Dania lunchowe – puszysty omlet, pikantne klopsiki z ryżem i bowl z wołowiną
Omlet z warzywami na dobry początek dnia, klopsiki wołowe w pikantnym sosie na obiad i mięsny bowl ze świeżymi warzywami i ryżem – trzy posiłki, które możesz przygotować za jednym zamachem.
Składniki
Omlet z warzywami
Krok 1
1 łyżka oleju do smażenia – 1 cebula – 0,5 marchewki – 0,5 czerwonej papryki – 0,25 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżka posiekanej dymki
Marchewkę i paprykę pokrój w słupki. Cebulę i dymkę posiekaj. Cebulę podsmaż na złoto na oleju. Dodaj marchewkę i paprykę. Dodaj pieprz i Sos sojowy Kikkoman. Na koniec posyp dymką i odstaw.
Krok 2
4 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,25 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka mąki pszennej
Oddziel białka od żółtek. Białka przelej do dużej miski. Ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka wymieszane z Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Miksuj na niskich obrotach. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Delikatnie wymieszaj.
Krok 3
1 łyżka oleju do smażenia
Na patelni rozgrzej olej i dokładnie go rozprowadź. Wylej połowę masy na omlet. Smaż na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, po czym nałóż na wierzch połowę przygotowanych wcześniej warzyw. Przykryj i smaż około 4 minuty na minimalnym ogniu. Zdejmij omlet z patelni. Postępuj tak samo, przygotowując drugi omlet.
Krok 4
sos mayo-sriracha z przepisu na bowl z wołowiną i warzywami – 0,5 łyżka posiekanej dymki
Omlety złóż na pół i przełóż do pudełek na lunch. Podawaj z sosem mayo-sriracha i dymką.
Bowl z wołowiną i warzywami
Krok 1
2 łyżki oleju do smażenia – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 0,5 łyżeczka imbiru w proszku – 200 g mielonej wołowiny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 50 ml srirachy
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj imbir, wymieszaj i dodaj mieloną wołowinę. Smaż, aż mięso zbrązowieje.
Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i srirachę. Wlej mieszankę do mięsa. Podsmażaj przez 1 minutę. Przełóż do miski.
Krok 2
2 łyżki oleju do smażenia – 0,5 czerwonej papryki – 0,5 marchewki – 2 jajka
Na patelnię po smażeniu mięsa wlej olej. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i czerwoną paprykę. Smaż 2 minuty na dużym ogniu. Warzywa ułóż w misce obok mięsa. Następnie usmaż jajka tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Krok 3
100 g majonezu – 20 ml srirachy – 2 łyżki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 200 g ugotowanego ryżu – 0,5 ogórka zielonego – 1 łyżka posiekanej dymki
Majonez wymieszaj z sosem sriracha, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman.
Ugotowany ryż ułóż w dwóch miskach obok pozostałych składników. Dodaj pokrojonego ogórka. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Posyp dymką. Podawaj z połową majonezowego sosu sriracha. Resztę sosu zachowaj do następnego przepisu – na omlet z warzywami.
Tip:
Zamiast wołowiny możesz użyć wieprzowiny lub mięsa z kaczki.
Klopsiki glazurowane w sosie sriracha z ryżem
Krok 1
400 g mielonej wołowiny – 1 łyżka oleju do smażenia – 1 marchewka – 1 ząbek czosnku – 1 cebula
Mięso włóż do miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w kostkę.
Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek. Do mięsa dodaj warzywa.
Krok 2
1 jajko – 40 g bułki tartej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka pieprzu
Do mięsa z warzywami dodaj jajko, bułkę tartą, Sos sojowy Kikkoman i pieprz. Wymieszaj.
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.
Krok 3
100 ml srirachy – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki miodu – 0,5 łyżeczka mielonego imbiru – 2 ząbki czosnku
Srirachę, Sos sojowy Kikkoman, miód, imbir i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku umieść w rondelku i gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Upieczone klopsiki przełóż do rondelka z sosem i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
300 g ugotowanego ryżu – 1 łyżka posiekanej dymki – 1 łyżka sezamu
Posiekaj dymkę. Przełóż ryż do pojemników, ułóż klopsiki i polej pozostałym sosem. Udekoruj dymką i sezamem.
Odkryj więcej