

Pieczone tłuczone ziemniaki z jogurtem cytrynowo-tymiankowym z nutką sosu sojowego oraz serem feta
Chrupiące pieczone ziemniaki z pikantnym dipem na bazie fety, tymianku i cytryny.
Przygotowanie
Krok 1

600 g ziemniaków – ½ łyżeczka soli
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i osusz.
Umieść na blasze wyłożonej pergaminem i zgnieć każdą sztukę spodem słoika lub szklanki.
Krok 2

2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 3 łyżki oliwy – ¼ łyżeczka pieprzu – ½ cytryny – ½ łyżka listków tymianku
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Sos sojowy Kikkoman, oliwę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz tymianek wymieszaj w misce. Przy pomocy pędzelka posmaruj każdego ziemniaka przygotowaną marynatą.
Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
Krok 3

150 g jogurtu greckiego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ cytryny – 80 g sera feta – 1 ząbek czosnku – ½ łyżka listków tymianku
Jogurt wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, sokiem z cytryny, pokruszonym serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Polej sosem upieczone ziemniaki. Posyp świeżym tymiankiem i skórką z cytryny.
Wskazówka:
Tymianek możesz zastąpić innymi ulubionymi ziołami, na przykład rozmarynem, miętą lub kolendrą.
ID przepisu: 1306
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej