Marchewkowe placuszki z dipem śmietanowo-ziołowym
Marchewkowe placuszki z dipem śmietanowo-ziołowym

Marchewkowe placuszki z dipem śmietanowo-ziołowym

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Chrupiące placuszki z tartej marchewki najlepiej smakują ze śmietaną doprawioną ziołami i Sosem sojowym Kikkoman, który niezawodnie wydobywa głębię smaku umami.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
marchewki (około 200 g)
 ½ 
cebuli
1 
ząbek czosnku
2 
jajka
3 łyżki
posiekanego koperku
 ½ łyżeczki
pieprzu
4 łyżki
mąki pszennej
100 g
śmietany 18%
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
3 łyżki
oleju rzepakowego do smażenia
20 g
pestek dyni
Wartości odżywcze (na porcję)2.098 kJ / 501 kcal
36 gTłuszcz
14,7 gBiałko
29,6 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  marchewki (około 200 g) –  ½  cebuli – 1  ząbek czosnku – 2  jajka – 2 łyżki posiekanego koperku –  ½ łyżeczki pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman4 łyżki mąki pszennej

Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko z jajkami, koperkiem, pieprzem, Sosem sojowym Kikkoman i mąką.

Krok 2

3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Nabieraj po jednej dużej łyżce powstałej masy i smaż na rozgrzanym oleju, aż placuszek się zrumieni.

Krok 3

100 g śmietany 18% – 1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 g pestek dyni

Śmietanę wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz Sosem sojowym Kikkoman. Posyp placuszki pestkami dyni. Podawaj z dipem śmietanowo-ziołowym.

ID przepisu: 1595

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 marchewki (około 200 g) – ½ cebuli – 1 ząbek czosnku – 2 jajka – 2 łyżki posiekanego koperku – ½ łyżeczki pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman4 łyżki mąki pszennej

Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko z jajkami, koperkiem, pieprzem, Sosem sojowym Kikkoman i mąką.

3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Nabieraj po jednej dużej łyżce powstałej masy i smaż na rozgrzanym oleju, aż placuszek się zrumieni.

100 g śmietany 18% – 1 łyżka posiekanego koperku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 g pestek dyni

Śmietanę wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz Sosem sojowym Kikkoman. Posyp placuszki pestkami dyni. Podawaj z dipem śmietanowo-ziołowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.