Bruschetta z boczniakami teriyaki

Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas marynowania
15 min Czas gotowania

Zgrillowane boczniaki w marynacie teriyaki smakują jak marzenie na chrupiących grzankach, ale tak samo pysznie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, potrawek czy innych dań. Boczniaki przygotujesz także na patelni lub w piekarniku.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 plasterki
pieczywa
300 g
boczniaków
2 
czosnku
2 
cm kawałek świeżego imbiru

Dodatki:

8 
pomidorków koktajlowych
 ½ 
małej cukinii
1 łyżka
pestek dyni
1 łyżka
nasion słonecznika
1 garść
garść parmezanu w płatkach
1 łyżka
oliwy z oliwek
pieprz ziarnisty do smaku
1 łyżka
majonezu
Wartości odżywcze (na porcję) 3316 kJ  /  829 kcal
45 g Tłuszcz
28 g Białko
85 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i imbir drobno posiekaj.

Krok 2

Boczniaki pokrój na równe części. Przełóż do naczynia i zamarynuj w sosie Teriyaki BBQ z dodatkiem czosnku i imbiru. Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

Krok 3

Grilluj boczniaki ok. 10-15 min. na mocno rozgrzanym ruszcie, aż się zrumienią. W połowie grillowania ułóż na ruszcie pomidorki koktajlowe oraz cukinię. Warzywa obracaj od czasu do czasu.

Krok 4

Zgrillowane boczniaki i warzywa przełóż do naczynia i odstaw.

Krok 5

Pieczywo skrop oliwą z oliwek i opiecz na grillu. 

Krok 6

Na każdej grzance ułóż porcję grzybów z pomidorkami i cukinią. Dodaj prażone pestki oraz płatki sera. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.

ID przepisu: 1123

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Czosnek i imbir drobno posiekaj.

Boczniaki pokrój na równe części. Przełóż do naczynia i zamarynuj w sosie Teriyaki BBQ z dodatkiem czosnku i imbiru. Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

Grilluj boczniaki ok. 10-15 min. na mocno rozgrzanym ruszcie, aż się zrumienią. W połowie grillowania ułóż na ruszcie pomidorki koktajlowe oraz cukinię. Warzywa obracaj od czasu do czasu.

Zgrillowane boczniaki i warzywa przełóż do naczynia i odstaw.

Pieczywo skrop oliwą z oliwek i opiecz na grillu. 

Na każdej grzance ułóż porcję grzybów z pomidorkami i cukinią. Dodaj prażone pestki oraz płatki sera. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.