Pieczony rostbef z grilla à la pastrami
Pieczony rostbef z grilla à la pastrami

Pieczony rostbef z grilla à la pastrami

4,7 22 Oceny
Czas ogółem 13 godz.
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
12 godz. Czas marynowania

Ta soczysta pieczeń idealnie sprawdza się na zimno jako dodatek do kanapek i na ciepło jako danie główne prosto z grilla. Możesz przyrządzić ją tak, jak lubisz: średnio lub dobrze wysmażoną.

Składniki

2 porcj(e/i)

Mięso:

1 szklanka
brązowego cukru
250 ml
wody
400 g
rostbefu (lub mostka wołowego)

Przyprawa:

1 łyżka
czosnku granulowanego
1 ½ łyżeczka
mielonego pieprzu
1 łyżeczka
mielonej kolendry
1 łyżeczka
mielonego imbiru

Do podania:

1 
ogórek konserwowy
8 
małych kromek jasnego pieczywa
2 łyżki
musztardy
100 g
kiszonej kapusty
1 łyżeczka
miodu
Wartości odżywcze (na porcję)3.529 kJ / 843 kcal
35 gTłuszcz
64 gBiałko
67 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 szklanka brązowego cukru – 250 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)250 ml wody – 400 g rostbefu (lub mostka wołowego)

Wymieszaj cukier, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i wodę. Marynuj mięso w lodóce przez 1-2 dni.

Krok 2

1 łyżka czosnku granulowanego – 1 ½ łyżeczka mielonego pieprzu – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka mielonego imbiru

Zamarynowane mięso oczyść z nadmiaru marynaty. Dopraw mieszanką suchych przypraw, obsypując mięso dokładnie z każdej strony.

Krok 3

Mięso ułóż na ruszcie i grilluj przez ok. 30-40 min (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), od czasu do czasu obracając. Po zgrillowaniu odstaw na ok. 10 min lub dłużej. Pokrój pieczeń w cienkie plastry.

Krok 4

1  ogórek konserwowy – 8  małych kromek jasnego pieczywa – 2 łyżki musztardy – 100 g kiszonej kapusty – 1 łyżeczka miodu

Kapustę kiszoną podsmaż z musztardą i odrobiną miodu.

Plastry pieczeni podawaj z podsmażoną kapustą i pokrojonym w plastry ogórkiem konserwowym na pieczywie posmarowanym musztardą.

ID przepisu: 1237

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 szklanka brązowego cukru – 250 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)250 ml wody – 400 g rostbefu (lub mostka wołowego)

Wymieszaj cukier, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i wodę. Marynuj mięso w lodóce przez 1-2 dni.

1 łyżka czosnku granulowanego – 1 ½ łyżeczka mielonego pieprzu – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka mielonego imbiru

Zamarynowane mięso oczyść z nadmiaru marynaty. Dopraw mieszanką suchych przypraw, obsypując mięso dokładnie z każdej strony.

Mięso ułóż na ruszcie i grilluj przez ok. 30-40 min (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), od czasu do czasu obracając. Po zgrillowaniu odstaw na ok. 10 min lub dłużej. Pokrój pieczeń w cienkie plastry.

1 ogórek konserwowy – 8 małych kromek jasnego pieczywa – 2 łyżki musztardy – 100 g kiszonej kapusty – 1 łyżeczka miodu

Kapustę kiszoną podsmaż z musztardą i odrobiną miodu.

Plastry pieczeni podawaj z podsmażoną kapustą i pokrojonym w plastry ogórkiem konserwowym na pieczywie posmarowanym musztardą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.