

Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami
Klasyczny azjatycki stir-fry z ryżem, delikatnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami z dodatkiem Sosu sojowego Kikkoman. Szybkie, zdrowe i pełne smaku danie - idealne na łatwą kolację w środku tygodnia.
Przygotowanie
Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżki miodu – ½ łyżeczki startego imbiru – ½ czosnku, drobno posiekany – 200 g marynowanego filetu z kurczaka – 1 łyżka oleju roślinnego – ½ marchewki – ½ czerwonej papryki – ½ główki brokuła – ½ cebuli
Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty. Kurczaka podsmażaj na oleju przez 3 minuty, a następnie przełóż do miski. Pokrój cebulę w kostkę, marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone warzywa.
Krok 2

100 g ryżu – ½ łyżeczki kurkumy – 1 jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodaj ryż, kurczaka i kurkumę. Smaż, aż ryż się podgrzeje. Wbij jajko i mieszaj, aż się zetnie. Skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.
Wskazówka:
Do tego przepisu najlepiej nadaje się jednodniowy ryż - jest suchszy i łatwiej się smaży.
ID przepisu: 1561
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































