Dania lunchowe z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami

Oszczędź sobie gotowania dzięki magicznemu trio przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. Dodaj warzywa i stwórz pożywną zupę, pyszne pikantne placuszki albo kolorowe wegetariańskie bowle. Jedna wizyta w sklepie, trzy pyszne posiłki. Do dzieła!

Składniki

4 
marchewki
1 
cukinia
5 
pomidorów
2 
czerwone papryki
1 
duża cebula
6 łyżki
oliwy
7 łyżki
posiekanej natki pietruszki
300 g
ugotowanej kaszy jaglanej
1 l
bulionu warzywnego
1 
jajko
1 łyżeczka
pieprzu
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżka
soku z limonki
1 łyżka
miodu
3 łyżki
jogurtu naturalnego

Bowl z warzywami

Bowl z warzywami
Bowl z warzywami

Krok 1

100 g ugotowanej kaszy jaglanej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 0,25  cukinii – 0,25  cebuli – 1 łyżka oliwy

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z natką pietruszki. Cukinię i cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie.

Krok 2

1  marchewka – 1  pomidor – 0,5  czerwonej papryki

Marchewkę pokrój w słupki, pomidora w ćwiartki, a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do pudełka na lunch.

Krok 3

3 łyżki jogurtu naturalnego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka miodu – 1 łyżka natki pietruszki

Wymieszaj składniki na sos. Podawaj z pozostałymi składnikami.

Wartości odżywcze (na porcję)1108 kJ / 265 kcal
7 gTłuszcz
14 gBiałko
35 gWęglowodany

Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Placuszki cukiniowo-marchewkowe
Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Krok 1

100 g ugotowanej kaszy jaglanej – 0,25  cukinii – 1  marchewka – 1  jajko – 0,5 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki oliwy

Cukinię umyj. Marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj warzywa na tarce. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj ze startymi warzywami i jajkiem. Dopraw pieprzem i natką pietruszki. Uformuj niewielkie placuszki. Usmaż na oliwie na rumiany kolor.

Krok 2

0,5  papryki – 1  pomidor – 0,25  cebuli – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z cytryny

Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w plasterki i wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj z placuszkami.

 

Wartości odżywcze (na porcję)1297 kJ / 310 kcal
16,2 gTłuszcz
6,5 gBiałko
23 gWęglowodany

Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw

Krok 1

2  marchewki – 0,5  cukinii – 3  pomidory – 1  czerwona papryka – 0,5  cebuli – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj oliwą i posiekaną natką pietruszki. Wyłóż na blachę i piecz przez 20 minut w 200 stopniach.

Krok 2

1 l bulionu warzywnego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 100 g ugotowanej kaszy jaglanej

Upieczone warzywa przełóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Zmiksuj na gładki krem, dopraw Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem i natką pietruszki. Podawaj z kaszą jaglaną.

Wartości odżywcze (na porcję)1213 kJ / 290 kcal
12 gTłuszcz
8,5 gBiałko
28,5 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera