Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami
Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami

4 3 Oceny
Czas ogółem 15 min
10 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Klasyczny azjatycki stir-fry z ryżem, delikatnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami z dodatkiem Sosu sojowego Kikkoman. Szybkie, zdrowe i pełne smaku danie - idealne na łatwą kolację w środku tygodnia.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
 ½ łyżki
miodu
 ½ łyżeczki
startego imbiru
 ½ 
ząbka czosnku, drobno posiekany
200 g
filetu z kurczaka
1 łyżka
oleju roślinnego
 ½ 
marchewki
 ½ 
czerwonej papryki
 ½ 
główki brokuła
 ½ 
cebuli
100 g
ryżu
 ½ łyżeczki
kurkumy
1 
jajko
1 łyżka
posiekanej cebuli dymki
Wartości odżywcze (na porcję)2.198 kJ / 525 kcal
15 gTłuszcz
29 gBiałko
58 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżki miodu –  ½ łyżeczki startego imbiru –  ½  czosnku, drobno posiekany – 200 g marynowanego filetu z kurczaka – 1 łyżka oleju roślinnego –  ½  marchewki –  ½  czerwonej papryki –  ½  główki brokuła –  ½  cebuli

Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty. Kurczaka podsmażaj na oleju przez 3 minuty, a następnie przełóż do miski. Pokrój cebulę w kostkę, marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone warzywa.

Krok 2

100 g ryżu –  ½ łyżeczki kurkumy – 1  jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka posiekanej cebuli dymki

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodaj ryż, kurczaka i kurkumę. Smaż, aż ryż się podgrzeje. Wbij jajko i mieszaj, aż się zetnie. Skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.

Wskazówka:

Do tego przepisu najlepiej nadaje się jednodniowy ryż - jest suchszy i łatwiej się smaży.

ID przepisu: 1561

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżki miodu – ½ łyżeczki startego imbiru – ½ czosnku, drobno posiekany – 200 g marynowanego filetu z kurczaka – 1 łyżka oleju roślinnego – ½ marchewki – ½ czerwonej papryki – ½ główki brokuła – ½ cebuli

Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty. Kurczaka podsmażaj na oleju przez 3 minuty, a następnie przełóż do miski. Pokrój cebulę w kostkę, marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone warzywa.

100 g ryżu – ½ łyżeczki kurkumy – 1 jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka posiekanej cebuli dymki

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodaj ryż, kurczaka i kurkumę. Smaż, aż ryż się podgrzeje. Wbij jajko i mieszaj, aż się zetnie. Skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.