Dymny chana dal z bakłażanem
Dymny chana dal z bakłażanem

Dymny chana dal z bakłażanem

Czas ogółem 1 godz. 25 min
20 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
20 min Czas wyrastania

Ciecierzyca chana dal gotowana na wolnym ogniu z bakłażanem i pieczonym czosnkiem, wzbogacona ziemistymi, dymnymi przyprawami i Sosem sojowym Kikkoman. Podawana ze świeżym chlebkiem naan z czosnkiem i kolendrą.

Składniki

2 porcj(e/i)

Dal:

150 g
ciecierzycy łuskanej (chana dal)
600 ml
bulionu warzywnego
1 
liść laurowy
1 
cała główka czosnku
1 łyżka
oleju roślinnego
1 łyżka
klarowanego masła (ghee)
40 g
czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie paski
200 g
bakłażana, pokrojonego w średnią kostkę
 ½ łyżeczki
nasion kminu rzymskiego
 ½ łyżeczki
mielonej kurkumy
 ½ łyżeczki
nasion kolendry
 ½ łyżeczki
wędzonej słodkiej papryki
200 ml
passaty pomidorowej

Chlebek naan:

200 g
mąki pszennej
20 g
dodatkowej mąki do podsypania
 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki
sody oczyszczonej
40 ml
letniego mleka
75 g
jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

2 
ząbki czosnku, posiekane
40 g
klarowanego masła (ghee)
1 łyżeczka
posiekanej kolendry
40 g
czerwonej cebuli
liście świeżej kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)3.631 kJ / 868 kcal
36 gTłuszcz
25 gBiałko
114 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  cała główka czosnku – 1 łyżka oleju roślinnego – 150 g łuskanej ciecierzycy (chana dal) – 600 ml bulionu warzywnego – 40 g czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie paski – 200 g bakłażana, pokrojonego w średnią kostkę – 1 łyżka klarowanego masła (ghee) –  ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego –  ½ łyżeczki mielonej kurkumy –  ½ łyżeczki nasion kolendry –  ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki – 1  liść laurowy

Odetnij górną część główki czosnku, aby odsłonić ząbki. Posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 30 minut w 180°C. Ciecierzycę gotuj w bulionie przez 40 minut. Cebulę i bakłażana podsmażaj na maśle przez 5 minut, aż się zrumienią, a następnie wyciśnij upieczony czosnek. Dodaj kmin rzymski, kurkumę, nasiona kolendry, wędzoną paprykę i liść laurowy. Smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną ciecierzycę do warzyw i wymieszaj.

Krok 2

200 ml passaty pomidorowej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Do warzyw z kroku 1 dodaj passatę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i gotuj przez 5 minut.

Krok 3

200 g mąki pszennej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania –  ½ łyżeczki proszku do pieczenia –  ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 40 ml letniego mleka – 75 g jogurtu naturalnego

W dużej misce wymieszaj 200 g mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Stopniowo dodawaj letnie mleko, mieszając, aż powstanie ciasto. Następnie dodaj jogurt. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż zyska gładką i elastyczną konsystencję. Przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie podziel na cztery porcje i rozwałkuj każdą na cienki, owalny placek o grubości około 3-4 mm, posypując pozostałymi 20 g mąki.

Krok 4

2  ząbki czosnku, posiekane – 40 g klarowanego masła (ghee) – 1 łyżeczka posiekanej kolendry – 40 g czerwonej cebuli – liście świeżej kolendry

Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek przez 2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia. W małym rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj posiekany czosnek i kolendrę. Cebulę pokrój w krążki. Posmaruj chlebek naan masłem czosnkowym i podawaj z soczewicą i cebulą. Udekoruj kolendrą.

ID przepisu: 1601

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 cała główka czosnku – 1 łyżka oleju roślinnego – 150 g łuskanej ciecierzycy (chana dal) – 600 ml bulionu warzywnego – 40 g czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie paski – 200 g bakłażana, pokrojonego w średnią kostkę – 1 łyżka klarowanego masła (ghee) – ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – ½ łyżeczki nasion kolendry – ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki – 1 liść laurowy

Odetnij górną część główki czosnku, aby odsłonić ząbki. Posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 30 minut w 180°C. Ciecierzycę gotuj w bulionie przez 40 minut. Cebulę i bakłażana podsmażaj na maśle przez 5 minut, aż się zrumienią, a następnie wyciśnij upieczony czosnek. Dodaj kmin rzymski, kurkumę, nasiona kolendry, wędzoną paprykę i liść laurowy. Smaż przez 10-15 sekund, aby uwolnić aromat. Dodaj ugotowaną ciecierzycę do warzyw i wymieszaj.

200 ml passaty pomidorowej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Do warzyw z kroku 1 dodaj passatę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i gotuj przez 5 minut.

200 g mąki pszennej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 40 ml letniego mleka – 75 g jogurtu naturalnego

W dużej misce wymieszaj 200 g mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Stopniowo dodawaj letnie mleko, mieszając, aż powstanie ciasto. Następnie dodaj jogurt. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż zyska gładką i elastyczną konsystencję. Przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie podziel na cztery porcje i rozwałkuj każdą na cienki, owalny placek o grubości około 3-4 mm, posypując pozostałymi 20 g mąki.

2 ząbki czosnku, posiekane – 40 g klarowanego masła (ghee) – 1 łyżeczka posiekanej kolendry – 40 g czerwonej cebuli – liście świeżej kolendry

Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek przez 2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia. W małym rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj posiekany czosnek i kolendrę. Cebulę pokrój w krążki. Posmaruj chlebek naan masłem czosnkowym i podawaj z soczewicą i cebulą. Udekoruj kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.