Wegetariański Wellington
Wegetariański Wellington

Wegetariański Wellington

4,6 16 Oceny
Czas ogółem 1 godz. 35 min
15 min Czas przygotowania
1 godz. 20 min Czas gotowania

Twoi goście będą pod wrażeniem - ten pachnący tymiankiem Wellington z buraków i warzyw w kruchym cieście francuskim w niczym nie ustępuje oryginałowi.

Składniki

2 porcj(e/i)
4 
buraki
600 ml
wody
200 ml
wytrawnego czerwonego wina
50 ml
octu winnego
80 g
cukru
3 
ząbki czosnku
1 łyżka
nasion gorczycy
1 
gałązka tymianku
50 g
kaszy jaglanej
1 
cebula
300 g
pieczarek
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
liści tymianku
1 łyżeczka
pieprzu
4 
liście kapusty włoskiej
275 g
ciasta francuskiego

Do posmarowania ciasta:

1 łyżka
wody
Wartości odżywcze (na porcję)3.900.932 kJ / 932 kcal
51,5 gTłuszcz
25,6 gBiałko
88,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

4  buraki – 600 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 ml wytrawnego czerwonego wina – 50 ml octu winnego – 80 g cukru – 1  ząbek czosnku – 1 łyżka nasion gorczycy – 1  gałązka tymianku

Buraki umyj i obierz. Przełóż do rondla i wlej wodę, Sos sojowy Kikkoman, wino i ocet. Dodaj cukier, lekko rozgnieciony ząbek czosnku, gorczycę i tymianek. Przykryj i gotuj, aż buraki zmiękną. Następnie wyjmij buraki z marynaty i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

50 g kaszy jaglanej – 300 g pieczarek – 1  cebula – 2  ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka liści tymianku – 1 łyżeczka pieprzu

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj pieczarki i smaż przez około 3 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, tymiankiem i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wymieszaj i zmiksuj na nie całkiem gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

4  liście kapusty włoskiej – 275 g ciasta francuskiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka wody

Blanszuj liście kapusty przez około 5 minut, a następnie włóż je na chwilę do miski z zimną wodą. Otrzep.
 
Rozłóż ciasto francuskie. Rozprowadź połowę farszu wzdłuż środka dłuższej krawędzi. Rozłóż liście kapusty i ułóż na nich buraki. Nałóż na wierzch resztę farszu i dociśnij do buraków, a następnie zawiń liście kapusty. Zawiń pozostałe boki ciasta nad nadzieniem.
 
Wymieszaj 2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman z 1 łyżką wody i posmaruj wierzch ciasta.
 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.

Wskazówka:

Wybierz podłużne buraki, aby każda porcja dania była mniej więcej tej samej wielkości.

ID przepisu: 1293

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

4 buraki – 600 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 ml wytrawnego czerwonego wina – 50 ml octu winnego – 80 g cukru – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka nasion gorczycy – 1 gałązka tymianku

Buraki umyj i obierz. Przełóż do rondla i wlej wodę, Sos sojowy Kikkoman, wino i ocet. Dodaj cukier, lekko rozgnieciony ząbek czosnku, gorczycę i tymianek. Przykryj i gotuj, aż buraki zmiękną. Następnie wyjmij buraki z marynaty i odstaw do ostygnięcia.

50 g kaszy jaglanej – 300 g pieczarek – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka liści tymianku – 1 łyżeczka pieprzu

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj pieczarki i smaż przez około 3 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman, tymiankiem i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wymieszaj i zmiksuj na nie całkiem gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.

4 liście kapusty włoskiej – 275 g ciasta francuskiego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka wody

Blanszuj liście kapusty przez około 5 minut, a następnie włóż je na chwilę do miski z zimną wodą. Otrzep.
 
Rozłóż ciasto francuskie. Rozprowadź połowę farszu wzdłuż środka dłuższej krawędzi. Rozłóż liście kapusty i ułóż na nich buraki. Nałóż na wierzch resztę farszu i dociśnij do buraków, a następnie zawiń liście kapusty. Zawiń pozostałe boki ciasta nad nadzieniem.
 
Wymieszaj 2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman z 1 łyżką wody i posmaruj wierzch ciasta.
 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.