Dania lunchowe – puszysty omlet, pikantne klopsiki z ryżem i bowl z wołowiną

Omlet z warzywami na dobry początek dnia, klopsiki wołowe w pikantnym sosie na obiad i mięsny bowl ze świeżymi warzywami i ryżem – trzy posiłki, które możesz przygotować za jednym zamachem.

Składniki

600 g
mielonej wołowiny
7 łyżki
oleju do smażenia
2 
marchewki
5 
ząbków czosnku
3 
cebule
7 
jajek
40 g
bułki tartej
1 ½ łyżeczka
pieprzu
170 ml
srirachy
2 łyżki
miodu
1 łyżeczka
mielonego imbiru
500 g
ugotowanego ryżu
3 łyżki
posiekanej dymki
1 łyżka
sezamu
1 
czerwona papryka
100 g
majonezu
2 łyżki
soku z cytryny
 ½ 
ogórka zielonego
1 łyżka
mąki pszennej

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami
Omlet z warzywami

Krok 1

1 łyżka oleju do smażenia – 1  cebula – 0,5  marchewki – 0,5  czerwonej papryki – 0,25 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżka posiekanej dymki

Marchewkę i paprykę pokrój w słupki. Cebulę i dymkę posiekaj. Cebulę podsmaż na złoto na oleju. Dodaj marchewkę i paprykę. Dodaj pieprz i Sos sojowy Kikkoman. Na koniec posyp dymką i odstaw. 

Krok 2

4  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,25 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka mąki pszennej

Oddziel białka od żółtek. Białka przelej do dużej miski. Ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka wymieszane z Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Miksuj na niskich obrotach. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Delikatnie wymieszaj.

Krok 3

1 łyżka oleju do smażenia

Na patelni rozgrzej olej i dokładnie go rozprowadź. Wylej połowę masy na omlet. Smaż na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, po czym nałóż na wierzch połowę przygotowanych wcześniej warzyw. Przykryj i smaż około 4 minuty na minimalnym ogniu. Zdejmij omlet z patelni. Postępuj tak samo, przygotowując drugi omlet.

Krok 4

sos mayo-sriracha z przepisu na bowl z wołowiną i warzywami – 0,5 łyżka posiekanej dymki

Omlety złóż na pół i przełóż do pudełek na lunch. Podawaj z sosem mayo-sriracha i dymką.

Wartości odżywcze (na porcję)1754 kJ / 419 kcal
31,1 gTłuszcz
16,3 gBiałko
17,4 gWęglowodany

Bowl z wołowiną i warzywami

Bowl z wołowiną i warzywami
Bowl z wołowiną i warzywami

Krok 1

2 łyżki oleju do smażenia – 1  cebula – 1  ząbek czosnku – 0,5 łyżeczka imbiru w proszku – 200 g mielonej wołowiny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman50 ml srirachy

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj imbir, wymieszaj i dodaj mieloną wołowinę. Smaż, aż mięso zbrązowieje.

Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i srirachę. Wlej mieszankę do mięsa. Podsmażaj przez 1 minutę. Przełóż do miski.

 

Krok 2

2 łyżki oleju do smażenia – 0,5  czerwonej papryki – 0,5  marchewki – 2  jajka

Na patelnię po smażeniu mięsa wlej olej. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i czerwoną paprykę. Smaż 2 minuty na dużym ogniu. Warzywa ułóż w misce obok mięsa. Następnie usmaż jajka tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.

Krok 3

100 g majonezu – 20 ml srirachy – 2 łyżki soku z cytryny – 1  ząbek czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 g ugotowanego ryżu – 0,5  ogórka zielonego – 1 łyżka posiekanej dymki

Majonez wymieszaj z sosem sriracha, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman. 

Ugotowany ryż ułóż w dwóch miskach obok pozostałych składników. Dodaj pokrojonego ogórka. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Posyp dymką. Podawaj z połową majonezowego sosu sriracha. Resztę sosu zachowaj do następnego przepisu – na omlet z warzywami.

 

Tip:

Zamiast wołowiny możesz użyć wieprzowiny lub mięsa z kaczki.

Wartości odżywcze (na porcję)2914 kJ / 696 kcal
54,5 gTłuszcz
31,8 gBiałko
18 gWęglowodany

Klopsiki glazurowane w sosie sriracha z ryżem

Klopsiki glazurowane w sosie sriracha z ryżem
Klopsiki glazurowane w sosie sriracha z ryżem

Krok 1

400 g mielonej wołowiny – 1 łyżka oleju do smażenia – 1  marchewka – 1  ząbek czosnku – 1  cebula

Mięso włóż do miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w kostkę.

Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek. Do mięsa dodaj warzywa.

 

Krok 2

1  jajko – 40 g bułki tartej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pieprzu

Do mięsa z warzywami dodaj jajko, bułkę tartą, Sos sojowy Kikkoman i pieprz. Wymieszaj. 

Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.

 

Krok 3

100 ml srirachy – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki miodu – 0,5 łyżeczka mielonego imbiru – 2  ząbki czosnku

Srirachę, Sos sojowy Kikkoman, miód, imbir i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku umieść w rondelku i gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje. 

Upieczone klopsiki przełóż do rondelka z sosem i dokładnie wymieszaj.

 

Krok 4

300 g ugotowanego ryżu – 1 łyżka posiekanej dymki – 1 łyżka sezamu

Posiekaj dymkę. Przełóż ryż do pojemników, ułóż klopsiki i polej pozostałym sosem. Udekoruj dymką i sezamem.

Wartości odżywcze (na porcję)2613 kJ / 624 kcal
24,1 gTłuszcz
53,1 gBiałko
46,5 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera