

Lekkie i proste dania z indykiem
Pięć różnych dań z indykiem, warzywami i ryżem - łatwych w przygotowaniu i zachwycających łagodnym, ale wyrazistym smakiem. Głębi umami dodaje każdemu z nich Sos sojowy Kikkoman.
Składniki
Sałatka ryżowa z cukinią i jajkiem


Krok 1

100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 cukinia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię pokrój i podsmażaj na oleju z Sosem sojowym Kikkoman i wędzoną papryką przez 3 minuty. Odstaw.
Krok 2

2 jajka – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 0,5 łyżeczki wędzonej papryki – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 100 g kukurydzy z puszki – 1 czerwona cebula
Usmaż jajka na tej samej patelni, co cukinię. Wymieszaj jogurt z wędzoną papryką i Sosem sojowym Kikkoman. Obierz i posiekaj cebulę. Do pudełka na lunch nałóż warstwami ¼ ugotowanego ryżu, następnie ½ podsmażonej cukinii, ½ kukurydzy i ½ cebuli, a następnie znowu ¼ ryżu. Nałóż łyżką połowę dressingu. Zrób to samo z drugim pudełkiem.
Krok 3

0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżeczki pieprzu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki
Smażone jajka ułóż w pudełkach na wierzchu. Oprósz pieprzem, skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.
Wskazówka:
Możesz przygotować wegańską wersję tego dania, zamieniając jajko na grillowany ser halloumi lub awokado. Dressing sojowo-jogurtowy sprawdza się również jako dip do pieczonych warzyw.
Wrapy z sałaty z indykiem i dressingiem


Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 1 czerwonej cebuli, posiekana – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,25 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki – 6 dużych liści sałaty – 50 g pomidorków koktajlowych
Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj połowę posiekanej cebuli, mięso, Sos sojowy Kikkoman i cukinię przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Nałóż farsz na liście sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ułóż pomidorki razem z resztą cebuli na farszu.
Krok 2

2 łyżki jogurtu – 0,5 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman na prosty dressing. Skrop wrapy dressingiem sojowo-jogurtowym i zapakuj do pojemnika.
Wskazówka:
Jeśli wolisz, możesz zamienić sałatę na tortillę. Dressing sprawdzi się również w duecie z grillowanymi warzywami lub jako szybki sos do sałatki.
Frittata z indykiem i warzywami


Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 0,5 czerwonej cebuli, posiekana – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,25 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki – 100 g kukurydzy z puszki
Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj cebulę, mięso, Sos sojowy Kikkoman i cukinię przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Wymieszaj z odsączoną kukurydzą i smaż przez 1 minutę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Krok 2

6 jajek – 2,5 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka oleju roślinnego
Jajka roztrzep z jogurtem naturalnym, Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Dodaj schłodzoną mieszankę indyka i warzyw i mieszaj do połączenia składników. Rozgrzej olej na patelni, którą można włożyć do piekarnika. Dodaj mieszankę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 3

100 g mozzarelli – 100 g pomidorków koktajlowych
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe ułóż przeciętą stroną do góry na frittacie i posyp porwaną mozzarellą. Umieść patelnię w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż jajko całkowicie się zetnie.
Krok 4

0,5 łyżki oleju roślinnego – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżeczki miodu – 100 g pomidorków koktajlowych – 1 garść garść liści sałaty
Wymieszaj olej, Sos sojowy Kikkoman i miód. Wymieszaj z sałatą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jako dodatek do frittaty.
Wskazówka:
Frittatę możesz śmiało wykorzystać jako lunch następnego dnia – wystarczy, że będzie schłodzona. Sałatkę spakuj oddzielnie.
Mini-kotleciki z dipem jogurtowym


Krok 1

200 g mielonego mięsa z indyka – 1 jajko (surowe) – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżeczki pieprzu – 3 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 1,5 łyżka oleju roślinnego
Wymieszaj mięso, jajko, Sos sojowy Kikkoman, pieprz i 1 łyżkę Kikkoman Panko. Uformuj kotleciki. Obtocz je w reszcie Kikkoman Panko i smaż z każdej strony na oleju roślinnym, aż staną się złote i dobrze wysmażone.
Krok 2

kilka liści sałaty – 0,5 czerwonej cebuli – 50 g kukurydzy z puszki – 1 łyżka jogurtu – 0,25 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 jajka na twardo
Cebulę cienko pokrój i wymieszaj w misce z sałatą i kukurydzą. Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman na prosty dressing. Dodaj dressing do sałatki i dobrze wymieszaj. Pokrój jajka na ćwiartki i ułóż na wierzchu. Podawaj kotleciki z sałatką.
Wskazówka:
Zamiast smażyć kotleciki, możesz je upiec - danie będzie wtedy lżejsze. Dip będzie smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz go dzień wcześniej.
Ryż z indykiem i cukinią


Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 1 czerwona cebula – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 0,5 łyżeczki wędzonej papryki – 0,5 cukinii
Cebulę posiekaj, a cukinię pokrój na plasterki. Podsmaż je na oleju roślinnym. Dodaj mielone mięso indyka, Sos sojowy Kikkoman i wędzoną paprykę. Smaż przez 3-4 minuty, aż mięso będzie gotowe, a cukinia lekko zmięknie.
Krok 2

100 g kukurydzy z puszki – 100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżeczka sezamu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce ułóż warstwami ugotowany ryż, kukurydzę i podsmażone mięso z cukinią i cebulą. Posyp sezamem i dymką, a następnie skrop Sosem sojowym Kikkoman.
Wskazówka:
To danie sprawdzi się również na zimno, na przykład jako lunch na wynos. W wersji low-carb zamień ryż jaśminowy na ryż z kalafiora albo brokuły gotowane na parze.
Odkryj więcej