

Dymny chana dal z bakłażanem
Ciecierzyca chana dal gotowana na wolnym ogniu z bakłażanem i pieczonym czosnkiem, wzbogacona ziemistymi, dymnymi przyprawami i Sosem sojowym Kikkoman. Podawana ze świeżym chlebkiem naan z czosnkiem i kolendrą.
Składniki
Dal:
Chlebek naan:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

1 cała główka czosnku – 1 łyżka oleju roślinnego – 150 g łuskanej ciecierzycy (chana dal) – 600 ml bulionu warzywnego – 40 g czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie paski – 200 g bakłażana, pokrojonego w średnią kostkę – 1 łyżka klarowanego masła (ghee) – ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – ½ łyżeczki nasion kolendry – ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki – 1 liść laurowy
Odetnij górną część główki czosnku, aby odsłonić ząbki. Posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 30 minut w 180°C. Ciecierzycę gotuj w bulionie przez 40 minut. Cebulę i bakłażana podsmażaj na maśle przez 5 minut, aż się zrumienią, a następnie wyciśnij upieczony czosnek. Dodaj kmin rzymski, kurkumę, nasiona kolendry, wędzoną paprykę i liść laurowy. Smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną ciecierzycę do warzyw i wymieszaj.
Krok 2

200 ml passaty pomidorowej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Do warzyw z kroku 1 dodaj passatę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i gotuj przez 5 minut.
Krok 3

200 g mąki pszennej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 40 ml letniego mleka – 75 g jogurtu naturalnego
W dużej misce wymieszaj 200 g mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Stopniowo dodawaj letnie mleko, mieszając, aż powstanie ciasto. Następnie dodaj jogurt. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż zyska gładką i elastyczną konsystencję. Przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie podziel na cztery porcje i rozwałkuj każdą na cienki, owalny placek o grubości około 3-4 mm, posypując pozostałymi 20 g mąki.
Krok 4

2 ząbki czosnku, posiekane – 40 g klarowanego masła (ghee) – 1 łyżeczka posiekanej kolendry – 40 g czerwonej cebuli – liście świeżej kolendry
Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek przez 2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia. W małym rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj posiekany czosnek i kolendrę. Cebulę pokrój w krążki. Posmaruj chlebek naan masłem czosnkowym i podawaj z soczewicą i cebulą. Udekoruj kolendrą.
ID przepisu: 1601
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















