Dania rybne z jarmużem i batatami

Dorsz, jarmuż i bataty to zestaw startowy, z którym przygotujesz pięć łatwych dań z piekarnika, grilla, patelni, a nawet blendera. Cytryna, czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli wydobędą głębię smaku, a jajka, jogurt i ryż sprawią, że najesz się do syta.

Składniki

65 ml
soku z cytryny
1 łyżeczka
startego imbiru
 ½ 
papryczki chili
1,1 kg
filetu z dorsza
3 
bataty
350 g
jarmużu
5 
jajek
5 ½ 
ząbków czosnku
50 ml
mleka
2 
ogórki kiszone
1 łyżka
kaparów
105 g
jogurtu naturalnego
1 łyżka
oleju roślinnego
2 
bułki do burgerów
1 łyżka
orzeszków piniowych
75 ml
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
miodu
3 łyżki
startego twardego sera (parmezanu lub Grana Padano)
150 g
ryżu arborio
125 ml
białego wina
500 ml
bulionu drobiowego
1 ½ łyżka
masła
1 łyżeczka
sezamu
1 szczypta
soli

Kremowe risotto z jarmużem i dorszem

Kremowe risotto z jarmużem i dorszem
Kremowe risotto z jarmużem i dorszem

Krok 1

1 łyżka oliwy z oliwek – 150 g ryżu arborio – 125 ml białego wina – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli500 ml bulionu drobiowego

Podsmażaj ryż na oliwie przez 1 minutę. Dodaj białe wino i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i gotuj, aż płyn się wchłonie. Stopniowo dodawaj bulion drobiowy, regularnie mieszając.

Krok 2

55 g jarmużu – 0,5 łyżki ząbka czosnku – 0,25 łyżki orzeszków piniowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – 0,5 łyżeczki soku z cytryny – 0,5 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka masła

Umyj i osusz jarmuż, usuń twarde łodygi i posiekaj jarmuż. Umieść 25 g jarmużu w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i ½ łyżeczki Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ryż z kroku 1 wchłonie już cały płyn i będzie miękki, dodaj resztę jarmużu i gotuj przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dolej trochę więcej bulionu lub wody. Na koniec wmieszaj masło i połowę pesto z jarmużu.

Krok 3

150 g filetu z dorsza – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka twardego sera, startego (parmezanu lub Grana Padano)

Posmaruj dorsza Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sokiem z cytryny i drobno posiekanym czosnkiem. Gotuj dorsza na parze przez około 5 minut. Ułóż go na risotto z jarmużem, polej pozostałym pesto i posyp startym serem.

Wskazówka:

Dorsza możesz zastąpić tofu. Łyżka śmietany dodana do risotto nada mu bogatszą konsystencję.

Wartości odżywcze (na porcję)2.261 kJ / 540 kcal
22 gTłuszcz
33 gBiałko
45 gWęglowodany

Tarta z dorsza na spodzie z batatów

Tarta z dorsza na spodzie z batatów
Tarta z dorsza na spodzie z batatów

Krok 1

1  batat – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Batata obierz i pokrój w cienkie plasterki. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Plasterki batata ułóż ciasno obok siebie na dnie naczynia do pieczenia w taki sposób, żeby zachodziły na siebie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C.

Krok 2

100 g jarmużu – 1  ząbek czosnku, posiekany – 0,5 łyżki masła – 4  jajka – 4 łyżki jogurtu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki twardego sera, startego

Czosnek i jarmuż podsmaż na maśle. W misce ubij jogurt z jajkami i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Dodaj podsmażony jarmuż i starty ser. Wymieszaj, aby połączyć składniki, i przelej na spód z batatów.

Krok 3

150 g filetu z dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Filet z dorsza pokrój na kawałki i ułóż na farszu. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz tartę w temperaturze 180°C przez 25 minut. Pokrój na 4 kawałki i spakuj po 2 kawałki na porcję do pudełek na lunch.

Wskazówka:

Spód z batatów możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Zamiast jarmużu możesz użyć szpinaku lub rukoli.

