

Dania rybne z jarmużem i batatami
Dorsz, jarmuż i bataty to zestaw startowy, z którym przygotujesz pięć łatwych dań z piekarnika, grilla, patelni, a nawet blendera. Cytryna, czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli wydobędą głębię smaku, a jajka, jogurt i ryż sprawią, że najesz się do syta.
Składniki
Kremowe risotto z jarmużem i dorszem


Krok 1

1 łyżka oliwy z oliwek – 150 g ryżu arborio – 125 ml białego wina – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 500 ml bulionu drobiowego
Podsmażaj ryż na oliwie przez 1 minutę. Dodaj białe wino i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i gotuj, aż płyn się wchłonie. Stopniowo dodawaj bulion drobiowy, regularnie mieszając.
Krok 2

55 g jarmużu – 0,5 łyżki ząbka czosnku – 0,25 łyżki orzeszków piniowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – 0,5 łyżeczki soku z cytryny – 0,5 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka masła
Umyj i osusz jarmuż, usuń twarde łodygi i posiekaj jarmuż. Umieść 25 g jarmużu w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i ½ łyżeczki Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ryż z kroku 1 wchłonie już cały płyn i będzie miękki, dodaj resztę jarmużu i gotuj przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dolej trochę więcej bulionu lub wody. Na koniec wmieszaj masło i połowę pesto z jarmużu.
Krok 3

150 g filetu z dorsza – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka twardego sera, startego (parmezanu lub Grana Padano)
Posmaruj dorsza Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sokiem z cytryny i drobno posiekanym czosnkiem. Gotuj dorsza na parze przez około 5 minut. Ułóż go na risotto z jarmużem, polej pozostałym pesto i posyp startym serem.
Wskazówka:
Dorsza możesz zastąpić tofu. Łyżka śmietany dodana do risotto nada mu bogatszą konsystencję.
Tarta z dorsza na spodzie z batatów


Krok 1

1 batat – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Batata obierz i pokrój w cienkie plasterki. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Plasterki batata ułóż ciasno obok siebie na dnie naczynia do pieczenia w taki sposób, żeby zachodziły na siebie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C.
Krok 2

100 g jarmużu – 1 ząbek czosnku, posiekany – 0,5 łyżki masła – 4 jajka – 4 łyżki jogurtu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżki twardego sera, startego
Czosnek i jarmuż podsmaż na maśle. W misce ubij jogurt z jajkami i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Dodaj podsmażony jarmuż i starty ser. Wymieszaj, aby połączyć składniki, i przelej na spód z batatów.
Krok 3

150 g filetu z dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Filet z dorsza pokrój na kawałki i ułóż na farszu. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz tartę w temperaturze 180°C przez 25 minut. Pokrój na 4 kawałki i spakuj po 2 kawałki na porcję do pudełek na lunch.
Wskazówka:
Spód z batatów możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Zamiast jarmużu możesz użyć szpinaku lub rukoli.
Grillowany dorsz z frytkami z batata


Krok 1

1 batat – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Batata obierz i pokrój na frytki. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli z Olejem sezamowym Kikkoman. Dodaj frytki i wymieszaj. Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut.
Krok 2

75 g jarmużu – 1 ząbek czosnku, posiekany – 0,75 łyżki orzeszków piniowych – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1,5 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Umyj i osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Umieść jarmuż w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3

1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżeczka miodu – 300 g dorsza
Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i miodem. Posmaruj dorsza marynatą i pozostaw do zamarynowania na 10-15 minut. Grilluj przez 3-5 minut z każdej strony. Podawaj z frytkami z batatów i pesto z jarmużu.
Wskazówka:
Frytki będą bardziej chrupiące, jeśli przed pieczeniem namoczysz je w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osuszysz. Pesto możesz przygotować wcześniej - będzie świetnie pasować także do makaronu lub kanapek.
Burger rybny z jarmużem i sosem jogurtowym


Krok 1

100 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 50 ml mleka – 200 g filetu z dorsza – 1 jajko – 1 ząbek czosnku – 3 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka oleju roślinnego
Namocz 30 g Kikkoman Panko w 50 ml mleka i odstaw do zmięknięcia. Zblenduj dorsza, jajko, czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli na gładką masę. Dodaj Kikkoman Panko i dobrze wymieszaj. Uformuj dwa kotleciki i obtocz je w reszcie Kikkoman Panko. Smaż kotleciki na oleju z obu stron, aż się zezłocą.
Krok 2

60 g jarmużu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka sezamu – 1 szczypta soli
Umyj i dokładnie osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Przełóż jarmuż do miski, skrop Olejem sezamowym Kikkoman, dodaj sól i sezam i dokładnie wymieszaj. Rozłóż jarmuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160°C przez 10 minut, aż liście staną się chrupiące.
Krok 3

2 ogórki kiszone – 2 łyżki kaparów – 3 łyżki jogurtu – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj kapary, jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły.
Krok 4

2 bułki do burgerów
Przekrój bułki do burgerów na pół i lekko je podpiecz. Rozsmaruj łyżkę sosu na dolnej połowie, nałóż kotlecik rybny, dodaj kolejną łyżkę sosu i pieczony jarmuż. Przykryj drugą połówką bułki.
Wskazówka:
Zamiast bułki możesz użyć wrapa albo zaserwować kotlecik na liściach sałaty. Jeśli chcesz dodać potrawie charakteru, wzbogać sos szczyptą curry lub posiekanym koperkiem.
Pieczony dorsz z jarmużem i batatami


Krok 1

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 4 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka startego imbiru – 0,5 papryczki chili – 300 g filetu z dorsza
Wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj filet z dorsza i odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 2

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 batat – 60 g jarmużu
Batata pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do pieczenia. Skrop Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Piecz przez 10 minut w piekarniku w 180 °C. Następnie dodaj filet z dorsza i jarmuż (po uprzednim umyciu, osuszeniu i usunięciu twardych łodyg). Skrop wszystko pozostałą marynatą i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Wskazówka:
Marynata zyska dodatkowy aromat, kiedy dodasz do niej odrobinę startej skórki z cytryny.
Odkryj więcej