Serowe quesadillas z pieczarkami
Serowe quesadillas z pieczarkami

Serowe quesadillas z pieczarkami

Czas ogółem35 min
10 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Odkryj kultowe „kanapki” z tortilli na ciepło w stylu tex-mex. Wegetariańska wersja quesadillas nadziewana jest farszem z podsmażonych pieczarek, papryki, sera i cebuli. Po wyjęciu z piekarnika quesadillas będą chrupiące z zewnątrz i rozkosznie roztopione w środku. Quesadillas podawaj na ciepło, pokrojone w trójkąty.

Składniki

2 porcj(e/i)
125 g
pieczarek
1 
cebula
1 
czerwona papryka
1 
ząbek czosnku
1 łyżka
oliwy z oliwek
80 g
młodego szpinaku
mielona ostra papryka
 ½ łyżeczka
świeżego lub suszonego tymianku
100 g
startego sera (najlepiej 2 rodzaje, np. mozzarella, cheddar itp.)
2 
duże tortille/wrapy
Wartości odżywcze (na porcję)1917 kJ / 440 kcal
23,7 gTłuszcz
19,8 gBiałko
36,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki pokrój. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Smaż wszystko na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Dodaj szpinak i pozwól mu lekko przywiędnąć. Dopraw Cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman, mieloną papryką i tymiankiem. Dodaj ser.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na połowie tortilli rozsmaruj nadzienie serowo-warzywne. Złóż tortillę na pół, przykrywając nadzienie. Dociśnij lekko i przekrój tortillę na pół. Umieść trójkąty tortilli obok siebie na blasze. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 5-8 minut, aż ser się roztopi.

Tips

W tym przepisie sprawdzi się każdy rodzaj sera. Zajrzyj do lodówki!  

Quesadillas możesz maczać w guacamole lub salsie.

ID przepisu: 1056

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pieczarki pokrój. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Smaż wszystko na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Dodaj szpinak i pozwól mu lekko przywiędnąć. Dopraw Cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman, mieloną papryką i tymiankiem. Dodaj ser.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na połowie tortilli rozsmaruj nadzienie serowo-warzywne. Złóż tortillę na pół, przykrywając nadzienie. Dociśnij lekko i przekrój tortillę na pół. Umieść trójkąty tortilli obok siebie na blasze. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 5-8 minut, aż ser się roztopi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.