Dania lunchowe z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami
Oszczędź sobie gotowania dzięki magicznemu trio przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. Dodaj warzywa i stwórz pożywną zupę, pyszne pikantne placuszki albo kolorowe wegetariańskie bowle. Jedna wizyta w sklepie, trzy pyszne posiłki. Do dzieła!
Bowl z warzywami
Krok 1
100 g ugotowanej kaszy jaglanej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 0,25 cukinii – 0,25 cebuli – 1 łyżka oliwy
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z natką pietruszki. Cukinię i cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie.
Krok 2
1 marchewka – 1 pomidor – 0,5 czerwonej papryki
Marchewkę pokrój w słupki, pomidora w ćwiartki, a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do pudełka na lunch.
Krok 3
3 łyżki jogurtu naturalnego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka miodu – 1 łyżka natki pietruszki
Wymieszaj składniki na sos. Podawaj z pozostałymi składnikami.
Placuszki cukiniowo-marchewkowe
Krok 1
100 g ugotowanej kaszy jaglanej – 0,25 cukinii – 1 marchewka – 1 jajko – 0,5 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki oliwy
Cukinię umyj. Marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj warzywa na tarce. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj ze startymi warzywami i jajkiem. Dopraw pieprzem i natką pietruszki. Uformuj niewielkie placuszki. Usmaż na oliwie na rumiany kolor.
Krok 2
0,5 papryki – 1 pomidor – 0,25 cebuli – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka soku z cytryny
Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w plasterki i wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj z placuszkami.
Zupa z pieczonych warzyw
Krok 1
2 marchewki – 0,5 cukinii – 3 pomidory – 1 czerwona papryka – 0,5 cebuli – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj oliwą i posiekaną natką pietruszki. Wyłóż na blachę i piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
Krok 2
1 l bulionu warzywnego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
Upieczone warzywa przełóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Zmiksuj na gładki krem, dopraw Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem i natką pietruszki. Podawaj z kaszą jaglaną.
Odkryj więcej