

Wegetariański Wellington
Twoi goście będą pod wrażeniem - ten pachnący tymiankiem Wellington z buraków i warzyw w kruchym cieście francuskim w niczym nie ustępuje oryginałowi.
Składniki
Do posmarowania ciasta:
Przygotowanie
Krok 1

4 buraki – 600 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 200 ml wytrawnego czerwonego wina – 50 ml octu winnego – 80 g cukru – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka nasion gorczycy – 1 gałązka tymianku
Buraki umyj i obierz. Przełóż do rondla i wlej wodę, Sos sojowy Kikkoman, wino i ocet. Dodaj cukier, lekko rozgnieciony ząbek czosnku, gorczycę i tymianek. Przykryj i gotuj, aż buraki zmiękną. Następnie wyjmij buraki z marynaty i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2

50 g kaszy jaglanej – 300 g pieczarek – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka liści tymianku – 1 łyżeczka pieprzu
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj pieczarki i smaż przez około 3 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, tymiankiem i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wymieszaj i zmiksuj na nie całkiem gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 3

4 liście kapusty włoskiej – 275 g ciasta francuskiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka wody
Blanszuj liście kapusty przez około 5 minut, a następnie włóż je na chwilę do miski z zimną wodą. Otrzep.
Rozłóż ciasto francuskie. Rozprowadź połowę farszu wzdłuż środka dłuższej krawędzi. Rozłóż liście kapusty i ułóż na nich buraki. Nałóż na wierzch resztę farszu i dociśnij do buraków, a następnie zawiń liście kapusty. Zawiń pozostałe boki ciasta nad nadzieniem.
Wymieszaj 2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman z 1 łyżką wody i posmaruj wierzch ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
Wskazówka:
Wybierz podłużne buraki, aby każda porcja dania była mniej więcej tej samej wielkości.
ID przepisu: 1293
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej