Lekkie i proste dania z indykiem

Pięć różnych dań z indykiem, warzywami i ryżem - łatwych w przygotowaniu i zachwycających łagodnym, ale wyrazistym smakiem. Głębi umami dodaje każdemu z nich Sos sojowy Kikkoman.

Składniki

105 ml
oleju roślinnego
4 
czerwone cebule
650 g
mielonego mięsa z indyka
1 ½ łyżeczka
wędzonej papryki
2 
cukinie
350 g
kukurydzy z puszki
200 g
ryżu jaśminowego
1 łyżeczka
sezamu
2 łyżki
posiekanej cebuli dymki
11 
jajek
2 łyżeczki
pieprzu
1 
sałata
120 g
jogurtu naturalnego
100 g
mozzarelli
250 g
pomidorków koktajlowych
 ½ łyżeczki
miodu

Sałatka ryżowa z cukinią i jajkiem

Sałatka ryżowa z cukinią i jajkiem
Sałatka ryżowa z cukinią i jajkiem

Krok 1

100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżka oleju roślinnego – 1  cukinia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżeczki wędzonej papryki

Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię pokrój i podsmażaj na oleju z Sosem sojowym Kikkoman i wędzoną papryką przez 3 minuty. Odstaw.

Krok 2

2  jajka – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 0,5 łyżeczki wędzonej papryki – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 g kukurydzy z puszki – 1  czerwona cebula

Usmaż jajka na tej samej patelni, co cukinię. Wymieszaj jogurt z wędzoną papryką i Sosem sojowym Kikkoman. Obierz i posiekaj cebulę. Do pudełka na lunch nałóż warstwami ¼ ugotowanego ryżu, następnie ½ podsmażonej cukinii, ½ kukurydzy i ½ cebuli, a następnie znowu ¼ ryżu. Nałóż łyżką połowę dressingu. Zrób to samo z drugim pudełkiem.

Krok 3

0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżeczki pieprzu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki

Smażone jajka ułóż w pudełkach na wierzchu. Oprósz pieprzem, skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.

Wskazówka:

Możesz przygotować wegańską wersję tego dania, zamieniając jajko na grillowany ser halloumi lub awokado. Dressing sojowo-jogurtowy sprawdza się również jako dip do pieczonych warzyw.

Wartości odżywcze (na porcję)2.052 kJ / 490 kcal
24 gTłuszcz
22 gBiałko
45 gWęglowodany

Wrapy z sałaty z indykiem i dressingiem

Wrapy z sałaty z indykiem i dressingiem
Wrapy z sałaty z indykiem i dressingiem

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 1  czerwonej cebuli, posiekana – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,25  cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki – 6  dużych liści sałaty – 50 g pomidorków koktajlowych

Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj połowę posiekanej cebuli, mięso, Sos sojowy Kikkoman i cukinię przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Nałóż farsz na liście sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ułóż pomidorki razem z resztą cebuli na farszu.

Krok 2

2 łyżki jogurtu – 0,5 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman na prosty dressing. Skrop wrapy dressingiem sojowo-jogurtowym i zapakuj do pojemnika.

Wskazówka:

Jeśli wolisz, możesz zamienić sałatę na tortillę. Dressing sprawdzi się również w duecie z grillowanymi warzywami lub jako szybki sos do sałatki.

Wartości odżywcze (na porcję)1.759 kJ / 420 kcal
20 gTłuszcz
27 gBiałko
24 gWęglowodany

Frittata z indykiem i warzywami

Frittata z indykiem i warzywami
Frittata z indykiem i warzywami

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 0,5  czerwonej cebuli, posiekana – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,25  cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki – 100 g kukurydzy z puszki

Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj cebulę, mięso, Sos sojowy Kikkoman i cukinię przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Wymieszaj z odsączoną kukurydzą i smaż przez 1 minutę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

Krok 2

6  jajek – 2,5 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka oleju roślinnego

Jajka roztrzep z jogurtem naturalnym, Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Dodaj schłodzoną mieszankę indyka i warzyw i mieszaj do połączenia składników. Rozgrzej olej na patelni, którą można włożyć do piekarnika. Dodaj mieszankę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 3

100 g mozzarelli – 100 g pomidorków koktajlowych

Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe ułóż przeciętą stroną do góry na frittacie i posyp porwaną mozzarellą. Umieść patelnię w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż jajko całkowicie się zetnie.

Krok 4

0,5 łyżki oleju roślinnego – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżeczki miodu – 100 g pomidorków koktajlowych – 1 garść garść liści sałaty

Wymieszaj olej, Sos sojowy Kikkoman i miód. Wymieszaj z sałatą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jako dodatek do frittaty.

Wskazówka:

Frittatę możesz śmiało wykorzystać jako lunch następnego dnia – wystarczy, że będzie schłodzona. Sałatkę spakuj oddzielnie.

Wartości odżywcze (na porcję)2.303 kJ / 550 kcal
28 gTłuszcz
38 gBiałko
27 gWęglowodany

Mini-kotleciki z dipem jogurtowym

Mini-kotleciki z dipem jogurtowym
Mini-kotleciki z dipem jogurtowym

Krok 1

200 g mielonego mięsa z indyka – 1  jajko (surowe) – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżeczki pieprzu – 3 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu1,5 łyżka oleju roślinnego

Wymieszaj mięso, jajko, Sos sojowy Kikkoman, pieprz i 1 łyżkę Kikkoman Panko. Uformuj kotleciki. Obtocz je w reszcie Kikkoman Panko i smaż z każdej strony na oleju roślinnym, aż staną się złote i dobrze wysmażone.

Krok 2

kilka liści sałaty – 0,5  czerwonej cebuli – 50 g kukurydzy z puszki – 1 łyżka jogurtu – 0,25 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  jajka na twardo

Cebulę cienko pokrój i wymieszaj w misce z sałatą i kukurydzą. Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman na prosty dressing. Dodaj dressing do sałatki i dobrze wymieszaj. Pokrój jajka na ćwiartki i ułóż na wierzchu. Podawaj kotleciki z sałatką.

Wskazówka:

Zamiast smażyć kotleciki, możesz je upiec - danie będzie wtedy lżejsze. Dip będzie smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz go dzień wcześniej.

Wartości odżywcze (na porcję)2.135 kJ / 510 kcal
24 gTłuszcz
34 gBiałko
36 gWęglowodany

Ryż z indykiem i cukinią

Ryż z indykiem i cukinią
Ryż z indykiem i cukinią

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 1  czerwona cebula – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman0,5 łyżeczki wędzonej papryki – 0,5  cukinii

Cebulę posiekaj, a cukinię pokrój na plasterki. Podsmaż je na oleju roślinnym. Dodaj mielone mięso indyka, Sos sojowy Kikkoman i wędzoną paprykę. Smaż przez 3-4 minuty, aż mięso będzie gotowe, a cukinia lekko zmięknie.

Krok 2

100 g kukurydzy z puszki – 100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżeczka sezamu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki – 0,5 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce ułóż warstwami ugotowany ryż, kukurydzę i podsmażone mięso z cukinią i cebulą. Posyp sezamem i dymką, a następnie skrop Sosem sojowym Kikkoman.

Wskazówka:

To danie sprawdzi się również na zimno, na przykład jako lunch na wynos. W wersji low-carb zamień ryż jaśminowy na ryż z kalafiora albo brokuły gotowane na parze.

Wartości odżywcze (na porcję)1.989 kJ / 475 kcal
15 gTłuszcz
30 gBiałko
50 gWęglowodany

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy. Brzmi dobrze?

Do newslettera