Marynowana w imbirze pierś z kurczaka z cytrynową nutą

Czas ogółem 35 min

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
piersi z kurczaka bez skóry
1 łyżka
miodu kwiatowego
30 g
świeżego imbiru
1 szczypta
szafranu
1 
ząbek czosnku
1 
mała marynowana cytryna
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
złotożółtych ziaren sezamu
pieprz

dodatek:

1 
mała główka kalafiora
500 g
brokułów
Wartości odżywcze (na porcję) 1817 kJ  /  434 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Imbir obrać, pokroić w drobne paseczki i włożyć do miski. Dodać naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, miód, 1 łyżkę stołową soku z cytryny, obrany i drobno posiekany ząbek czosnku oraz szafran. Wymieszać i powstałym sosem polać kurczaka. Pozostawić do marynowania na 30 minut.

Krok 2

Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki i dusić przez 10 minut. Marynowaną cytrynę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pierś z kurczaka (bez marynaty) i smażyć przez 5 minut, często obracając mięso. Dodać marynatę i plasterki marynowanej cytryny, zamieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie zdjąć pierś z patelni i ułożyć na niej warzywa. Gotować na wolnym ogniu. Mięso pokroić w paski, ułożyć na talerzach z jarzynami i posypać ziarnem sezamu oraz pieprzem.

ID przepisu: 387

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Imbir obrać, pokroić w drobne paseczki i włożyć do miski. Dodać naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, miód, 1 łyżkę stołową soku z cytryny, obrany i drobno posiekany ząbek czosnku oraz szafran. Wymieszać i powstałym sosem polać kurczaka. Pozostawić do marynowania na 30 minut.

Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki i dusić przez 10 minut. Marynowaną cytrynę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pierś z kurczaka (bez marynaty) i smażyć przez 5 minut, często obracając mięso. Dodać marynatę i plasterki marynowanej cytryny, zamieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie zdjąć pierś z patelni i ułożyć na niej warzywa. Gotować na wolnym ogniu. Mięso pokroić w paski, ułożyć na talerzach z jarzynami i posypać ziarnem sezamu oraz pieprzem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.