

Pikantna wołowina stir-fry
Pikantna wołowina z papryką, marchewką, pak choi i groszkiem, marynowana w Sosie sojowym Kikkoman z odrobiną sambal oelek lub Sosu z chili do kimchi Kikkoman, podawana z kolendrą i sezamem.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

250 g wołowiny (polędwicy, szpondra lub antrykotu) – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 1 jajko
Wołowinę pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w Sosie sojowym Kikkoman i sambal oelek (lub Sosie z chili do kimchi Kikkoman). Dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
Krok 2

3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 4 łyżki wody – 1 łyżeczka cukru – ½ łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 1 ½ łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman
Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman z wodą i cukrem. Dodaj skrobię i resztę sambal oelek (lub Sosu z chili do kimchi Kikkoman).
Krok 3

4 ząbki czosnku – 10 g imbiru – 50 g czerwonej papryki – 50 g marchewki – 50 g czerwonej cebuli – 100 g kapusty pak choi
Drobno posiekaj czosnek i imbir. Paprykę i marchewkę pokrój w paski. Cebulę i pak choi pokrój na większe kawałki.
Krok 4

4 łyżki oleju – 50 g zielonego groszku – 2 ½ łyżki kolendry – 1 łyżeczka sezamu
Rozgrzej olej na patelni. Jedno po drugim dodawaj szybko warzywa: zacznij od czosnku i imbiru. Smaż przez 1 minutę, mieszając. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez kolejną minutę, nadal mieszając. Dodaj pokrojoną wołowinę i smaż przez 2-3 minuty, mieszając. Dodaj sos z kroku 2 i pozostałe warzywa, w tym zielony groszek. Wymieszaj. Posyp kolendrą I sezamem.
Wskazówka:
Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnego mięsa lub owoców morza.
Danie można jeść z ryżem.
ID przepisu: 1217
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej