Grillowany dorsz z frytkami z batata
Grillowany dorsz z frytkami z batata

Grillowany dorsz z frytkami z batata

Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Grillowany dorsz w glazurze z Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli, pieczone bataty i domowe pesto z jarmużu - a to wszystko w nieco ponad 30 minut. Sos sojowy dodaje głębi smaku zarówno rybie, jak i warzywom. Efekt? Prosty, kolorowy i zbalansowany lunch.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
batat
300 g
dorsza
75 g
jarmużu
1 
ząbek czosnku, posiekany
 ¾ łyżki
orzeszków piniowych
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżeczka
miodu
Wartości odżywcze (na porcję)2.135 kJ / 510 kcal
25 gTłuszcz
35 gBiałko
32 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  batat – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Batata obierz i pokrój na frytki. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli z Olejem sezamowym Kikkoman. Dodaj frytki i wymieszaj. Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut.

Krok 2

75 g jarmużu – 1  ząbek czosnku, posiekany –  ¾ łyżki orzeszków piniowych – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 ½ łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Umyj i osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Umieść jarmuż w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3

1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka miodu – 300 g dorsza

Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i miodem. Posmaruj dorsza marynatą i pozostaw do zamarynowania na 10-15 minut. Grilluj przez 3-5 minut z każdej strony. Podawaj z frytkami z batatów i pesto z jarmużu.

Wskazówka:

Frytki będą bardziej chrupiące, jeśli przed pieczeniem namoczysz je w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osuszysz. Pesto możesz przygotować wcześniej - będzie świetnie pasować także do makaronu lub kanapek.

ID przepisu: 1557

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 batat – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Batata obierz i pokrój na frytki. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli z Olejem sezamowym Kikkoman. Dodaj frytki i wymieszaj. Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut.

75 g jarmużu – 1 ząbek czosnku, posiekany – ¾ łyżki orzeszków piniowych – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 ½ łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Umyj i osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Umieść jarmuż w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka miodu – 300 g dorsza

Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i miodem. Posmaruj dorsza marynatą i pozostaw do zamarynowania na 10-15 minut. Grilluj przez 3-5 minut z każdej strony. Podawaj z frytkami z batatów i pesto z jarmużu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.