

Pieczona cukinia z farszem krewetkowym i panierką panko
Przygotowanie
Krok 1
Cukinie umyj i obetnij końcówki. Pokrój wzdłuż i usuń część miąższu, aż osiągną grubość ok. 0,5 cm. Miąższ pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj i osusz. Oderwij listki i grubo posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, krewetki, pomidorki oraz pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Usmaż. Posyp mąką i lekko podsmaż. Dodaj śmietanę i sos do ryżu (lub sos sojowy i cukier). Zagotuj i lekko zmniejsz ogień. Dodaj połowę pietruszki i dopraw do smaku pieprzem i słodką papryką.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200℃ (180℃ z termoobiegiem). Łyżką przełóż mieszankę z patelni na połówki cukinii. Cukinie umieść na blasze do pieczenia. Wymieszaj bułkę tartą panko, parmezan i trochę słodkiej papryki. Posyp cukinie i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
Krok 4
Posyp faszerowane cukinie resztą pietruszki i podawaj.
ID przepisu: 839
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej