Pieczone tłuczone ziemniaki z jogurtem cytrynowo-tymiankowym z nutką sosu sojowego oraz serem feta
Pieczone tłuczone ziemniaki z jogurtem cytrynowo-tymiankowym z nutką sosu sojowego oraz serem feta

Pieczone tłuczone ziemniaki z jogurtem cytrynowo-tymiankowym z nutką sosu sojowego oraz serem feta

Czas ogółem60 min
10 minCzas przygotowania
50 minCzas gotowania

Chrupiące pieczone ziemniaki z pikantnym dipem na bazie fety, tymianku i cytryny.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
600 g
ziemniaków
 ½ łyżeczka
soli
3 łyżki
oliwy
 ¼ łyżeczka
pieprzu
1 
cytryna
1 łyżka
listków tymianku
150 g
jogurtu greckiego
80 g
sera feta
1 
ząbek czosnku
Wartości odżywcze (na porcję)1532 kJ / 366 kcal
16,4 gTłuszcz
6,8 gBiałko
46,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

600 g ziemniaków –  ½ łyżeczka soli

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i osusz. 
Umieść na blasze wyłożonej pergaminem i zgnieć każdą sztukę spodem słoika lub szklanki. 

Krok 2

2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman3 łyżki oliwy –  ¼ łyżeczka pieprzu –  ½  cytryny –  ½ łyżka listków tymianku

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Sos sojowy Kikkoman, oliwę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz tymianek wymieszaj w misce. Przy pomocy pędzelka posmaruj każdego ziemniaka przygotowaną marynatą. 
Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.

Krok 3

150 g jogurtu greckiego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½  cytryny – 80 g sera feta – 1  ząbek czosnku –  ½ łyżka listków tymianku

Jogurt wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, sokiem z cytryny, pokruszonym serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Polej sosem upieczone ziemniaki. Posyp świeżym tymiankiem i skórką z cytryny.

Wskazówka:

Tymianek możesz zastąpić innymi ulubionymi ziołami, na przykład rozmarynem, miętą lub kolendrą.

ID przepisu: 1306

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

600 g ziemniaków – ½ łyżeczka soli

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i osusz. 
Umieść na blasze wyłożonej pergaminem i zgnieć każdą sztukę spodem słoika lub szklanki. 

2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman3 łyżki oliwy – ¼ łyżeczka pieprzu – ½ cytryny – ½ łyżka listków tymianku

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Sos sojowy Kikkoman, oliwę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz tymianek wymieszaj w misce. Przy pomocy pędzelka posmaruj każdego ziemniaka przygotowaną marynatą. 
Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.

150 g jogurtu greckiego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ cytryny – 80 g sera feta – 1 ząbek czosnku – ½ łyżka listków tymianku

Jogurt wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, sokiem z cytryny, pokruszonym serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Polej sosem upieczone ziemniaki. Posyp świeżym tymiankiem i skórką z cytryny.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.