Wartości odżywcze (na porcję)2.073 kJ / 495 kcal
28 gTłuszcz
30 gBiałko
35 gWęglowodany

Grillowany dorsz z frytkami z batata

Grillowany dorsz z frytkami z batata
Grillowany dorsz z frytkami z batata

Krok 1

1  batat – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Batata obierz i pokrój na frytki. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli z Olejem sezamowym Kikkoman. Dodaj frytki i wymieszaj. Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut.

Krok 2

75 g jarmużu – 1  ząbek czosnku, posiekany – 0,75 łyżki orzeszków piniowych – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1,5 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Umyj i osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Umieść jarmuż w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3

1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka miodu – 300 g dorsza

Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i miodem. Posmaruj dorsza marynatą i pozostaw do zamarynowania na 10-15 minut. Grilluj przez 3-5 minut z każdej strony. Podawaj z frytkami z batatów i pesto z jarmużu.

Wskazówka:

Frytki będą bardziej chrupiące, jeśli przed pieczeniem namoczysz je w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osuszysz. Pesto możesz przygotować wcześniej - będzie świetnie pasować także do makaronu lub kanapek.

Wartości odżywcze (na porcję)2.135 kJ / 510 kcal
25 gTłuszcz
35 gBiałko
32 gWęglowodany

Burger rybny z jarmużem i sosem jogurtowym

Burger rybny z jarmużem i sosem jogurtowym
Burger rybny z jarmużem i sosem jogurtowym

Krok 1

100 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu50 ml mleka – 200 g filetu z dorsza – 1  jajko – 1  ząbek czosnku – 3 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka oleju roślinnego

Namocz 30 g Kikkoman Panko w 50 ml mleka i odstaw do zmięknięcia. Zblenduj dorsza, jajko, czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli na gładką masę. Dodaj Kikkoman Panko i dobrze wymieszaj. Uformuj dwa kotleciki i obtocz je w reszcie Kikkoman Panko. Smaż kotleciki na oleju z obu stron, aż się zezłocą.

Krok 2

60 g jarmużu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka sezamu – 1 szczypta soli

Umyj i dokładnie osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Przełóż jarmuż do miski, skrop Olejem sezamowym Kikkoman, dodaj sól i sezam i dokładnie wymieszaj. Rozłóż jarmuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160°C przez 10 minut, aż liście staną się chrupiące.

Krok 3

2  ogórki kiszone – 2 łyżki kaparów – 3 łyżki jogurtu – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1  ząbek czosnku – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj kapary, jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły.

Krok 4

2  bułki do burgerów

Przekrój bułki do burgerów na pół i lekko je podpiecz. Rozsmaruj łyżkę sosu na dolnej połowie, nałóż kotlecik rybny, dodaj kolejną łyżkę sosu i pieczony jarmuż. Przykryj drugą połówką bułki.

Wskazówka:

Zamiast bułki możesz użyć wrapa albo zaserwować kotlecik na liściach sałaty. Jeśli chcesz dodać potrawie charakteru, wzbogać sos szczyptą curry lub posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze (na porcję)2.219 kJ / 530 kcal
28 gTłuszcz
33 gBiałko
35 gWęglowodany

Pieczony dorsz z jarmużem i batatami

Pieczony dorsz z jarmużem i batatami
Pieczony dorsz z jarmużem i batatami

Krok 1

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli4 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka startego imbiru – 0,5  papryczki chili – 300 g filetu z dorsza

Wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj filet z dorsza i odstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 2

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1  batat – 60 g jarmużu

Batata pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do pieczenia. Skrop Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Piecz przez 10 minut w piekarniku w 180 °C. Następnie dodaj filet z dorsza i jarmuż (po uprzednim umyciu, osuszeniu i usunięciu twardych łodyg). Skrop wszystko pozostałą marynatą i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.

Wskazówka:

Marynata zyska dodatkowy aromat, kiedy dodasz do niej odrobinę startej skórki z cytryny.

Wartości odżywcze (na porcję)1.633 kJ / 390 kcal
18 gTłuszcz
31 gBiałko
24 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera