![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/b/5/csm_13-recipe-page-salmon-spaghetti-al-cartoccio_mobile_704f01ab4a.webp)
![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/4/7/csm_13-recipe-page-salmon-spaghetti-al-cartoccio-new_desktop_4a5fd3425c.webp)
Łososiowe spaghetti al cartoccio
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Przyciąć 4 arkusze papieru do pieczenia, tak aby każdy miał wymiar 30 × 45 cm. W miseczce wymieszać razem naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, crème fraîche, startą skórkę cytryny i połowę ziół. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie włożyć spaghetti i podgotować przez 5 minut (makaron dojdzie w piekarniku). Odcedzić makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody.
Przełożyć spaghetti i mrożony groszek do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i dodać mieszankę przypraw i crème fraîche. Zawarta w wodzie skrobia sprawi, że sos lepiej połączy się z makaronem. Spaghetti rozłożyć na czterech arkuszach papieru pergaminowego, na makaronie ułożyć filety z łososia i posypać pozostałymi ziołami. Spaghetti i łososia dokładnie zawinąć w papier do pieczenia, tak aby para nie mogła wydostać się na zewnątrz (zachęcamy do obejrzenia filmu prezentującego sposób przyrządzania potraw „en papillote”, czyli w pergaminie). Gotowe paczuszki ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez 12 minut. Natychmiast podawać. Paczuszki z łososiowym spaghetti otwieramy dopiero na talerzu.
ID przepisu: 13
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej