Brokuły au gratin, kalafior i glazurowana słodka dynia z chrupiącą kruszonką z sosem sojowym

Czas ogółem 45 min
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
320 g
brokułów
320 g
kalafiora
320 g
dyni (np. hokkaido)
1 łyżeczka
oliwy z oliwek
100 ml
soku jabłkowego

Na sos beszamelowy:

2 łyżki
oleju arachidowego (lub roślinnego)
30 g
mąki pszennej
400 ml
mleka owsianego (lub migdałowego/sojowego)
50 ml
bulionu warzywnego
2 łyżki
mleczka kokosowego
1 łyżeczka
cukru
 ½ łyżeczka
soli
Pieprz

Na kruszonkę z sosem sojowym:

1 łyżka
oleju arachidowego (lub roślinnego)
2 
natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) 1380 kJ  /  329 kcal
12,9 g Tłuszcz
13,1 g Białko
40,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Brokuły i kalafior pokrój na małe różyczki. Umyj, zblanszuj i dobrze osusz. Dynię obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę (ok. 1 cm). W małym garnku rozgrzej olej, dodaj dynię i podsmaż. Wlej sok jabłkowy i zagotuj. Dodaj sos sojowy i gotuj, aż płyn prawie całkowicie odparuje.

Krok 2

Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj mąkę i podsmaż. Stopniowo dolewaj ciepłe mleko owsiane, bulion i mleko kokosowe. Mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Sos dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra-dół (140°C w piecu konwekcyjnym). Przygotuj kruszonkę z sosu sojowego. Dobrze wymieszaj sos sojowy z olejem arachidowym. Mąkę panko przełóż do miski, wlej mieszankę sosu sojowego z olejem arachidowym i dobrze wymieszaj. Wyłóż mieszankę panko na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 6-7 minut. Pietruszkę umyj i osusz. Oderwij listki i drobno posiekaj. Wyjmij mieszankę panko z piekarnika i wymieszaj z pietruszką.

Krok 4

Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C w trybie góra-dół (200°C w piecu konwekcyjnym). Umieść glazurowaną dynię w naczyniu żaroodpornym i naprzemiennie układaj brokuły i kalafior. Polej sosem beszamelowym i piecz w piekarniku przez około 2-3 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp kruszonką z sosu sojowego i podawaj.

ID przepisu: 244

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Brokuły i kalafior pokrój na małe różyczki. Umyj, zblanszuj i dobrze osusz. Dynię obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę (ok. 1 cm). W małym garnku rozgrzej olej, dodaj dynię i podsmaż. Wlej sok jabłkowy i zagotuj. Dodaj sos sojowy i gotuj, aż płyn prawie całkowicie odparuje.

Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj mąkę i podsmaż. Stopniowo dolewaj ciepłe mleko owsiane, bulion i mleko kokosowe. Mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Sos dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra-dół (140°C w piecu konwekcyjnym). Przygotuj kruszonkę z sosu sojowego. Dobrze wymieszaj sos sojowy z olejem arachidowym. Mąkę panko przełóż do miski, wlej mieszankę sosu sojowego z olejem arachidowym i dobrze wymieszaj. Wyłóż mieszankę panko na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 6-7 minut. Pietruszkę umyj i osusz. Oderwij listki i drobno posiekaj. Wyjmij mieszankę panko z piekarnika i wymieszaj z pietruszką.

Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C w trybie góra-dół (200°C w piecu konwekcyjnym). Umieść glazurowaną dynię w naczyniu żaroodpornym i naprzemiennie układaj brokuły i kalafior. Polej sosem beszamelowym i piecz w piekarniku przez około 2-3 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp kruszonką z sosu sojowego i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.