

Spaghetti z brokułowym pesto i ciecierzycą w miodowej glazurze
Składniki
Makaron:
Zapiekana ciecierzyca:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Zagotować wodę w szybkowarze lub garnku do gotowania na parze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
Brokuły podzielić na większe różyczki tej samej wielkości. Włożyć do szybkowaru i zamknąć przy użyciu odpowiedniej pokrywki. Gotować na parze przez 6 minut. Ugotowane brokuły włożyć do robota kuchennego i dodać czosnek, crème fraîche, 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, starty parmezan oraz 40 g orzeszków piniowych. Całość miksować przez minutę. Resztki składników, które przywarły do krawędzi naczynia ponownie dodać do powstałego sosu, aby w ten sposób uzyskać bardziej stałą konsystencję.
Krok 3
W średniej misce wymieszać miód, 50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, przecier pomidorowy i oliwęą. Dodać odsączoną ciecierzycę i dokładnie wymieszać z sosem. Następnie wyłożyć ciecierzycę na przygotowaną blachę do pieczenia i piec w piekarniku przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na krótką chwilę do ostygnięcia.
Krok 4
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć spaghetti i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i dodać sos. Całość mieszać przez minutę na średnim ogniu. Wyłożyć spaghetti na cztery talerze i udekorować zapiekaną ciecierzycą.
ID przepisu: 47
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej