Marynowana w imbirze pierś z kurczaka z cytrynową nutą
Przygotowanie
Krok 1
Imbir obrać, pokroić w drobne paseczki i włożyć do miski. Dodać naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, miód, 1 łyżkę stołową soku z cytryny, obrany i drobno posiekany ząbek czosnku oraz szafran. Wymieszać i powstałym sosem polać kurczaka. Pozostawić do marynowania na 30 minut.
Krok 2
Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki i dusić przez 10 minut. Marynowaną cytrynę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pierś z kurczaka (bez marynaty) i smażyć przez 5 minut, często obracając mięso. Dodać marynatę i plasterki marynowanej cytryny, zamieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie zdjąć pierś z patelni i ułożyć na niej warzywa. Gotować na wolnym ogniu. Mięso pokroić w paski, ułożyć na talerzach z jarzynami i posypać ziarnem sezamu oraz pieprzem.
ID przepisu: 387
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej