Pieczony rostbef z grilla à la pastrami

Czas ogółem 780 min
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
720 min Czas marynowania

Ta soczysta pieczeń idealnie sprawdza się na zimno jako dodatek do kanapek i na ciepło jako danie główne prosto z grilla. Możesz przyrządzić ją tak, jak lubisz: średnio lub dobrze wysmażoną.

Składniki

2 porcj(e/i)

Mięso:

1 szklanka
brązowego cukru
250 ml
wody
400 g
rostbefu (lub mostka wołowego)

Przyprawa:

1 łyżka
czosnku granulowanego
1 ½ łyżeczki
mielonego pieprzu
1 łyżeczka
mielonej kolendry
1 łyżeczka
mielonego imbiru

Do podania:

1 
ogórek konserwowy
8 
małych kromek jasnego pieczywa
2 łyżki
musztardy
100 g
kiszonej kapusty
1 łyżeczka
miodu
Wartości odżywcze (na porcję) 3529 kJ  /  843 kcal
35 g Tłuszcz
64 g Białko
67 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 szklanka brązowego cukru – 250 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)250 ml wody – 400 g rostbefu (lub mostka wołowego)

Wymieszaj cukier, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i wodę. Marynuj mięso w lodóce przez 1-2 dni.

Krok 2

1 łyżka czosnku granulowanego – 1 ½ łyżeczki mielonego pieprzu – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka mielonego imbiru

Zamarynowane mięso oczyść z nadmiaru marynaty. Dopraw mieszanką suchych przypraw, obsypując mięso dokładnie z każdej strony.

Krok 3

Mięso ułóż na ruszcie i grilluj przez ok. 30-40 min (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), od czasu do czasu obracając. Po zgrillowaniu odstaw na ok. 10 min lub dłużej. Pokrój pieczeń w cienkie plastry.

Krok 4

1  ogórek konserwowy – 8  małych kromek jasnego pieczywa – 2 łyżki musztardy – 100 g kiszonej kapusty – 1 łyżeczka miodu

Kapustę kiszoną podsmaż z musztardą i odrobiną miodu.

Plastry pieczeni podawaj z podsmażoną kapustą i pokrojonym w plastry ogórkiem konserwowym na pieczywie posmarowanym musztardą.

ID przepisu: 1237

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 szklanka brązowego cukru – 250 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)250 ml wody – 400 g rostbefu (lub mostka wołowego)

Wymieszaj cukier, Sos sojowy Kikkoman, Słodką przyprawę mirin Kikkoman i wodę. Marynuj mięso w lodóce przez 1-2 dni.

1 łyżka czosnku granulowanego – 1 ½ łyżeczki mielonego pieprzu – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka mielonego imbiru

Zamarynowane mięso oczyść z nadmiaru marynaty. Dopraw mieszanką suchych przypraw, obsypując mięso dokładnie z każdej strony.

Mięso ułóż na ruszcie i grilluj przez ok. 30-40 min (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), od czasu do czasu obracając. Po zgrillowaniu odstaw na ok. 10 min lub dłużej. Pokrój pieczeń w cienkie plastry.

1  ogórek konserwowy – 8  małych kromek jasnego pieczywa – 2 łyżki musztardy – 100 g kiszonej kapusty – 1 łyżeczka miodu

Kapustę kiszoną podsmaż z musztardą i odrobiną miodu.

Plastry pieczeni podawaj z podsmażoną kapustą i pokrojonym w plastry ogórkiem konserwowym na pieczywie posmarowanym musztardą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.