszki i podawaj na rukoli.

Wartości odżywcze (na porcję)1623 kJ / 378 kcal
25,3 gTłuszcz
31 gBiałko
7,1 gWęglowodany

Kanapki z pastą łososiową

Kanapki z pastą łososiową
Kanapki z pastą łososiową

Krok 1

150 g upieczonego łososia – 0,5  limonki – 0,5  cytryny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Upieczonego łososia bez skóry rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z sokiem z cytryny i limonki, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i natką pietruszki.

Krok 2

4 plasterki kromki chleba na zakwasie – 20 g rukoli

Posmaruj pastą 2 kromki pieczywa. Na wierzchu ułóż rukolę. Przykryj pozostałymi kromkami.

Krok 3

0,25 pęczek zielonych szparagów – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka sezamu

Szparagi podsmaż na oliwie. Posyp sezamem i podawaj z kanapkami.

Wartości odżywcze (na porcję)2096 kJ / 501 kcal
32,5 gTłuszcz
20,7 gBiałko
31 gWęglowodany

Łosoś pieczony w cytrusach

Łosoś pieczony w cytrusach
Łosoś pieczony w cytrusach

Krok 1

250 g filetu z łososia – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 0,5  cytryny – 0,5  limonki – 0,5 pęczek zielonych szparagów – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Filet z łososia natrzyj 1 łyżką oliwy, pieprzem i natką pietruszki. Limonkę i cytrynę pokrój w plasterki i ułóż na rybie. Szparagi natrzyj 1 łyżką oliwy i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz razem z rybą przez 20 minut w 180 stopniach.

Krok 2

300 g ugotowanych ziemniaków – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka sezamu

Ziemniaki pokrój na ćwiartki. Podsmaż na oliwie i posyp sezamem.

Krok 3

40 g rukoli – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu

Składniki na dressing dokładnie wymieszaj. Polej rukolę. Podawaj z upieczonym łososiem i ziemniakami.

Wartości odżywcze (na porcję)2476 kJ / 592 kcal
38,5 gTłuszcz
32 gBiałko
29,7 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera