

Brokuły au gratin, kalafior i glazurowana słodka dynia z chrupiącą kruszonką z sosem sojowym
Składniki
Na sos beszamelowy:
Na kruszonkę z sosem sojowym:
Przygotowanie
Krok 1
Brokuły i kalafior pokrój na małe różyczki. Umyj, zblanszuj i dobrze osusz. Dynię obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę (ok. 1 cm). W małym garnku rozgrzej olej, dodaj dynię i podsmaż. Wlej sok jabłkowy i zagotuj. Dodaj sos sojowy i gotuj, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
Krok 2
Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj mąkę i podsmaż. Stopniowo dolewaj ciepłe mleko owsiane, bulion i mleko kokosowe. Mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Sos dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra-dół (140°C w piecu konwekcyjnym). Przygotuj kruszonkę z sosu sojowego. Dobrze wymieszaj sos sojowy z olejem arachidowym. Mąkę panko przełóż do miski, wlej mieszankę sosu sojowego z olejem arachidowym i dobrze wymieszaj. Wyłóż mieszankę panko na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 6-7 minut. Pietruszkę umyj i osusz. Oderwij listki i drobno posiekaj. Wyjmij mieszankę panko z piekarnika i wymieszaj z pietruszką.
Krok 4
Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C w trybie góra-dół (200°C w piecu konwekcyjnym). Umieść glazurowaną dynię w naczyniu żaroodpornym i naprzemiennie układaj brokuły i kalafior. Polej sosem beszamelowym i piecz w piekarniku przez około 2-3 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp kruszonką z sosu sojowego i podawaj.
ID przepisu: 244
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej