Pieczony rostbef z grilla à la pastrami
Ta soczysta pieczeń idealnie sprawdza się na zimno jako dodatek do kanapek i na ciepło jako danie główne prosto z grilla. Możesz przyrządzić ją tak, jak lubisz: średnio lub dobrze wysmażoną.
Składniki
Mięso:
Przyprawa:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1
1 szklanka brązowego cukru – 250 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 100 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 250 ml wody – 400 g rostbefu (lub mostka wołowego)
Wymieszaj cukier, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i wodę. Marynuj mięso w lodóce przez 1-2 dni.
Krok 2
1 łyżka czosnku granulowanego – 1 ½ łyżeczki mielonego pieprzu – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka mielonego imbiru
Zamarynowane mięso oczyść z nadmiaru marynaty. Dopraw mieszanką suchych przypraw, obsypując mięso dokładnie z każdej strony.
Krok 3
Mięso ułóż na ruszcie i grilluj przez ok. 30-40 min (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), od czasu do czasu obracając. Po zgrillowaniu odstaw na ok. 10 min lub dłużej. Pokrój pieczeń w cienkie plastry.
Krok 4
1 ogórek konserwowy – 8 małych kromek jasnego pieczywa – 2 łyżki musztardy – 100 g kiszonej kapusty – 1 łyżeczka miodu
Kapustę kiszoną podsmaż z musztardą i odrobiną miodu.
Plastry pieczeni podawaj z podsmażoną kapustą i pokrojonym w plastry ogórkiem konserwowym na pieczywie posmarowanym musztardą.
ID przepisu: 1237
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej